Home > Articles > IBPS Clerk 2018 Exam Preparation – Direction Sense Practice Questions

IBPS Clerk 2018 Exam Preparation – Direction Sense Practice Questions

IBPS Clerk 2018 Exam Preparation

Reasoning section for the IBPS Clerk 2018 Exam is a very tricky section. With the right practice this section can turn out to be your biggest strength and you can score maximum in this section. To give you the necessary practice for your IBPS Clerk 2018 Exam Preparation we are providing with with free practice questions for Direction Sense, an important topic from the Reasoning Syllabus of IBPS Clerk 2018 Exam.

IBPS Clerk 2018 Exam Preparation – Direction Sense Questions

Q1) Ajay goes 6 m North and turns right and walk 8 m. Again, he turns to his right and walks 4 m. After this, he takes another turn to his right and walks 8 m. So, what is the distance between his current position and his starting point?

(a) 1m

(b) 3m

(c) 5m

(d) 2m

Correct Answer: Option (d) – 2 m

Q2) If South-West becomes East, South-East becomes North and so on. What will North become?

(a) South-West

(b) South-East

(c) North-West

(d) North-East

Correct Answer: Option (a) – South-West

Solve Reasoning Questions for IBPS Clerk 2018 Exam Preparation now

Q3) Vijay walks 10 m towards South. From there he takes a U-Turn and walks 6 m. Then, he takes a left walks 3 m. What is the distance and direction of his current location with respect to his starting point?

(a) 4 km, South-West

(b) 5 km, South-West

(c) 5 km, South-East

(d) 5 km, North-West

Correct Answer: Option (b) – 5 km, South-West

 

Q4) Amar is 40 km away from Akbar in the South-West Direction. Anthony is 40 km away from Akbar in the South-East direction, then what is the direction of Anthony with respect to Amar?

(a) North

(b) South

(c) East

(d) West

Correct Answer: Option (c) – East

 

Q5) A ran 15m towards South, took a turn towards east and ran 20m and again he took a turn towards the north and ran 15m. What is the distance between his current position and his starting position?

(a) 10

(b) 15

(c) 30

(d) 20

Correct Answer: Option (d) – 20

Take a free mock test now for IBPS Clerk 2018 Exam Preparation now

Q6) Laxman left his home for a run and ran 15 km in the Northern direction. Then he turned left and ran 10 km. Then he turned another left and ran 5 km. Finally, he took a turn to the East and ran 10 km. In which direction is his current location with respect to his home?

(a) North

(b) South

(c) Northwest

(d) South-East

Correct Answer: Option (a) – North

 

Q7) Apeksha walked a distance of 8 km in Eastern direction and then took a U-turn and walked 13 km, then she turned south and walked 4 km; After which she turned left and walked 5 km; and finally, she turned north and walked 3 km. How far is she from the starting point?

(a) 8 km

(b) 10 km

(c) 1 km

(d) 3 km

Correct Answer: Option (c) – 1 km

 

Q8) Arjun started walking towards North and walked for 5 km, then he turned right and walked for 3 km, he took another right turn and walked 5 km and finally, he took a left turn and walked 2 km. What is Arjun’s current direction from his starting point?

(a) North

(b) South

(c) East

(d) West

Correct Answer: Option (c) – East

 Solve Direction-Sense Questions for IBPS Clerk 2018 Exam Preparation now

Q9) Shaan is doing an exercise with his legs up and head down. He is facing west. In which direction, will his left hand be?

(a) North

(b) South

(c) East

(d) West

Correct Answer: Option (A) – North

 

Q10) Narendra runs 5 km in the east direction from his home. He then takes a left and runs 15 km. He then takes a right turn and runs 10 km. He then took a turn towards the south and ran 15 km. What is the distance between his home and his current location?

(a) 10 km

(b) 15 km

(c) 20 km

(d) 30 km

Correct Answer: Option (B) – 15 km

Solve Reasoning Questions for IBPS Clerk 2018 Exam Preparation now

That is all from us in this blog. we hope you liked solving these free Direction sense Questions for your IBPS Clerk 2018 Exam preparation. Keep checking this space for more such free study materials and practice questions for the IBPS Clerk 2018 Prelims Exam. All the best.