Home > Articles > Trigonometry Questions For SSC CGL 2020 Part 1: Solve Important Questions Here

Trigonometry Questions For SSC CGL 2020 Part 1: Solve Important Questions Here

Trigonometry Questions

 SSC CGL Quantitative Aptitude Section is one of the toughest sections and to score well in this section you need a thorough practice. Practicing different questions from different topics will help you score well in the examination. Trigonometry Questions For SSC CGL 2020 is one of the most important topics for the upcoming SSC CGL examination. To help you with the same we have brought you a blog covering all the 20 most important SSC CGL Quantitative Aptitude Trigonometry questions. Attempt and check the level of preparation.

Attempt More Important Trigonometry Questions Here

Trigonometry Questions For SSC CGL 2020: Solve Questions Here

Q1) Evaluate : ( CotΘ – CosecΘ + CotΘ + CosecΘ 

A. 1
B. 0
C. -1
D. 2

Correct Answer: “B”

Q2)  If 7 sin2 Θ + 3 cosΘ = 4 and 0 ≤ Θ ≤ π/2, then the value of tan Θ is  :

A. √3/7
B. √2/7
C. 1/√3
D. 1/√7

Correct Answer: “C”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

Q3) If x = a cos3 Θ, y = b sin3 Θ, then
         (x/a)2/3 + (y/b)2/3 = ?

A. 1
B. 0
C. 2
D. 4

Correct Answer: “A”

Q4) The value of cot 2π/20 x cot 4π/20 x cot 5π/20 x cot 6π/20 x cot 8π/20 is

A. 2
B. 0
C. 1
D. 3
Correct Answer: “C”
Q5) (2 sin2 67° + 1 + 2 sin2 23°) / (5 cos2 13° – 2 + 5 cos2 77°) = ?
A. 3/2
B. 3
C. 2/3
D.  1
Correct Answer: “D”
Q6) Evaluate: ( sin π/6 + cos π/3 –  tan3  π/4 +  cosec2  π/2 ).
A. 1
B. 0
C. 3
D. 5
Correct Answer: “A”
Q7) The least value of 9 cosecA + 16 sinA is
A. 7
B. 24
C. 25
D. 14
Correct Answer: “B”
Q8) In a ΔABC, ∠B =  π/3 , ∠C =  π/4  and D divides BC internally in the ratio 1 : 3 then (sin ∠BAD) / (sin ∠CAD) is equal to
A.1/√2
B. 1/√6
C. 1/√3
D. 1/√4
Correct Answer: “B”
Q9) If sin 3A = cos (A – 26°), where 3A is an acute angle then the value of A is
A. 29º
B. 26º
C. 23º
D. 28º
Correct Answer: “A”
Q10) The value of  (sin 39°) / (cos 51°)  +  2 tan11° tan31° tan45° tan59° tan79°  –  3 (sin2 21° + sin2 69°) is
A. 2
B. -1
C. 1
D. 0
Correct Answer: “D”
Q11) If  cos2 Θ  /  (cot2 Θ – cos2 Θ)   = 3 and 0° < Θ < 90°, then the value of Θ is :
A. 30º
B. 45º
C. 60º
D. None of these
Correct Answer: “C”
Q12) If A = tan 11° tan 29°, B = 2 cot 61° cot 79°, then :
A. A = 2B
B. A = – 2B
C. 2A = B
D. 2A = -B
Correct Answer: “C”
Q13) The angles of a triangle are (x + 5)°, (2x – 3)° and (3x + 4)°. The value of x is
A. 30
B. 31
C. 29
D.  28
Correct Answer: “C”
Q14) If Θ be an acute angle and 7 sin2 Θ + 3 cos2 Θ = 4, then the value of tan Θ is
A. √3
B. 1/√3
C. 1
D. 0
Correct Answer: “B”
Q15) The value of sin2 1° + sin2 5° + sin2 9° + ….. + sin2 89° is
A. 11 ½
B. 11√2
C. 11
D. None of these
Correct Answer: “A”
Q16) If tan 15° = 2 – √3, the value of tan 15° cot 75° + tan 75° cot 15° is
A. 14
B. 12
C. 10
D.  8
Correct Answer: “A”
Q17) If x, y are acute angles, 0 < x + y < 90° and sin (2x – 20°) = cos (2y + 20°), then the value of tan (x + y) is :
A. √3
B. 1/√3
C. √3/2
D. 1
Correct Answer: “D”
Q18) If ∠A and ∠B are complementary to each other, then the value of sec2 A + sec2 B – sec2 A . sec2 B is
A. 1
B. 0
C. -1
D. 2
Correct Answer: “B”
Q19) The minimum value of 2 sin2 Θ + 3 cos2 Θ is
A. 0
B. 2
C. 3
D. 1

Correct Answer: “B”

Q20) If cos x + cos y = 2, the value of sin x + sin y is

A. 0
B. 1
C. 2
D. -1

Correct Answer: “A”

Attempt More Important Trigonometry Questions Here

This was all from us in this blog, SSC CGL Quantitative Aptitude Trigonometry Questions important from the examination point of view. Stay tuned for more study material like this, we will soon be back with SSC CGL Quant Questions Part 1.

SSC CGL Quant Questions: Online Course

We have brought you one of the best courses for SSC CGL exam preparation, SSC CGL Brahmastra – An Online Preparation Course. The SSC CGL Brahmastra Course for 2019-20 is one of the most comprehensive online coaching for the  CGL Exam preparation. The SSC CGL Online course will be beneficial to all, especially to those who do not have access to the coaching classes.

CGL Exam Pattern

Also, Check: