Home > Articles > Most Important RBI Assistant Reasoning Questions – For Prelims

Most Important RBI Assistant Reasoning Questions – For Prelims

RBI Assistant Reasoning Questions

The Reserve Bank of India (RBI) recently released the vacancy for 900+ Assistant positions in various branches of RBI across the country. Candidates are completely embraced in their preparations for the prelims exam which is scheduled to take place on 14th/15th Feb 2020. It is often noted that candidates dread preparing for the Reasoning Section most as it requires pure logic and tough interpretations. In this blog, we will be sharing few important RBI Assistant Reasoning Questions to help you with your preparations. These questions are very similar to the one that can be expected in the upcoming RBI Assistant Prelims Examination 2020. Depending on the previous year questions distribution in the RBI Assistant Prelims exam we have devised these questions.

Start Preparing For RBI Assistant 2020 with A Mock Test

RBI Assistant Reasoning Questions – Exam Pattern

Before moving ahead with the rbi assistant reasoning questions, let’s have a look at the portion of the total exam that is formed by the reasoning section.

Name of Tests
(Objective)
No. of Questions Maximum Marks Time
Reasoning Ability 35 35 20 Mins

 

RBI Assistant Reasoning Questions – Reasoning Ability Pattern

RBI Assistant was last conducted in 2017, where the section distribution for reasoning was as given below:

  •  Puzzles – 10 questions
  • Numeric Series – 5 questions
  • Alphabetic Series – 5 questions
  • Direction & Distance – 3 questions
  • Syllogism – 5  questions
  • Coding-Decoding – 5 questions
  • Blood Relation – 1 questions
  • Miscellaneous – 1 questions

RBI Assistant online preparation

Based on these distributions we will be providing you with a mixture of questions that will help you gear up your prep and analyze your readiness.

Start Preparing For RBI Assistant 2020 with A Mock Test

Important RBI Assistant Reasoning Questions

RBI Assistant Reasoning questions – Puzzle 1

Directions for Questions 01 to 05: Study the information below and answer the given questions:

Eight friends A, B, C, D. E. F. G and H are sitting in a circle, not necessarily in the same order. Four of them are facing outside and four of them are facing the center.
• E faces outside. Both the immediate neighbors of E face the center.
• H sits second to the right of E. B sits third to the left of E.
• D faces the center. Both the immediate neighbors of D face outside.
• G sits second to the left of A. B sits third to the right of H.
• F is an immediate neighbor of D. C is an immediate neighbor of G.
• D is not an immediate neighbor of B.

Q1. Who amongst the following sits to the immediate right of H?
(1) A
(2) D
(3) C
(4) G
(5) None of these

Correct Answer: Option 4

Q2. Who amongst the following sits third to the right of A?
(1) D
(2) E
(3) F
(4) A
(5) None of these

Correct Answer: Option 3

Q3. If all the people are made to sit in alphabetical order, in a clockwise direction, starting from A, the position of whom amongst the following remains the same (Excluding A)?
(1) E
(2) F
(3) C
(4) G
(5) None of these

Correct Answer: Option 2

Q4. Four of the following five are alike in a certain way, based on the information given above
and so form a group. Which is the.one that does not belong to that group?
(1) HA

(2) FH
(3) GC
(4) DA
(5) AE

Correct Answer: Option 2

Q5. Who amongst the following sits exactly between F and C (and also their neighbor)?
(1) E
(2) B
(3) G
(4) A
(5) None of these

Correct Answer: Option 2

Attempt Full RBI Assistant Mock Test Here

RBI Assistant Reasoning Questions – Puzzle 2 

Directions for Questions 06 to 10: Study the following information carefully and answer the questions given below

P, M, D, A, F, H, R, and B are sitting around a circle facing at the center. R is fourth to the right of A who is third to the right of R. M is second to the left of H, who is second to the left of R. D is third to the right of B.

Q6) Who is third to the left of H?

(1) M
(2) A
(3) B
(4) F
(5) Data inadequate

Correct Answer: Option 2

Q7) Which of the following pairs represents the immediate neighbors of B?

(1) FM
(2) AP
(3) MP
(4) AF
(5) Data inadequate

Correct Answer: Option 4

Q8) If R and B interchange their positions, who will be the second to the left of M?

(1) B
(2) H
(3) P
(4) Data inadequate
(5) None of these

Correct Answer: Option 5

Want More Questions? Attempt A Complete Mock test

Q9) Who is to the immediate right of P?

(1) F
(2) R
(3) B
(4) Data inadequate
(5) None of these

Correct Answer: Option 1

Q10) Who is to the immediate right of M?

(1) H
(2) A
(3) D
(4) Data inadequate
(5) None of these

Correct Answer: Option 3

RBI Assistant Reasoning Questions – Number Series

Q1) Find the next number on the series: 243, 5, 81, 15, 27, 45, 9,?

(1) 29
(2) 6
(3) 135
(4) 160
(5) 210

Correct Answer: Option 3

Q2) Find the next number on the series: 5, 50, 45, 450, 445,?, 4445

(1) 4450
(2) 4440
(3) 50
(4) 4400
(5) 90

Correct Answer: Option 1

Practice More Questions! Attempt A Full Mock Test Here

Q3) Find Wrong Number in the series given below?
           28   66   128   224   348   518

(1) 66
(2) 224
(3) 518
(4) 128
(5) 348

Correct Answer: Option 2

Q4) Choose which pair of number comes next?
 6 10 14 18 22 26 30

(1) 36 40
(2) 33 37
(3) 38 42
(4) 34 36
(5) 34 38

Correct Answer: Option 5

Q5)  Look at this series: F2, __, D8, C16, B32, … What number should fill the blank?

(1) A16
(2) G4
(3) E4
(4) E3
(5) H9

Correct Answer: Option 3

Practice More Questions! Attempt A Full Mock Test Here

RBI Assistant Reasoning Questions – Syllogism

In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Give answer:

  • (A) If only (1) conclusion follows
  • (B) If only (2) conclusion follows
  • (C) If either (1) or (2) follows
  • (D) If neither (1) nor (2) follows and
  • (E) If both (1) and (2) follow.

Q1) Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.

Conclusions:

  1. Some actors are dancers.
  2. No singer is an actor.

(A)
(B)
(C)
(D)
(E)

Correct Answer: Option A

Q2) Statement: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.

Conclusions:

  1. All the flutes are instruments.
  2. All the harmoniums are flutes.

(A)
(B)
(C)
(D)
(E)

Correct Answer: Option B

Practice More Reasoning Questions Here

Q3) Statements: Some ants are parrots. All the parrots are apples.

Conclusions:

  1. All the apples are parrots.
  2. Some ants are apples.

(A)
(B)
(C)
(D)
(E)

Correct Answer: Option B

RBI Assistant Reasoning Questions – Blood Relations

Q1)  If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

(1) Q – N + M x P
(2) P + S x N – Q
(3) P-M + N x Q
(4) Q-S % P

Correct Answer: Option 3

Q2) Pointing a photograph X said to his friend Y, “She is the only daughter of the father of my mother.” How X is related to the person in the photograph?

(1) Daughter
(2) Son
(3) Nephew
(4) cannot be determined

Correct Answer: Option B

Reasoning Puzzle Questions – For RBI Assistant, SBI Clerk, SBI PO, IBPS Exams

Prepare For RBI Assistant With a Mock Test

That is all from us in this blog, we have provided you with prominent RBI Assistant Reasoning questions, the kinds of which can be expected in the prelims phase of exam scheduled on 14/15th Feb 2020. These RBI Assistant Reasoning questions would be very useful to aspirants preparing for the exam, given that it is similar to the pattern followed by the RBI. Please keep checking the space for more content and study materials.

Also, Check: