Home > Articles > Railway RRB ALP Practice Questions – Basic Science and Engineering

Railway RRB ALP Practice Questions – Basic Science and Engineering

RRB ALP Practice Questions Science

The Basic Science and Engineering section from the Second Stage CBT Part A paper is very important for every candidate aiming to score high in the Railway RRB ALP 2018 Exam and clear it. Therefore, to aid you with your RRB ALP preparation we are providing you with free Railway RRB ALP Practice Questions for Basic Science and Engineering section through this blog. So, let’s begin -:

Basic Science and Engineering – Railway RRB ALP Practice Questions

Q1) Which among the following type of energy does a compressed spring will have?

(a) Elastic Potential Energy

(b) Kinetic Energy

(c) Heat Energy

(d) Nuclear Energy

Answer: Option A – Elastic Potential Energy

 

Q2) What is the unit of measurement while measuring truck like huge mass?

(a) Milligrams

(b) Joule

(c) Tonne

(d) Pascal

Answer: Option C – Tonne

Take a Free Mock Test now to solve more RRB ALP Practice Questions

Q3) Which among the following is the correct formula to measure the Density of a substance?

(a) Density = Volume / Mass

(b) Density = Mass × Volume

(c) Density = Mass × Volume / Power

(d) Density = Mass / Volume

Answer: Option D – Mass / Volume

 

Q4) What is the effect on the Velocity of an object if the speed of object changes?

(a) Velocity also changes

(b) Velocity remains same

(c) Velocity Increases

(d) Velocity Decreases

Answer: Option B – Velocity also changes

Want to solve more RRB ALP Practice Questions? Take a Free Mock Test now

Q5) What happens when a stretched rubber band is released?

(a) Kinetic energy becomes zero

(b) Potential energy remains constant

(c) Kinetic Energy is converted to Potential Energy

(d) Potential Energy is converted to Kinetic Energy

Answer: Option D – Potential Energy is converted to Kinetic Energy

 

Q6) What is the impact on a body with respect to energy when work is performed on it?

(a) Energy is gained

(b) Energy is lost

(c) Energy is first lost then gained

(d) No change in the energy

Answer: Option A – Energy is gained

Prepare for RRB ALP Second Stage Exam with Mock Tests now

Q7) How is Average Velocity of a Body defined?

(a) Average Speed of the Body

(b) Distance Travelled

(c) Distance travelled in time ‘t’

(d) None of the above

Answer: Option C – Distance travelled in time ‘t’

 

Q8) Which among the following is an example of a Simple Machine?

(a) Pulley

(b) See Saw Bar

(c) Scissors

(d) All of the above

Answer: Option D – All of the Above

Solve more RRB ALP Practice Questions for Basic Science and Engineering – Take RRB ALP Mock Test

Q9) “Pyrometer” is used to measure –

(a) Heart Beat

(b) Water Pressure

(c) Very High Temperature

(d) Speed of Light

Answer: Option C – Very High Temperature

 

Q10) Heath is transferred the fastest by which of the following process?

(a) Insulation

(b) Radiation

(c) Convection

(d) Conduction

Answer: Option B – Radiation

Want to solve more RRB ALP Practice Questions? Take a Free Mock Test now

You May Also Like to Read -:

Railway RRB ALP Physics Notes – List of Important Units of Measurements

Railway RRB ALP Study Plan – Second Stage CBT (Part A) | 30 Days Plan

Free Static GK E-book : Scientific Instruments and their Uses

So how many questions did you solve correctly, let us know in the comments below. We hope you liked this Railway RRB ALP Practice Questions blog for Basic Science and Engineering. We will be back soon with more practice questions until then solve the RRB ALP 2nd Stage CBT Mock Tests. All the best.

rrb alp pricing


You may also like
RRB ALP Exam Date Announced
Railway RRB ALP Exam Date Announced; Result to be Revised
RRB ALP Stage 2 Mock Test
RRB ALP Stage 2 Mock Test – How to Ace RRB ALP 2018
Railway RRB ALP 2018
Railway RRB ALP 2018: Second Stage CBT Exam Date
Railways RRB ALP CutOffs
Railways RRB ALP CutOffs: Check Previous Years’ RRB ALP Cut Offs