SSC CGL Exam Analysis Section-wise [3 to 9 March All Shifts] For Tier 1

SSC is all set to conduct the SSC CGL Tier 1 examination for the year 2019-20 throughout the whole country. The exam is going to be conducted from 3 March 2020 to 9 March 2020. Lakhs of aspirants are to appear in this exam given that SSC provides the most reputed positions to work with. The next thought that comes with the conclusion of the paper is the SSC CGL Exam Analysis and here we are with the same.

The analysis part will give SSC CGL aspirants a fair idea about the difficulty level of the paper and also understand the type of questions asked. Stay tuned to Oliveboard and keep watching this space for the updated analysis of all the shifts of SSC CGL 2020 Tier 1 Exam Analysis.

What all will be covered in this article?

  • SSC CGL Tier 1 Exam Pattern
  • SSC CGL Exam Analysis 3 March 2020 – All Shifts
  • SSC CGL Exam Analysis 4 March 2020 – All Shifts
  • SSC CGL Exam Analysis 5 March 2020 – All Shifts
  • SSC CGL Exam Analysis 6 March 2020 – All Shifts
  • SSC CGL Exam Analysis 7 March 2020 – All Shifts
  • SSC CGL Exam Analysis 8 March 2020 – All Shifts
  • SSC CGL Exam Analysis 9 March 2020 – All Shifts

Register Now & Get The Types of Questions Asked

Topics Covered

SSC CGL Exam Analysis – Tier 1 Exam Pattern

The SSC CGL contains mainly four sections namely, Quantitative Aptitude, General Intelligence & Reasoning, English Comprehension, and General Awareness. Let’s know about the exam pattern further in detail:

Quantitative Aptitude

The quantitative Aptitude section will comprise of a total of 25 questions. Although there is no sectional cut off, you need to score a certain marks to qualify the overall cutoff.

Each question will carry 2 marks and a total of 50 marks are allocated.

General Intelligence & Reasoning 

This section will comprise a total of 25 questions. In this section, you are tested on your logical and thinking skills.  Each question will carry 2 marks and a total of 50 marks are allocated.

English Comprehension

English section again consists of 25 questions with each question carrying 2 marks and making a total of 50 marks.

General Awareness

This section again consists of 25 questions with each question carrying 2 marks and making a total of 50 marks.

100 questions are to be attempted in a given time of 60 minutes.  You will have to finish maximum possible questions in the given time to assure clearing Tier 1 and moving on to Tier 2.

Register Now & Get The Types of Questions Asked

SSC CGL Exam Analysis – Day 7 (9 March 2020)

SSC CGL Exam Analysis – Shift 1

Quantitative Aptitude

  • Geometry: 3 questions
  • Data Interpretation: 3-4 questions
  • Trigonometry: 2 questions
  • CI & SI: 1 question
  • Percentages: 1 question
  • Pipes and Cistern: 1 question
  • Profit, Loss & Discount: 1 question
  • Number System: 1 question
  • Ratio and Proportion: 1 question
  • Speed, Time and Distance: 1 question
  • Algebra: 2-3 questions

Practice More Expected Quant Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Paper Folding: 1 question
  • Embedded Figures: 1 question
  • Counting Of Figures: 1 question
  • Analogy: 3 questions
  • Arithmetic Reasoning: 1 question
  • Alphanumeric Series: 1 question
  • Classification: 1 question
  • Coding-Decoding: 2 questions
  • Figure Series: 1 question
  • Mirror Image: 1 question
  • Mathematical Operator: 1 question
  • Missing No. Series: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 question

Practice More Expected Reasoning Questions Here

English Comprehension

  • One word substitution: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Synonym and Antonym: 4 questions
  • Spelling Mistakes: 2 questions
  • Para Jumbles: 2 questions
  • Error Recognition: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Direct-Indirect/ Active Passive: 2 questions
  • Miscellaneous: 2 questions

Register Here For Memory Based Qs

General Awareness

  • Indian and World History: 2-3 questions
  • Indian Polity: 2 questions
  • Geography: 2-3questions
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1-2 questions
  • Chemistry: 1-2 questions
  • Static GK: 2 questions
  • Current Affairs: 5-6 questions

Register Here For Memory Based Qs

SSC CGL Exam Analysis – Day 4 (6 March 2020)

SSC CGL Exam Analysis – Shift 2

Quantitative Aptitude

  • Boat and Stream: 1 questions
  • Geometry: 3 questions
  • Mensuration: 1 question
  • Data Interpretation: 5 questions
  • Trigonometry: 2 questions
  • CI & SI: 1 question
  • Mixture and Alligation: 1 question
  • Percentages: 1 question
  • Pipes and Cistern: 1 question
  • Profit, Loss & Discount: 1 question
  • Number System: 1 question
  • Ratio and Proportion: 1 question
  • Speed, Time and Distance: 1 question
  • Algebra: 2-3 questions

Practice More Expected Quant Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Paper Folding: 1 question
  • Embedded Figures: 1 question
  • Counting Of Figures: 1 question
  • Analogy: 3 questions
  • Arithmetic Reasoning: 1 question
  • Alphanumeric Series: 1 question
  • Classification: 1 question
  • Coding-Decoding: 2 questions
  • Figure Series: 1 question
  • Dice: 1 question
  • Mirror Image: 1 question
  • Mathematical Operator: 1 question
  • Missing No. Series: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 question

Practice More Expected Reasoning Questions Here

English Comprehension

  • One word substitution: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Synonym and Antonym: 4 questions
  • Spelling Mistakes: 2 questions
  • Para Jumbles: 2 questions
  • Error Recognition: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Direct-Indirect/ Active Passive: 2 questions
  • Miscellaneous: 2 questions

Register Here For Memory Based Qs

General Awareness

  • Indian and World History: 2-3 questions
  • Indian Polity: 2 questions
  • Geography: 2-3questions
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1-2 questions
  • Chemistry: 1-2 questions
  • Static GK: 2 questions
  • Current Affairs: 5-6 questions

Register Here For Memory Based Qs

Memory Based GA Questions

Q1) Article 368 of the Indian Constitution deals with which of the following?
Answer: Amendment System

Q2) Which of the following is the revenue system of Marathas?
Answer: Sardeshmukhi

Q3) Battle of Chausa was fought between which of them?
Answer: Humayun and Sher Shah Suri

Register Here For Memory Based Qs

Q4) NABARD was which of the following year?
Answer: 1982

Q5) Which of the following monuments is not present at the Qutub Minar Complex?
Answer: Buland Darwaza

Q6) Ramanujan award is related to which of the following?
Answer: Mathematics

Q7) Which of the following recently received the CK Naidu achievement award?
Answer: K. Srikanth

Q8) Archana Kamat is related to which sport?
Answer: Table Tennis

Practice More GA Memory Based Qs

Q9) What is the ISO number of Environment?
Answer: 14,000

Q10) Who wrote the book “Mother of 104”?
Answer: Maha Shweta Devi

SSC CGL Exam Analysis – Shift 1

Quantitative Aptitude

  • Ratio: 2 questions
  • Average: 1-2 questions
  •  Simplification: 2 questions
  • Time & Work: 1 questions
  • Time, Speed & Distance: 1 questions
  • S.I./C.I: 1 question
  • Profit & Loss: 1 questions
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 2-3 questions
  • Trigonometry: 2-3 questions
  • Percentage: 1 questions
  • Algebra: 2-3 questions
  • DI (Tabular): 4 questions

Practice More Expected Quant Questions Here

 English Comprehension

  • Fill in the Blanks: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 3 questions
  • Idioms and Phrases: 1 question
  • Synonyms: 2 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • Active Passive:1 question
  • Narration: 1 question
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Spelling Correction: 2 questions
  • Cloze test: 5 questions

General Intelligence and Reasoning

  • Analogy: 3 questions
  • Odd One Out: 2-3 questions
  • Series: 2-3 questions
  • Statement & Conclusions: 1 question
  • Sequence (Acc. to Dictionary): 1 question
  • Coding-Decoding: 2 questions
  • Mathematical Operations: 2 questions
  • Blood Relation: 1 question
  • Mirror Image: 1 question
  • Venn Diagram: 1 question
  • Paper Folding Image: 1 question
  • Missing Term: 2 questions
  • Cube: 1 question
  • Counting Figure [Rectangle]: 1 question
  • Miscellaneous: 3 questions

Attempt Most Expected Reasoning Qs Here

General Awareness

Memory Based General Awareness Questions

Q1) Noorjahan was the wife of?
Answer:
Jahangir

Q2) Who is honored with ‘India’s’ most powerful women in the media’ world?
Answer:
Kallie Purie

Q3) Which article states that access to the Internet is the fundamental right?
Answer: Article 19

Q4) The highest scorer of women T20- WC 2020 belongs to which of the following countries?
Answer: England

Q5) Which organization releases the SDG index?
Answer: Niti Ayog

Register Here For Memory Based Qs

Q6) Which of the following organization releases International Energy Index?
Answer: World Economic Forum

Q7) Jayakwadi Dam is located on which river and which state?
Answer: Godavari, Maharashtra

Q8) Vikram Samvat started in___________.
Answer: 57 BC

Q9) Who gave CR formula?
Answer: C Rajgopalachari

Q10) Which disease is not transmitted from one person to another?
Answer: Cirrhosis

Q11) Who won Junior Under 19 Wrestling World Championship?
Answer: Deepak Punia

Register Here For Memory Based GA Qs

Q12) What will be the effect of increased inflation?
Answer: Repo Rate

Q13) Which is the primary sex organ of women?
Answer: Ovary

Q14) Which planet is between Mercury and Earth/
Answer: Venus

Q15) Madari is the game of which state?
Answer: Maharashtra

Q16) Which country first declares Max Fixing is a crime?
Answer: Sri Lanka

Q17) When was Swaraj Party Established?
Answer: 9 January 1923

Q18) When was Lucknow Pact signed?
Answer: December, 1919

Q19) Where is Ajanta and Ellora Caves Located?
Answer: Maharashtra

Q20) Who elects the Governor?
Answer: President

Register Here For Memory Based Qs

SSC CGL Exam Analysis – Day 3 (5 March 2020)

SSC CGL Exam Analysis – Shift 1

Overall Difficulty Level: Moderate

Quantitative Aptitude

  • Data Interpretations – 4 questions
  • Algebra – 3-4 questions
  • Geometry – 4 questions
  • Trigonometry – 3-4 questions
  • Time & Work – 1 question
  • Time Speed & Distance – 1 question
  • Number System – 1-2 questions
  • Mensuration – 2-3 questions

Register Here For Memory Based Qs

General Intelligence & Reasoning

  • Para Jumbles – 2 questions
  • DI (Tabular) – 4 questions
  • Odd One Out – 1 question
  • Coding-Decoding – 2-3 questions
  • Syllogism – 1 question
  • Figure Counting (triangle) – 1 question
  • Cubes & dice – 1 question
  • Cubes & Dice – 1 question
  • Blood relation – 1 question
  • Number Series – 1-2 questions
  • Mathematical Operators – 2-3 questions
  • Analogy – 3-4 questions

Attempt Expected Qs! Register Now

English Comprehension

  • Spelling correction – 1-2 questions
  • Antonym – 2 questions
  • Synonym – 1 question
  • One word – 1 question
  • Grammar – 1-2 questions
  • Active & Passive – 1 question
  • Narration – 1 question
  • Cloze Test – 5 questions

Register Now & Get Memory Based Qs

General Science 

  • History – 4-5 questions
  • Polity – 2 questions
  • Chemistry – 3-4 questions
  • Physics – 2 questions

General Awareness Memory-Based Qs

Q1) Who was awarded the Polly umrigar Award in 2019?
Ans:- Jasprit Bumrah

Q2) Agra fort was built in which year?

Q3) Quit India Movement was started from which place?
Ans:- Bombay

Q4) Sawai Jaising built which famous city?
Ans:- Jaipur City

Q5) what is the 4th day of Pongal referred to as?
Ans:- Kannum Pongal

Register Now & Get Memory Based Qs

Q6) Where was the Urban innovation Summit 2019 held?
Ans:- Lucknow

Q7) Avogadro’s Law is related to what?
Ans:- Gaseous law

Q8) Mahabalipuram mandir was constructed by which dynasty?
Ans:- Pallav Dynasty (King Mahendra Verman)

Q9) In which state maximum forest area is there?
Ans:- Madhya Pradesh

Q10) What is the theme of international science congress held in Bengaluru?
Ans:- Science & technology – Rural Development

Q11) National Youth Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of?

Q6) Which color light is emitted by the sun?
Ans: White

 

Attempt Complete GA Memory Based Qs Here

SSC CGL Exam Analysis – Shift 2

Overall Difficulty Level: Easy To Moderate

Quantitative Aptitude

  • Average – 2 questions
  • Geometry – 3-4 questions
  • Trigonometry – 3 questions
  • Mensuration – 2-3 questions
  • Time & Work – 1 question
  • Ratio & Proportion – 2 questions
  • Pipes & Cisterns – 1-2 questions

Register Now & Get Memory Based Qs

General Intelligence & Reasoning

  • Alphanumeric Series – 2 questions
  • Mathematical Operator – 2 questions
  • Classification – 1 questions
  • Embed & Counting of Figures – 2-3 questions

Attempt Most Expected Reasoning Qs Here

English Language 

  • Error Detection – 2-3 questions
  • synonym – 1 questions
  • Antonym – 1 questions
  • Spelling Error – 2 questions
  • Idioms – 2 questions

General Awareness

GA Memory-Based Qs

Q1) Which City is known as the Golden City?
Ans:- Amritsar – Punjab

Q2) Where is the headquarter of BCCI?
Ans:- Mumbai

Q3) Anaemia is caused by the deficiency of which vitamin?
Ans:- B6, B9, B12

Q4) Who is the Lt. Governor of Jammu & Kashmir?
Ans:- Girish Chandra Murmu

Q5) What happens if we mix 2 or more elements?
Ans:- Compound

Q6) Who established the Gadar Party?
Ans:- Lala Hardayal & Taraknath Das

Q7) Who was the first Finance Minister of independent India?
Ans:- RK Shanmukha Chetty

Attempt complete Memory Based GA Qs Here

SSC CGL Exam Analysis – Shift 3

Quantitative Aptitude

  • Ratio: 1-2 questions
  • Average: 1-2 questions
  • Number System: 1-2 questions
  • Simplification: 1 question
  • Time and Work: 2 questions
  • Time, Speed and Distance: 2 questions
  • Profit and Loss: 2 questions
  • Geometry: 3-4 questions
  • Mensuration: 2 questions
  • Algebra: 2-3 questions
  • SI & CI: 1 question
  • Trigonometry: 3 questions
  • Percentage: 1 question
  • DI (Tabular): 4 questions

Register Now & Get The Types of Questions Asked

English Comprehension

  • Fill in the Blanks: 1 question
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Synonyms: 2 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • Active Passive Voice: 2 questions
  • One word substitution: 2 questions
  • Direct and Indirect Narration: 1 question
  • Spelling Correction: 2 questions
  • Cloze test: 5 questions

Practice Memory Based Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Analogy: 3-4 questions
  • Odd One Out: 2-3 questions
  • Series: 2 questions
  • Statement & Conclusions: 1 questions
  • Coding-Decoding: 3 questions
  • Mathematical Operations: 1 questions
  • Blood Relation: 1 questions
  • Mirror Image: 1 questions
  • Venn Diagram: 1 questions
  • Paper Folding Image: 1 questions
  • Missing Term: 2 questions
  • Hidden Figure: 1 questions
  • Cube: 1 questions
  • Counting Figure: 1 questions
  • Complete Figure: 1 questions
  • Miscellaneous: 1 questions

Register Now & Get The Types of Questions Asked

Memory Based GA Questions
Q1) Which law states that “equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, have the same number of molecules”?
Ans: Avogadro Law
Q2) Which is the longest south India river?
Ans: Godavari
Q3) Who was the first ruler of Mahabalipuram?
Ans: Narasimhavarman I
Q4) Which state got the best Police station award?
Ans: Andaman and Nicobar

Register Now & Get The Types of Questions Asked

SSC CGL Exam Analysis – Day 2 (4 March 2020)

SSC CGL Exam Analysis – Shift 1

Overall Difficulty Level: Easy to Moderate

Quantitative Aptitude

  • Ratio: 2 questions
  • Number System: 2 questions
  • Average: 1 question
  • Simplification: 2 questions
  • Time and Work: 1 questions
  • Time Speed and Distance: 1 question
  • Simple Interest: 1 question
  • Profit and Loss: 1 question
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 3 questions
  • Trigonometry: 2 questions
  • Profit and Los: 1 question
  • Algebra: 2 questions
  • DI (Tabular): 4 questions

Practice Memory Based Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Analogy (No. based, Word-based): 2 questions
  • Alphabetical Series: 2 question
  • Blood Relation: 1 question
  • Number Series: 1-2 questions
  • Figure Counting: 1 question
  • Paper Folding & Counting: 1 question
  • Odd one Out: 2-3 questions
  • Coding-Decoding: 2-3 questions
  • Calendar; 1 question
  • Non-Verbal: 3-4 questions
  • Missing Term: 2 questions
  • Miscellaneous: 3 questions

Want To Test Your Reasoning Knowledge? Practice Memory Based Questions Here

English Comprehension

  • Fill in the blanks: 1 question
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Synonyms: 2 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • Active Passive: 2 questions
  • One word substitution: 2 questions
  • Word correction in a sentence: 1 question
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Cloze Test: 2 questions

Practice More Vocabulary Questions Here

General Awareness

  • History: 4-5 questions
  • Polity: 2 questions
  • Economics: 1 question
  • Geography: 2 questions
  • Static Awareness:2 questions
  • Biology: 2-3 questions
  • Physics: 1 question
  • Chemistry: 3-4 questions
  • Current Affairs: 6-7 questions

Practice Memory Based GA Questions Here

Memory Based GA Questions

Q1) Which Article is related to the abolishment of untouchability?
Answer: Article 17

Q2) What is the Capital of Magadh?
Answer
: Patliputra

Q3) Harshvardhana became the king after the death of ________.
Answer: Rajya Vardhan

Q4) One Question related to Red algae.

Q5) Who is the Chief of Army Staff?
Answer: Manoj Mukund Naravane

Q6)  One Question related to GDP Growth.

Q7) Which Article related to Discrimination?
Answer: Article 15

Q8) How many Layers does a Moon have?
Answer: 3 layers

Q9) One Question related to Temple

Q10) Two Questions from Medieval History

Q11) Gol Gumbaz is located in?
Answer: Vijaypura, Karnataka

Q12) Xerophthalmia is a progressive eye disease caused by______ a deficiency.
Answer:
Vitamin A

Q13) Harshacharitawas written by_______.
Answer: 
Banabhatta

SSC CGL Exam Analysis – Shift 2

Overall Difficulty Level: Moderate

Quantitative Aptitude

  • Average: 2 questions
  • Boat and Stream: 1 question
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 1-2 questions
  • Data Interpretation: 4 questions
  • Percentages: 1-2 questions
  • Trigonometry: 3 questions
  • Partnership: 1 question
  • Algebra: 2 questions
  • CI& SI: 1 question
  • Profit Loss and Discount: 1-2 questions
  • Speed, Time and Work: 1 question
  • Miscellaneous: 2 questions

Practice Important Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Paper Folding: 1 question
  • Embedded Figures: 1 question
  • Counting Figures (Triangle): 1 question
  • Analogy: 2-3 questions
  • Alphanumeric Series: 1-2 questions
  • Arithmetic Reasoning: 1 question
  • Classification: 2-3 questions
  • Coding-Decoding: 3 questions
  • Figure Series: 1 question
  • Dice: 1 question
  • Mirror Image: 1 question
  • Dictionary: 1 question
  • Mathematical Operator: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 question
  • Missing No. Series: 1 question
  • Miscellaneous: 3 questions

Solve More Memory Based Qs Here! Register Now

English Comprehension

  • One word Substitution: 2 questions
  • Idioms: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Vocabulary (Antonym & Synonym): 4 questions
  • Para jumbles: 2 questions
  • Spelling Mistakes: 3-4 questions
  • Error Recognition: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Sentence Completion: 2 questions
  • Direct-Indirect/ Active Passive: 2 questions

Register Here For Complete Memory Based Questions 

General Awareness

  • History: 4 questions
  • Indian Polity: 1 question
  • Physical Geography: 3-4 questions
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1 question
  • Chemistry: 1-2 questions
  • Static GK: 5-6 questions
  • Current Affairs: 6-7 questions

Want To Test Your GA Knowledge? Practice Memory Based Questions Here

Memory Based GA Questions

Q1) Sucheta Kriplani was the CM of which state?
Answer: Uttar Pradesh

Q2) The only player to take the hat-trick twice?
Answer: Kuldeep Yadav

Q3) When was Victoria Terminus built?
Answer:
1878

Q4) Where did the 6th Island Development Agency meeting held?
Answer:
New Delhi

Q5) What is the nickname of Surat?
Answer:
Diamond City

Q6) Indradhanush Mission 2.0 was launched from which state
Answer:
Uttar Pradesh

Q7) What is the chemical formula of Methane?
Answer: 
CH4

Q8) The scientist who gave the Ohms law is from which country?
Answer:
Germany

Q9) Where is RBC formed?
Answer: Bone marrow

Q10) Chikankari embroidery famous from which place?
Answer: Lucknow

Q11) 1st Governor of MP?
Answer: Pattabhi Sitaramayya

Q12) Who is known as Napoleon of India?
Answer: Samudragupta

Practice Memory Based Questions Here

Q13) Novak Djokovic is from which country?

Q14) Name the Tennis legend who has a coin minted in his honor?
Answer:
Roger Federer

Q16) Who is the current Economic advisor?
Answer: Krishnamurthy Subramanian

Q17) Jawara dance belongs to which state?
Answer:
 Madhya Pradesh

Q18) Karmayoddha Granth, the book was launched by?
Answer: Amit Shah

Q19) Question on Perry Phylum

Q20) Which city is known as Athens of the east?
Answer: Madurai

Practice Memory Based Questions Here

SSC CGL Exam Analysis – Shift 3

Quantitative Aptitude

  • Ratio: 1 question
  • Number Series: 3 questions
  • Simplification: 2 questions
  • LCM & HCF: 1 question
  • Time & Work: 1 question
  • Time, Speed and Distance: 1 question
  • Profit & Loss; 2 questions
  • Geometry: 3-4 questions
  • Trigonometry: 2 questions
  • Mensuration: 2 questions
  • Percentage: 1 question
  • Algebra: 1-2 questions
  • DI: 3 questions

Practice Memory Based Questions Here

English Comprehension

  • Fill in the Blanks: 4 questions
  • Sentence Improvement: 1 question
  • Error Detection: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 1 question
  • Idioms and Phrases: 1 question
  • Synonyms: 2 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloe Test: 5 questions

Practice Memory Based Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Analogy: 2 questions
  • Series: 2 questions
  • Statement and Conclusions: 1 question
  • Syllogism: 2 questions
  • Coding-Decoding: 2 questions
  • Blood Relation: 2 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Venn Diagram: 1 question
  • Paper Folding:1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Miscellaneous: 5 questions

General Awareness

  • History: 2 questions
  • Geography: 1-2 questions
  • Polity: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Physics: 1 question
  • Static Awareness: 5 questions
  • Current Affairs: 10 questions

Want To Test Your GA Knowledge? Practice Memory Based Questions Here

SSC CGL Exam Analysis – Day 1 (3 March 2020)

SSC CGL Exam Analysis – Shift 1

Overall Difficulty Level: Easy to moderate 

Quantitative Aptitude

Difficulty LevelEasy to moderate 

This level of section in the exam was easy to moderate. There were no questions from coordinate geometry in this shift. The topic-wise distribution of questions has been provided below. The topic-wise distribution of questions has been provided below.

  • Ratio: 2 questions
  • Average: 1 question
  • Time & Work: 1 question
  • Simplification: 2 questions
  • Time Speed and Distance: 1 question
  • Simple Interest: 1 question
  • Profit and Loss: 1 question
  • Geometry (Triangle): 2 question
  • Mensuration: 2 questions
  • Trigonometry: 2-3 questions
  • Percentage: 1 question
  • Data Interpretation (Tabular): 4 questions
  • Algebra: 2-3 questions

Solve More Quant Qs Here! Register Now

Question Asked:

Q) A, B, C can do the same work in 20, 15, 12 days respectively. A, B, C start working together for 3 days. In how man days the remaining work will be completed by A?

Q2) A = 4 sinΘ, B = 5 cos Θ. Find the value of A² + B²?

Q3) If the length is increased by 30% and breadth is increased by 40%. Then the total increase in the area will be?

Register Here For Complete Memory Based Questions 

General Intelligence and Reasoning

Difficulty LevelEasy to moderate 

  • Mirror Image: 1 question
  • Figure Completion (3 images given identify the 4th one): 1 question
  • Counting Figure: 1 question
  • Papercutting and Folding: 1 question
  • Alphanumeric Series: 1 question
  • Blood Relation: 1 question
  • Order and Ranking: 1 question
  • Distance and Direction: 1 question
  • Arithmetic Reasoning: 3 questions
  • Analogy (1 number-based, 1 word-based): 3 questions
  • Coding-Decoding: 2 questions
  • Syllogism: 1 question
  • Venn Diagram: 1 question
  • Odd one Out: 2-3 questions
  • Miscellaneous: 4 questions

Practice more Mirror Image Questions Here

English Comprehension

Difficulty LevelEasy to moderate 

  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Direct and Indirect narration: 2 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Sentence Arrangement: 2 questions
  • Active and Passive Voice: 2 questions
  • Synonym: 3 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • Idiom and Phrases: 2-3 question
  • Cloze Test: 5 questions
  • Spelling Correction: 2 question

Questions Asked:

Q1) Antonym of Exodus?

Q2) Antonym of Quiescent?

Q3) Antonym of Fragile?

Q4) Study of Dogs is called?

Q5) What is the opposite of the idiom hard nut to crack?

Q6) What is the synonym of Obligatory?

Q7) One word for “song at burial”?

General Awareness

Difficulty LevelEasy to moderate 

  • Current Affairs: 4-5 Questions (Questions were from the events held in the month of February 2020)
  • History: 4-5 Questions
  • Geography: 1 Questions
  • Polity: 2-3 Questions
  • Economics: 1 Question
  • Physics: 1 Question
  • Chemistry: 2 Questions
  • Biology: 3 Questions
  • Static GK (Miscellaneous): 3-4 Questions (Questions related to the tourist places)

Questions related to tourist places (All from South India): 3 questions

Questions Asked: 

Q1) Who is the present Chief Justice of India? Sharad Arvind Bobde
Q2) Who is the founder of the Gupta Dynasty?
Q3) Who got the Padma Shri award in Archery? Limba Ram
Q4) Who is the Chief Minister of Punjab? Amarinder Singh
Q5) Sultan Qaboos bin Said who died on 10 January 2020 belongs to which country: Oman
Q6) Dry ice is also called Solid Carbon dioxide
Q7)  President of Sri Lanka: Gotabaya Rajapaksha
Q8)  “An Era of Darkness” written by Shashi Tharoor
Q9) The acquisition of “21st Century Fox” by Disney
Q10) World Food Programme (WFP) Headquarters: Rome, Italy
Q11)  Bhupesh Baghel is the CM of Chhattisgarh
Q12) Araku Valley is one of the most popular Hill Stations located in Andhra Pradesh
Q13) Who won the Sahitya Akademi Award 2019: Shashi Tharoor
Q14) Hampi is an ancient village located in Karnataka
Q15) Film Mission Mangal lead actress: Vidya Balan
Q16) Who discovered neutron? James Chadwick
Q17) Savitribai Phule was born in Maharashtra
Q18) Valluvanad, the Kingdom of Vellattiri was in Kerela
Q19) Sir Thomas Roe was sent as an ambassador to the court of Jahangir
Q20) Who becomes the first batsman to score double hundreds in 4 Consecutive Test Series: Virat Kohli
Q21) Which of the following structures help the red worms to grind their food? Gizzard
Q22) Which of the following book is not written by Salman Rushdie: An Area of Darkness
Q23) Kartarpur Corridor was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi
Q24) Repo rate and Reverse Repo rate were decided by RBI
Q25) The site of Sanchi was discovered in the year 1818 by General Taylor

Register Here For Complete Memory Based Questions 

SSC CGL Exam Analysis – Shift 2 (3 March 2020)

Overall Difficulty Level: Easy To Moderate

Quantitative Aptitude

  • Trigonometry: 3 questions
  • Ratio: 1-2 questions
  • Average: 1-2 questions
  • Number System: 1-2 questions
  • Time & Work: 2 questions
  • Time Speed & Distance: 2 questions
  • Percentage: 1 question
  • Profit and Loss: 2 question
  • Algebra: 2 questions
  • Geometry: 3 questions
  • DI (Tabular): 4-5 questions
  • CI & SI: 1 question

Solve More Memory Based Questions Here

English Comprehension 

  • Cloze Test: 5 questions
  • Fill In The Blanks: 1 questions
  • Synonym and Antonym: 4-5 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Phrase replacement: 1 question
  • Active and Passive Voice: 1 question
  • Direct and Indirect Narration: 1 question
  • Idioms: 2 questions
  • Spelling Mistake: 2 questions
  • Para jumbles: 2 questions
  • Miscellaneous: 3 questions

Practice English Memory Based Questions Here

General Intelligence and Reasoning

  • Analogy (Number Based & Letter Based): 2-3 questions
  • Odd one out: 2 questions
  • Coding-Decoding: 2-3 questions
  • Missing No: 2 questions
  • Hidden Figure: 2 questions
  • Number Series: 2 questions
  • Open Dice: 1 question
  • Counting of figure (Triangle Based): 1 question
  • Mirror Image: 1 question
  • Paper Folding: 1 question
  • Blood Relation: 1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Miscellaneous: 4 questions

Register Here To Know The Types of Questions Asked

General Awareness

  • History: 2 questions
  • Geography: 1 question
  • Static Awareness: 5 questions
  • Biology: 2 questions
  • Chemistry: 3 questions
  • Physics: 1 question
  • Current Affairs: 8-10 questions

Memory Based GA Questions

Q1) Where is Lady Willingdon park?
Answer: New Delhi

Q2) Who received the Dada Saheb Phalke Award in 2020?
Answer: Amitabh Bachchan

Q3) Which acid is present in Vinegar?
Answer: Acetic Acid

Q4) Who was the father of Ajatashatru?
Answer: Bimbisara

Q5) Wings India event was held at which Airport?
Answer: Hyderabad Airport

Q6) Who was the last ruler in the Nanda Dynasty?
Answer: Dhananand

Q7) Which gland is present between the lungs?
Answer: Thymus Gland

Q8) Which acid is released when cutting onions that result in tears
Answer: Sulfenic Acid

Q9) Name of the book released by Amit Shah
Answer: Karmayoddha Granth

Q10) Where will Madhavpur Mela held?
Answer: Gujarat

Q11) In which year was the name of the capital Bombay changed to Mumbai?
Answer: 1995

Q12) Global Investors meet, Ascend 2020 to be held in_______
Answer: Kochi

Q13) Industry 4.0 launched with the help of which institute
Answer: IIT Kanpur

Want to solve GA faster? Attempt Free Memory Based GA Now

SSC CGL Exam Analysis – Shift 3 

Overall Difficulty Level: Easy to Moderate

Quantitative Aptitude

  • Average: 1-2 questions
  • Geometry: 2-3 questions
  • Mensuration: 1 question
  • DI: 4-5 questions
  • Trigonometry: 1 question
  • Heights and Distances: 1 question
  • CI & SI: 1 question
  • Partnership; 1 question
  • Percentages: 2 question
  • Profit, Loss and Discount: 2 questions
  • Ratio and Proportion: 1 question
  • Speed, Time and Work: 1 question
  • Algebra: 2 questions

Solve More Quant Qs Here! Register Now

General Intelligence and Reasoning

  • Papercutting and folding: 1 question
  • Embedded Figures: 1 question
  • Counting od Figures (Triangle): 1 question
  • Analogy: 3 questions
  • Arithmetic Reasoning: 3 questions
  • Alphanumeric series: 1 question
  • Classification: 2-3 questions
  • Coding-Decoding: 2 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Mathematical operator: 1 question
  • Missing no series: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 question

Solve More Memory Based Questions Here

English Comprehension

  • One Word Substitution: 2 questions
  • Idioms: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Vocabulary (Synonym and Antonym): 4 questions
  • Spelling Mistakes: 3-4 questions
  • Para jumbles: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Error Recognition: 2 questions
  • Direct Indirect/ Active Passive: 2 questions
  • Sentence Completion: 2 questions

Solve More Memory Based Questions Here

General Awareness

  • Ancient History: 2 questions
  • Indian Polity: 1-2 questions
  • Physical Geography: 3-4 questions
  • Economic (Basic): 1 question
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Miscellaneous: 5-6 questions
  • Current Affairs: 6-7 questions

Solve More Memory Based Questions Here

Memory Based GA Questions

Q1) Who was the most recognized ruler of the Magadha Empire?
Answer: Bimbisara

Q2) Who became the PM of Bhutan in November 2019?
Answer: Lotay Tshering

Q3) Gupta Dynasty imposed which tax on harvest?

Q4) Which of the following helps in maintaining equal pressure on our ear?

Q5) One question on the capitalistic economy.

Q6) Which In;dian is conferred with First International Shooting Federation Blue Cross Award?

Q7) Who was the last ruler of the Gupta Dynasty?
Answer: Skandagupta

Q8) Who is the founder of the Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara

Q9) Hiuen Tsang’s visited during the reign of ____________?
Answer: Harshvardhana

Q10) Who is the BCCI treasurer?
Answer: Anirudh Chaudhry

Q11) First Indian sportsperson to get blue cross medal.
Answer: Abhinav Bindra

Q12) What is the formula for Calcium sulfate dihydrate?
Answer: CaSO4. 2H2O

Q13) When is the International Nurses day celebrated?
Answer: 12 May

Q14) Who founded the Mauryan Empire?
Answer: Chandragupta Maurya

Q15) Which is the Highest point of Pole?
Answer: Mount Vinson

Q16) Kavitha Bath rice is the traditional dish of which country?
Answer: Sri Lanka

SSC CGL Memory Based GA Questions ⇒ CLICK HERE

 

Also Check:


Leave a comment