SSC CGL Quantitative Aptitude carries 30 marks and is one of the toughest sections of the SSC CGL Exam. All the topics in this section require extensive and consistent practice to achieve an above-average score in the exam. The section being one of the toughest sections there is, we have brought you the topic-wise SSC CGL Quantitative Aptitude Questions For Practice. Read along to know the important questions and practice them to score the highest in the SSC CGL Quantitative Section.
Important SSC CGL Quant Questions: Solve Expected Questions Here
We are providing you with some important SSC CGL Quantitative Aptitude Questions For Practice – Part 2 [Tier 2]
1. A company first raises the price of articles by x% and then reduces all the new prices by x%. After one cycle, the price of an article decreased by Rs. 1,000; and after the second
cycle, the article was sold for Rs. 23,040. What was the original price of the article?
A. Rs. 15,000
B. Rs. 20,000
C. Rs. 25,000
D. Rs. 30,000
Answer : C
2. Two shopkeepers sell an article for Rs.18000 each. Shopkeeper A calculates his profit on cost price while shopkeeper B calculates his profit on selling price. Both make a profit of
20% each. By how many rupees is the actual profit made by shopkeeper B more than that
made by shopkeeper A?
A. Rs 700
B. Rs 550
C. Rs 660
D. Rs 600
Answer : D
3. An amount was divided among A, B and C in the ratio 4 : 6 : 9. If the share of A is 50 less than share of C, then find the 1/5th of total amount (in Rs).
A. 38
B. 48
C. 35
D. 45
Answer : A
4. Rs. 8000 is distributed among A, B and C such that they receive notes of Rs. 500, Rs. 200 and Rs. 100 respectively. The amounts received by them are in the ratio 15:2:3. What was the ratio of the numbers of notes of Rs. 500, Rs 200 and Rs 100?
A. 3:3:1
B. 4:1:2
C. 3:2:2
D. 3:1:3
Answer : D
5. A, B and C received an amount of Rs 8400 and distributed among themselves in the ratio of 6 : 8 : 7 respectively. If they save in the ratio of 3 : 2 : 4 respectively and B saves Rs 400, then what is the ratio of the expenditures of A, B and C respectively?
A. 9 : 14 : 10
B. 6 : 8 : 7
C. 12 : 7 : 9
D. 8 : 6 : 7
Answer : A
6. The average age of 14 girls and their teacher’s age is 16 years. If the teacher’s age is excluded the average reduces by 1. What is the teacher’s age?
A. 32
B. 29
C. 30
D. 35
Answer : C
7. Average marks obtained by 40 students is 56. If the average marks of 8 students who failed in the examination are 10, what are the average marks of students who passed the examination?
A. 76.55
B. 42.45
C. 64.50
D. 67.50
Answer: D
8. The average age of 14 girls and their teacher’s age is 16 years. If the teacher’s age is excluded the average reduces by 1. What is the teacher’s age?
A. 32
B. 29
C. 30
D. 35
Answer : C
9. The digits of a two-digit number are in the ratio of 2: 3 and the number obtained by interchanging the digits is bigger than the original number by 27. What is the original number?
A.36
B. 48
C. 69
D. 98
Answer: C
10. Each member of a picnic party contributed twice as many rupees as the total number of members and the total collection was 3042. The number of members present in the party was?
A. 36
B. 39
C. 32
D. 40
Answer: B
11. The digits of a two-digit number are in the ratio of 2: 3 and the number obtained by interchanging the digits is bigger than the original number by 27. What is the original number?
A. 36
B. 48
C. 69
D. 98
Answer: C
12. Each member of a picnic party contributed twice as many rupees as the total number of members and the total collection was 3042. The number of members present in the party was?
A. 36
B. 39
C. 32
D. 40
Answer: B
13. A train travelling with constant speed crosses a 96 m long platform in 12 sec and another 141 m long platform in 15 sec. The length of the train and its speed are :
A. 84 m, 54 km/h
B. 84 m, 60 km/h
C. 64 m, 54 km/h
D. 64 m, 44 km/h
Answer: A
14. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:
A.10
B. 10.8
C. 9
D. 9.6
Answer: B
15. Angle ‘A’ of a quadrilateral ABCD is 26° less than angle B. Angle B is twice angle C and angle C is 10° more than angle D. What would be the measure of angle A?
A. 104°
B. 126°
C. 106°
D. 132°
Answer : C
16. The volume of a sphere, a cube, a tetrahedron and an octahedron is same. Find for which of the following structures, it will have the maximum surface area?
A. Sphere
B. Cube
C. Tetrahedron
D. Octahedron
Answer : C
SSC CGL Quantitative Aptitude Syllabus
Before solving practice sets, candidates should know the SSC CGL Quantitative Aptitude Syllabus for tier 2. The main topics include:
| Sections | Topics |
| Number Series | Computation of Whole Numbers Decimals and Fractions Relationship between numbers. |
| Fundamental Arithmetical Operations | Percentages Ratio and Proportion Square roots Averages Simple and Compound Interest Profit and Loss Discount Partnership Business Mixture and Alligation Time and Distance Time and Work. |
| Algebra | Algebraic Identities Surds and Indices Graphs of Linear Equations. |
| Geometry | Familiarity with elementary geometric figures and facts Triangle Congruence and similarity of triangles Circle and its chords Tangents Angles subtended by chords of a circle Common tangents to two or more circles. |
| Mensuration | Triangle Quadrilateral Regular Polygons Circle Right Prism Right Circular Cone Right Circular Cylinder Sphere Hemispheres Rectangular Parallelepiped Regular Right Pyramid with triangular or square Base. |
| Trigonometry | Trigonometry Trigonometric ratios Complementary angles Height and distances Standard Identities |
| Statistics and Probability | Use of Tables and Graphs Histogram Frequency Polygon Bar Diagram Pie Chart Data Interpretation Measures of central tendency: Mean, Median, Mode, Standard Deviation Calculation of Simple Probabilities. |
Check out detailed SSC CGL Syllabus
Check out SSC CGL Tier 2 Weightage of English and Quant
Hi, I’m Tripti, a senior content writer at Oliveboard, where I manage blog content along with community engagement across platforms like Telegram and WhatsApp. With 3+ years of experience in content and SEO optimization related to banking exams, I have led content for popular exams like SSC, banking, railways, and state exams.