Home > Articles > Important Questions of General Science For RRB Exams | RRB Group D, NTPC, ALP

Important Questions of General Science For RRB Exams | RRB Group D, NTPC, ALP

general science for rrb

General Science is an important component of Railway Group D, RRB NTPC, etc examination. Preparing for this section becomes crucial if one is aiming to get through the Railway RRB examination. Keeping this in mind, we have come up with the Questions with Answers of General Science For RRB Examination Part 1. This part consists of all the important questions that can be surely asked in the upcoming examination. Read all the 40 important RRB General science MCQ questions with answers important from the examination point of view. Let’s start with the blog on MCQs on General Science For RRB.

Attempt More General Science Questions Here

Important Questions of General Science For RRB Exams

Q1) Decibel is the unit of?

A. Speed of Light
B. Intensity of sound
C. Intensity of heat
D. None of these

Correct Answer: “B”

Q2) X-rays are _______waves?

A. Longitudinal
B. Transverse
C. Electromagnetic
D. Elastic

Correct Answer: “C”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q3) In human beings the respiratory pigment is

A. ATP
B. Hemoglobin
C. ADP
D. Carotene

Correct Answer: “B”

Q4) Amphibians and many reptiles have ________part?

A. Two-chambered
B. Three-chambered
C. Four-chambered
D. None of these

Correct Answer: “B”

Attempt More General Science Questions Here

Q5) Which vitamin can be synthesised in the Liver?

A. Vitamin C
B. Vitamin K
C. Vitamin D
D. Vitamin A

Correct Answer: “B”

Q6) Bleeding of gums is caused by the deficiency of?

A. Vitamin C
B. Vitamin K
C. Vitamin A
D. Vitamin B

Correct Answer: “A”

Attempt More General Science Questions Here

Q7) What is the chemical name of Baking Soda?

A. Sodium Carbonate
B. Sodium Bicarbonate
C. Sodium Tricarbonate
D. None of these

Correct Answer: “B”

Q8) Who invented the microphone?

A. David Huges
B. Michael Slater
C. Richard Arkwright
D. None of the above

Correct Answer: “A”

Attempt More General Science Questions Here

Q9) The wire having a green plastic covering is a _________.

A. Line Wire
B. Neutral Wire
C. Earth Wire
D. None of the above

Correct Answer: “C”

Q10) The focal length of a plane mirror is?

A. Positive
B. Negative
C. Zero
D. Infinity

Correct Answer: “D”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q11) What is an ion?

A. Negatively or positively charged particle.
B. The nucleus of an atom
C. A negative neutron
D. A group of photons

Correct Answer: “A”

Q12) Diatoms are

A. Unicellular eukaryotic organisms
B. Symbiotic blue-green algae
C. Heterotrophic eukaryotic organisms
D.  Slow growing lichens

Correct Answer: “A”

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q13) The angular depends upon the rate of change of the ___________.

A. Angular Distance
B. Angular Displacement
C. Angular acceleration
D. None of the above

Correct Answer: “B”

Q14) Sound of frequency below 20 Hz is?

A. Audio sounds
B. Infrasonic
C. Ultrasonic
D. Supersonics

Correct Answer: “B”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q15) The inert gas abundantly found and widely distributed is

A. Xe
B. Kr
C. He
D. Ar

Correct Answer: “D” – Argon

Q16) Vinegar is used as a condiment and in the pickling of vegetables and other foods. What is the constituent of vinegar?

A. Butanoic Acid
B. Methanoic Acid
C. Ethanoic Acid
D. Hexanoic Acid

Correct Answer: “C”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q17) Which of the following is the best conductor of electricity?

A. Ordinary Water
B. Sea Water
C. Boiled Water
D.  Distilled Water

Correct Answer: “B”

Q18) Which of the following is not a natural polymer?

A. Wool
B. Silk
C. Cotton
D. Teflon

Correct Answer: “D”

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q19) Which one among the following polymers is used for making bullet-proof material?

A. Polyvinyl Chloride
B. Polystyrene
C. Polyethylene
D. Polyamide

Correct Answer: “C”

Q20) Which one of the following petroleum refinery products has the lowest boiling points?

A. Kerosene
B. Gasoline
C. Diesel
D. Lubricating Oil

Correct Answer: “D”

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q21) Which gas is used in filling electric bulbs.

A. Neon
B. Argon
C. Radon
D. Krypton

Correct Answer: “B”

Q22) Match Sticks are made of?

A. Red Phosphorus
B. Blue Phosphorus
C. Led nitrate
D. None

Correct Answer: “A”

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q23) Which among the following is used to produce artificial rain?

A. Carbon oxide
B. Carbon monoxide
C. Silver Iodide
D. Silver Nitrate

Correct Answer: “C”

Q24) Which planet observes the shortest day?

A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Neptune

Correct Answer:”C”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q25) A dynamo coonverts _____________.

A. Mechanical energy into sound energy.
B. Mechanical energy into electrical energy
C. Electrical energy into mechanical energy
D. None of these

Correct Answer: “B”

Q26) A mixture of carbon monoxide and hydrogen is called

A. Producer gas
B. Water gas
C. Natural gas
D. None

Correct Answer: “B”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q27) The working principle of a washing machine is

A. Centrifugation
B. Dialysis
C. Reverse Osmosis
D. Diffusion

Correct Answer: “A”

Q28) Sound and light waves both_________

A. Have similar wavelength
B. Obeys the laws of reflection
C. Travel as longitudinal waves
D. Travel through vacuum

Correct Answer: “B”

Want to attempt more RRB General Science Questions? Click Here

Q29) Which law states “The rate of loss of heat by a body is directly proportional to the difference in temperature between the body and the surroundings?

A. Doppler’s Effect
B. Newton’s law of cooling
C. Kirchhoff’s law
D. Stefan’s law

Correct Answer: “B”

Q30) The loudness of sound depends upon_________.

A. Velocity
B. Pitch
C. Amplitude
D. Wavelength

Correct Answer: “C”

Attempt more general science for RRB questions for railway RRB Here

Q31) Kidney Stones are composed of ………………..?

A. Calcium Oxalate
B. Potassium Chloride
C. Aluminum Nitrate
D. Sodium Bicarbonate

Correct Answer: A

Q32) Waves which do not require any material medium for their propagation are …………..?

A.Matter Waves
B. Mechanical Waves
C. Elastic Waves
D. Electromagnetic Waves

Correct Answer: D

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q33) Minamata disease is a nervous disorder caused by eating fish polluted by …………..?

A. Magnesium
B. Lead
C. Mercury
D. Nickel

Answer: C

Q34) What is the SI unit of Young’s Modulus of Elasticity?

A. Ohm
B. Henry
C. Pascal
D. Hertz

Correct Answer: C

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q35) Which Chemical compound is called Pearl Ash?

A. Potassium Chloride
B. Potassium Bromide
C. Potassium Sulphate
D. Potassium Carbonate

Answer: D

Q36) Which one of the following doesn’t contain silver?

A. German Silver
B. Horn Silver
C. Red Silver
D. Lunar Caustic

Correct Answer: A

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q37) In nuclear reactors, graphite is used as a ……..?

A. Lubricant
B. Fuel
C. Moderator
D. All of the above

Answer: C

Q38) Which poisonous gas was released in Bhopal Gas Tragedy?

A. Methyl Isocyanide
B. Nitrous Oxide
C. Methyl Isocyanate
D. Cyanogen

Correct Answer: C

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Q39) Cadmium pollution is associated with …………?

A. Minamata Disease
B. Black Foot Disease
C. Dyslexia
D. Itai-Itai

Correct Answer: D

Q40) What is the chemical name of Chalk?

A. Calcium Sulphate
B. Calcium Nitrate
C. Calcium Phosphide
D. Calcium Carbonate

Correct Answer: D

Attempt more general science questions for railway RRB Here

Important Questions of General Science For RRB Exams: Also Practice Maths Question Here

SOLVE IMPORTANT MATHS QUESTIONS PART 1 HERE
SOLVE IMPORTANT MATHS QUESTIONS PART 2 HERE


This was all from us in this blog, MCQs on General Science For RRB Examination Part 1. Stay tuned with Oliveboard for more such blogs and we will soon be back with MCQs on General Science For RRB Examination Part 2.

To help you with preparations for the upcoming exam, we are doing a Live Practice Session that will help you solve Important Questions that are probable to come in exams. Now You must be thinking what is Live Practice Session? Well, to brief you better, in Live Practice Session or LPS faculties will be live with the students and solve the questions is real-time but before that aspirants will get their time to solve the question, along with the discussion with your peers. Sounds Interesting? Well, Tune in On 23rd January 2020 at 3:30 PM for the LPS. Click on the link below to know more to join.

Link: Join Here to Participate

Also, Check: