Home > Articles > SSC Exams Current Affairs – 25 most Important Questions – July 2018

SSC Exams Current Affairs – 25 most Important Questions – July 2018

SSC Exams Current Affairs

In this blog, we will be providing you with 25 most important questions for SSC Exams Current Affairs for the month of July 2018. All the questions given below have been selected from the current affairs of July 2018.  SSC Exams current affairs are a very important part of the General Awareness section of these exams. Read on to solve the questions.

SSC Exams Current Affairs – Questions

Q1) Under whose captaincy, the Indian Kabaddi team clinched the 2018 Kabaddi Masters Dubai title?

(a) Ajay Thakur

(b) Monu Goyat

(c) Surjeet Singh

(d) Pradeep Narwal

Answer: Option A – Ajay Thakur

 

Q2) The Victorian Gothic and Art Deco Ensemble of which Indian city has recently declared as a UNESCO World Heritage Site?

(a) ‎Pondicherry

(b) Panaji

(c) Kochi

(d) Mumbai

Answer: Option D – Mumbai

 

Q3) Which Indian cricketer has recently inducted into ICC Cricket Hall Of Fame?

(a) Sachin Tendulkar

(b) Saurav Ganguly

(c) V V S Laxman

(d) Rahul Dravid

Answer: Option D – Rahul Dravid

To Test your SSC Exams Current Affairs Knowledge, Take a Free Mock test now

Q4) India’s first dedicated ‘Khadi Mall’ will soon be set up by which state government?

(a) Uttar Pradesh

(b) Jharkhand

(c) Madhya Pradesh

(d) Chhattisgarh

Answer: Option B – Jharkhand

 

Q5) The 2018 National Doctors Day (NDD) is celebrated on which date in India?

(a) July 8

(b) July 4

(c) July 1

(d) July 10

Answer: Option C – July 1

 

Q6) The famous cultural festival “Behdienkhlam 2018” was celebrated in which state?

(a) Mizoram

(b) Tripura

(c) Nagaland

(d) Meghalaya

Answer: Option D – Meghalaya

 

Q7) Which high-level committee has submitted its report to Finance ministry to tackle Non-Performing Assets (NPAs) and to create credit capacity?

(a) Rajnish Kumar committee

(b) Viral Acharya committee

(c) V S Jayakumar committee

(d) Sunil Mehta committee

Answer: Option D – Sunil Mehta committee

To Test your SSC Exams Current Affairs Knowledge, Take a Free Mock test now

Q8) Which state/UT government has launched ‘Happiness Curriculum’ for students up to class 8?

(a) Delhi

(b) Rajasthan

(c) Pondicherry

(d) Punjab

Answer: Option A – Delhi

 

Q9) Which unique app has been launched by the Election Commission of India (ECI) for people to report model code violations?

(a) cVigil

(b) pVigil

(c) eVigil

(d) mVigil

Answer: Option A – cVigil

 

Q10) Pandharichi Wari, which has started recently, is the most important pilgrimage of which state?

(a) Telangana

(b) Maharashtra

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

Answer: Option B – Maharashtra

 

Q11) Who has been appointed as new Chairman of Payments Council of India (PCI)?

(a) Naveen Surya

(b) Arif Sheikh

(c) P Sreelekha

(d) Vishwas Patel

Answer: Option D – Vishwas Patel

 

Q12) The Ministry of Coal has launched which mobile app to curb illegal coal mining activity in the coalfield areas of the country?

(a) Khan Dost

(b) Khan Prahari

(c) Khan Saviour

(d) Khan Rakshak

Answer: Option B – Khan Prahari

To Test your SSC Exams Current Affairs Knowledge, Take a Free Mock test now

Q13) Who has been appointed the new chairperson of the National Green Tribunal (NGT)?

(a) Umesh Dattatraya Salvi

(b) Adarsh Kumar Goel

(c) Jawad Rahim

(d) Lokeshwar Singh Panta

Answer: Option B – Adarsh Kumar Goel

 

Q14) Kabutari Devi, the famous folk singer has passed away. She belonged to which state?

(a) Himachal Pradesh

(b) Sikkim

(c) Assam

(d) Uttarakhand

Answer: Option D – Uttarakhand

 

Q15) Which country is hosting the 17th World Sanskrit Conference (WSC-2018)?

(a) India

(b) Brazil

(c) Canada

(d) USA

Answer: Option C – Canada

 

Q16) Which novel has won the 2018 Golden Man Booker Prize?

(a) In a Free State

(b) The English Patient

(c) Wolf Hall

(d) Moon Tiger

Answer: Option B – The English Patient

 To Test your SSC Exams Current Affairs Knowledge, Take a Free Mock test now

Q17) Which Central Armed Police Force (CAPF) has launched a mobile help centre “Saathi” for Amarnath Yatra pilgrims?

(a) National Security Guard

(b) Border Security Force

(c) Central Reserve Police Force

(d) Sashastra Seema Bal

Answer: Option C – Central Reserve Police Force

 

Q18) Which state government has recently granted religious minority status to Jews living in the state?

(a) Manipur

(b) Kerala

(c) Goa

(d) Gujarat

Answer: Option D – Gujarat

 

Q19) What was the theme of the 2018 World Population Day (WPD)?

(a) Family planning – Say what you need

(b) Family Planning – Call for people

(c) Family Planning – Save Earth

(d) Family planning is a human right

Answer: Option D – Family planning is a human right

 

Q20) What is India’s rank in the 2018 Global Innovation Index (GII)?

(a) 57th

(b) 60th

(c) 44th

(d) 85th

Answer: Option A – 57th

 To Test your SSC Exams Current Affairs Knowledge, Take a Free Mock test now

Q21) The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to which of the following public sector universities?

(a) IIT-Bombay

(b) IIT-Kanpur

(c) IIT-Kharagpur

(d) IIT-Kolkata

Answer: Option A – IIT-Bombay

 

Q22) India has become the newest member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Where is the headquarter of EBRD?

(a) Berlin

(b) Geneva

(c) London

(d) Paris

Answer: Option C – London

 

Q23) Who has won the 2018 women singles’ Wimbledon tennis tournament?

(a) Maria Sharapova

(b) Simona Halep

(c) Angelique Kerber

(d) Serena Williams

Answer: Option C – Angelique Kerber

 

Q24) Bansagar Dam project is a joint venture between which of these three states?

(a) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar

(b) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan

(c) Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand

(d) Jharkhand, Bihar, Uttar Pradesh

Answer: Option A – Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar

To Test your SSC Exams Current Affairs Knowledge, Take a Free Mock test now

Q25) United Nations’ World Youth Skills Day is observed on which of the following dates?

(a) 15 July

(b) 16 July

(c) 17 July

(d) 18 July

Answer: Option A – 15 July

This brings us to the end of SSC Exams Current Affairs – 25 most Important Questions – July 2018 blog. We hope you find these questions useful for your preparation of SSC Exams Current affairs.

If any have any further queries or suggestions regarding SSC CGL and CPO Exam – 2018 you can connect with us on FBTwitterInstagram and YouTube as well.

All the best for SSC CGL and CPO Exam 2018

Related – SSC CGL and CPO 2018 Study Material blogs – :

SSC Exams Study Material – A to Z of Reading Comprehension

SSC Exams Study Material: Quantitative Aptitude – Time, Speed and Distance Problems

SSC Exams Study Material: List of All National Parks in India

SSC Exams Study Material – List of Important Battles/Wars of Medieval and British India

SSC Exams Study Material: Chief Justice of India – Appointment Procedure and List of all CJI

Other Blogs – :

SSC CGL Exam – 5 tips you must follow to achieve success

SSC CGL Tier 1 Exam – Section Wise Order of Attempt

How to Maintain Concentration While Studying – SSC CGL Study Tips

Interact with your fellow aspirants about SSC CGL and CPO Exam and SSC CGL and CPO Study Material in our discussion forumSSC CGL Study Tips SSC CGL Study Tips SSC CGL Study Tips SSC CGL Study Tips


You may also like
SBI PO vs SSC CGL
SBI PO vs SSC CGL – Which one to Choose?
SSC CGL Tier I Previous Years' Solved Papers
SSC CGL Tier I Previous Years’ Solved Papers
SSC CGL 2018 Notification
SSC CGL 2018 Notification – New Exam Dates Declared. Eligibility, Syllabus, Exam Pattern
SSC CGL Mock Test
SSC CGL Mock Test Series