SEBI Grade A MCQs 2024, Q&A for all SEBI Subjects

Home » Regulatory Exams » SEBI » SEBI Grade A MCQs

SEBI Grade A MCQs 2024

Revision becomes crucial as the exam date approaches near. It becomes even better when you get to revise the topics of the syllabus in the same format as it is asked in the exams. Keeping this in mind, we have compiled SEBI Grade A MCQs. We will also provide you the compilation of SEBI Grade A MCQs in the form of a PDF later.

SEBI Grade A MCQs 2024 – Q&A

Check out the SEBI Grade A MCQs for all the subjects such as Commerce & Accountancy, Management, Finance, Costing, Economics & Companies Act.

Q1. Which of the following is not included while computing Effective Capital ?

Option A: Paid Up share capital
Option B: Long term loans
Option C: Revaluation Reserves
Option D: Surplus
Option E: Equity

Answer: C

Q2. Financial statement does not relate with which of the following

Option A: Assets expressed in monetary terms
Option B: Liabilities expressed in monetary terms
Option C: Asset and liabilities in non-monetary terms
Option D: Assets and liabilities in quantitative terms
Option E: None of the above

Answer: C

Q3. FIFO means _

Option A: First Inventory Finished Out
Option B: Finished stock in Final Stock Out
Option C: Follow up stock in Finished stock out
Option D: First in First Out
Option E: Finished Stock in First Inventory Out

Answer: D

Q4. Which of the following cannot be an advantage of using IT cost accounting ?

Option A: Stock Reconciliation
Option B: Functional Integration
Option C: Reduced usage of documentation
Option D: Preparation of customized reports
Option E: None of the above

Answer: A

Q5. __= standard price (Standard Quantity – Actual Quantity)

Option A: Material standard variance
Option B: Material actual variance
Option C: Material usage variance
Option D: Material price variance
Option E: Material cost variance

Answer: C

Q6. Which of the following can be defined as the angle formed by the intersection of sales line and total cost line at the breakeven points?

Option A: Angle of Revenue
Option B: Angle of Profit
Option C: Angle of Reflection
Option D: Angle of Margin
Option E: Angle of Incidence

Answer: E

Q7. Which of the following function is considered as ‘Life Spark of the enterprise’ which sets in motion the action of the people?

Option A: Planning
Option B: Organizing
Option C: Staffing
Option D: Directing
Option E: Controlling

Answer: D

Q8. A way of communication between employees from different organizational units and from different hierarchy levels is called as______?

Option A: Downward communication
Option B: Upward communication
Option C: Lateral communication
Option D: Diagonal communication
Option E: None of the above

Answer: D

Q9. Leaders using media to manage the headlines and engage in direct banter with millions of followers on Facebook and Twitter is called as __?

Option A: Leadership by Optics Management
Option B: Level 5 Leadership
Option C: Authentic Leadership
Option D: Trans Leadership
Option E: Ambidextrous Leadership

Answer: A

For the complete preparation of SEBI, we have come up with SEBI Grade A Online Courses 2024 where we have covered everything that an aspirant needs, so do not forget to check it out.

Q10. Which of the following instruments of money market provide liquidity to government and banks?

Option A: T-Bills (Treasury Bills)
Option B: Commercial Bills
Option C: Certificate of Deposit
Option D: Both A & C
Option E: All of the above

Answer: D

Q11. In Bond Yield ,What is Macaulay Duration?(

Option A: The period when theoretically the bond holder would have lost his capital investment
Option B: The period when theoretically the bond holder would have received 2 times his capital investment
Option C: The period when theoretically the bond holder would have received 1.5 times his capital investment
Option D: The period when theoretically the bond holder would have received exactly his capital investment.
Option E: None of the above

Answer: B

Q12. Which of the following bills allows government to withdraw funds from Consolidated Fund of India?

Option A: Appropriation Bill
Option B: Money Bill
Option C: Finance Bill
Option D: Vote an account
Option E: None of the above

Answer: A

Q13. Which among the following is also called as Prestige Goods Effect?

Option A: Giffen Goods Effect
Option B: Veblen Effect
Option C: Philips Effect
Option D: Both A&B
Option E: None of the above

Answer: B

Q14. Which of the following are included in Personal Income ?

Option A: Social Security Benefits
Option B: Unemployment Compensation
Option C: Undistributed Corporate Profits
Option D: Both A&B
Option E: Both A&C

Answer: D

Q15. Which type of unemployment is a feature of Indian Agriculture?

Option A: Structural Unemployment
Option B: Cyclical Unemployment
Option C: Disguised Unemployment
Option D: Open Unemployment
Option E: Voluntary Unemployment

Answer: C

Q16. According to Section 29,Demat( Dematerialized form) is compulsory for which of the following?

Option A: Companies going for public offer
Option B: Companies going for private placement
Option C: Prescribed unlisted companies
Option D: Both A&C
Option E: All of the above

Answer: D

Q17. Variation of the terms of contract or objects in prospectus is mentioned in which of the following sections of Companies Act,2013?

Option A: Section 27
Option B: Section 25
Option C: Section 29
Option D: Section 32
Option E: Section 39

Answer: A

Q18. Section 62 ,Companies Act 2013 mentions about further issue of share capital is applicable to which of the following companies?

Option A: Private Companies
Option B: Public Companies
Option C: Listed Companies
Option D: Unlisted Companies
Option E: All of the above

Answer: E

SEBI Grade A MCQs PDF

We have come up with 300+ SEBI Grade A MCQs PDF covering all the subjects of SEBI Grade A Exam. Do not forget to bookmark this blog so that you can download the free SEBI Grade A MCQs PDF from the direct link that is provided below.

Download SEBI Grade A 300+ MCQs Ebook

Related LinksRelated LinksRelated Links
SEBI Grade A IT Officer NotificationSEBI Grade A Legal Officer NotificationSEBI Grade A General Stream Notification
SEBI Grade A Apply OnlineSEBI Grade A EligibilitySEBI Grade A Selection Process
SEBI Grade A Previous Year PaperSEBI Grade A Exam DateSEBI Grade A Admit Card
SEBI Grade A ResultSEBI Grade A SalarySEBI Grade A Previous Year Cut Off

Preparing for Regulatory Exams? Need regular updates of CA, Notifications, Free Ebooks, YT Sessions, and More, then Join Regulatory Whatsapp Channel.

If you are preparing for Regulatory Exams, then do not forget to check out all the blogs on the regulatory exams. Check Regulatory Exam Blogs.

Get Daily FREE Material for RBI Grade B, NABARD Grade A, SEBI Grade A, IFSCA Grade A, and SIDBI Grade A, IRDAI Assistant Manager – Join Regulatory Exam Telegram Channel

Attempt Engaging Quiz on YTC and get complete study material and classes for RBI Grade B, NABARD Grade A, SEBI Grade A, IFSCA Grade A, and SIDBI Grade A, IRDAI Assistant Manager- Subscribe to Oliveboard’s Regulatory Exam Youtube Channel



BANNER ads

Download 500+ Free Ebooks (Limited Offer)👉👉

X