Home > Articles > Top 100 Chemistry Questions for Railway RRB NTPC 2019 Exam – Part 3

Top 100 Chemistry Questions for Railway RRB NTPC 2019 Exam – Part 3

100 RRB NTPC Chemistry Questions 3

This is Part 3 of the Top 100 RRB NTPC Chemistry Questions series. Read on for 20 one line practice questions on Chemistry for your General Science preparation for RRB NTPC 2019 Exam.

Top 100 RRB NTPC Chemistry Questions 03

Q41. Which Gases are used by sea divers for under water breathing?
Ans -:  Oxygen & Helium

Q42. _______ & _______ gases are helpful for ripening of raw fruits.
Ans -: Ethylene & Acetylene

Q43. The _________ found in an ore is known as Gangue.
Ans -: Impurities

Q44. Iron is extracted from which ore?
Ans -: Hematite

Q45. Kerosene is a mixture of _______.
Ans -: Aliphatic hydrocarbons

Q46. Which Element is used for making of Lead pencil.
Ans -: Graphite

Q47. The lightest metal is _________.
Ans -: Lithium

Q48. _______ is the main ore of Mercury.
Ans -: Cinnabar

Q49. Which Metal is found in the highest proportion in earth’s crust?
Ans -: Aluminium

Q50. Mine explosions  are mostly caused by mixing of Air & __________.
Ans -: Methane

Want to solve more RRB NTPC PRACTICE QUESTIONS? Take a FREE MOCK TEST Now.

Q51. What is the compound used to in Nail polish remover?
Ans -: Acetone

Q52. Natural rubber is a polymer derived from _______.
Ans -: Isoprene

Q53. The coating on non-stick cookware is of ________.
Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON

Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface result into formation of __________ Atoms.
Ans -: Helium

Q55. Organic Compounds are only soluble in _______.
Ans -: Non-polar solvents

Q56. ______ is also know as “FOOL’S GOLD”.
Ans -: Iron Pyrite

Q57. In an Oxidation process _________ happens.
Ans -: Loss of electrons

Q58. Oxides of metals are _______.
Ans -: Alkaline

Q59. Ozone is ________ in nature.
Ans -: Diamagnetic

Q60. The chemical composition of paper is that of a _________.
Ans -: Cellulose

Want to solve more RRB NTPC PRACTICE QUESTIONS? Take a FREE MOCK TEST Now.

That is all from us in this Top 100 RRB NTPC Chemistry Questions 03 Blog. Keep checking this space for the remaining 3 parts which will be released soon.

Other Parts of the Series -:

100 RRB NTPC Chemistry Questions – Part 1

100 RRB NTPC Chemistry Questions – Part 2

You may like reading -:

Top 100 Physics Questions for RRB NTPC

Top 100 Biology Questions for RRB NTPC

Also Check Out -: