Home > Articles > Top 100 Chemistry Questions for Railway RRB NTPC 2019 Exam – Part 4

Top 100 Chemistry Questions for Railway RRB NTPC 2019 Exam – Part 4

RRB NTPC Chemistry Questions 04

Following are the 20 Questions from the 4th Part of Top 100 RRB NTPC Chemistry Questions Series. This questions would be very helpful for your RRB NTPC 2019 Exam preparation. Let us know what is your score out of 20 in solving the RRB NTPC Chemistry Questions 04. All the best.

RRB NTPC Chemistry Questions 04

Q61. Paraffin wax is ________.
Ans -: Saturated hydrocarbon

Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found?
Ans -: Sedimentary Rocks

Q63. _______ is also called White Gold.
Ans -: Platinum

Q64. Which is the purest form of Iron?
Ans -: Wrought Iron

Q65. Which Ore is used to extract Radium?
Ans -: Pitchblende

Q66. Solder is an alloy of _________.
Ans -: Tin and Lead

Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment?
Ans -: Cobalt – 60

Q68. _________ is the element common to all acids.
Ans -: Hydrogen

Q69. ______ is created by Alloying Iron and Chromium.
Ans -: Stainless Steel

Q70. The lustre of a metal is due to _________.
Ans -: Presence of free electrons

Want to solve more RRB NTPC PRACTICE QUESTIONS? Take a FREE MOCK TEST Now.

Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll?
Ans -: Magnesium

Q72. The most abundant element in the earth’s crust is –
Ans -: Oxygen

Q73. The term ‘catalysis’ was coined by _______.
Ans -: Jöns Jakob Berzelius

Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in human body?
Ans -: Potassium – 40

Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method?
Ans -: Zone refining

Q76. Tooth enamel is made up of _______.
Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate

Q77. Which gas is filled inside a Tube light?
Ans -: Mercury Vapour & Argon

Q78. _______ is an aqueous solution of Acetic acid.
Ans -: Vinegar

Q79. Which Vitamins are Water Soluble?
Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C

Q80. Silver turns black (Tarnish) because of its reaction with _______.
Ans -: Sulphur

Want to solve more RRB NTPC PRACTICE QUESTIONS? Take a FREE MOCK TEST Now.

That is all from us in this Top 100 RRB NTPC Chemistry Questions 04 Blog. Keep checking this space for the remaining 1 part which will be released soon.

Other Parts of the Series -:

100 RRB NTPC Chemistry Questions – Part 1

100 RRB NTPC Chemistry Questions – Part 2

100 RRB NTPC Chemistry Questions – Part 3

You may like reading -:

Top 100 Physics Questions for RRB NTPC

Top 100 Biology Questions for RRB NTPC

Also Check Out -: