Averages questions for Bank PO examinations are relatively easy; however, while their concepts are easy, their variations of questions are not. There are various kinds of questions one can expect from Averages topic in the examination, and some of them are simple while others are not. In this blog post, we shall focus on the types or kinds of questions we can expect from Averages topic in the bank PO examinations. You shall find this blog helpful if you are preparing for any banking examination, including the RBI Grade B examination.

**Averages Questions Type 1**

The first kind of averages question is about finding the average of the first ‘n’ numbers. Those can be natural numbers or whole numbers or integers, for example. Consider this example:

**Example 1: Compute the average of the first 100 natural numbers. **

As it is known, the average of ‘n’ numbers is computed by = (Sum of N Observations) / (No. of Observations)

For this, you must memorize the formula that Sum of N natural numbers = [n*(n+1)]/2

So, apply the value of N = 100 in the formula and computed = (100*(101))/2 = 5050

So, the average is = sum of observations / number of observations = 5050 / 100 = 50.5

Therefore, the average is 50.5 for the first 100 natural numbers.

**Averages Questions Type 2**

The second question requires us to compute the average of either consecutive even or odd numbers, or perhaps the average might be given for a certain number of consecutive odd/even numbers and we need to compute the nth number in that series of consecutive numbers. Consider this example:

**Example 2: The average of 4 consecutive odd numbers is 18. Find the 2 ^{nd} odd number in the consecutive numbers’ list. **

Let the numbers be: x, x+2, x+4, and x+6

Given that (x+x+2+x+4+x+6)/4 = 18

or

4x+2+4+6 = 4*18 = 72

or

4x+12 = 72

or

x = (72-12)/4 = 60/4 = 15

So, x = 15

And the second term is x+2 = 15+2 = 17

Hence, the second term in the list of odd consecutive numbers is 17.

Make note that:

When talking about a series of even consecutive numbers, the list goes on as: x, x+1, x+3, x+5, etc., so x + {next odd number}.

When talking about a series of odd consecutive numbers, the list goes on as: x, x+2, x+4, x+6, x+8, etc., so x+ {next even number}.

**Averages Questions Type 3**

This is the most frequently asked kind of problem from the Averages topic in the examination, so you must practice more of those questions.

The third kind of questions is based on the change in average values when an observation is added to the group (or taken away from the group).

**Example 3: The average weight of 12 students is about 65 kg. After a new student joins, the average increases to about 67 kg. What is the weight of the new student?**

Consider the weight of the new student to be ‘x’ kg. At present, the weight of the 12 students could be computed by = 12*65 = 780 kg.

Now, the new average = 67 kg, so:

(780+x)/13 = 67

780+x = 13*67 = 871

X = 871 – 780 = 91

So, the weight of the new student is 91 kg.

Therefore, if you practice all the 3 types of questions from the Averages topic, then you can rest assured that you are ready to face whatever averages questions come from the chapter in the examination. All the Best!