CAIIB BRBL Questions with Detailed Solutions and Answers

Home » JAIIB-CAIIB / Promotion Exams » CAIIB BRBL Questions

CAIIB BRBL Questions: BRBL Paper is one of the important papers of the CAIIB examination. Bankers who are preparing to appear for the CAIIB Examinations must have a good knowledge of the BRBL Paper. In this blog, we have mentioned below the direct link to download the Free E-book consisting of 500 Practice Questions with Solutions for the BRBL Paper.

JAIIB Selection Batch Oct-Nov 2024

Download the Free E-book

Sneak Peek into the E-book

How to download the Free E-book?

1: Click on the download link.You will be taken to Oliveboard’s FREE E-Books Page.

Free ebook

2: Register/Login to the Free E-Books Page of Oliveboard (It is 100% free, You just enter your valid email ID and a password to be able to download the pdfs.

3: After Logging in, you will be able to download the free e-book by clicking on “click here” as shown in the snap below.

Free ebook

What’s there in the CAIIB BRBL Questions with Detailed Solutions E-book?

Ques 1. Which of the following exercises control over banks from the opening to their winding up: 

  • A. Reserve Bank of India and SEBI 
  • B. SEBI and Govt. of India, NABARD 
  • C. Govt. of India and RBI 
  • D. Govt. of India, RBI and SEBI 

Solution. RBI and Govt. of India have been given the powers to exercise control under provisions of the Banking Regulation Act and Reserve Bank of  India Act 1934 

Ques 2. The banks in India, fall in which of the following category: 

  • A. statutory corporations and private companies 
  • B. companies and cooperatives 
  • C. statutory corporations, companies and cooperative societies 
  • D. companies, public sector banks, public sector companies 

Solution. Banks fall in the category of statutory corporations, companies, and cooperative societies. 

Ques 3. As per definition u/s 5 (b) of Banking Regulation Act 1934, which of the following is not correct in the context of banking business: 

  • A. accepting deposits and giving loans out of such deposits 
  • B. deposits are accepted from public 
  • C. banks cannot refuse to accept deposits whosoever offers 
  • D. accepting deposits and investing such deposits 

Solution. Banks can refuse acceptance of deposits from persons who are not found desirable and do not comply with the requirement under KYC. 

Ques 4. Which of the following cannot accept deposits withdrawable by cheques: 

  • A. Banks 
  • B. saving bank schemes run by the govt. 
  • C. private credit societies 
  • D. financial institutions 

Solution.U/s 49 A of Banking Regulation, organisations other than banks cannot accept deposits withdrawable by cheque. However, the savings bank schemes run by Govt. or primary credit societies and any other persons or firms notified by govt. are exempted from this prohibition. 

Ques 5. Which of the following cannot accept deposits from the public: 

  • A. Banks 
  • B. non-bank finance companies regulated by RBI 
  • C. other companies regulated by the Central govt? 
  • D. other firms that are in the business of financial institutions 

Solution.Banks, NBFCs registered with RBI, and other companies regulated by Govt., can accept deposit from public. 

Ques 6. Which of the following is not correct statement in the context of Banking Regulation Act: 

  • A. for carrying business of banking, licence from RBI is required 
  • B. each banking company has to use the word bank as part of its name 
  • C. no firm is allowed to use the word bank, banking or banking company as part of their name 
  • D. subsidiaries of banks or in certain cases, the primary credit societies can not use the word bank. 

Solution.(a) to (c) are correct but as regards the subsidiaries of banks or in certain cases, the primary credit societies, they are also allowed to use  the word bank. 

Ques 7. Which of the following forms of business, other than banking business, can not be undertaken by banks: 

  • A. buying and selling of foreign exchange or bullion and specie 
  • B. providing of safe deposit vault 
  • C. undertake and execute trusts 
  • D. buying or selling of goods, directly or indirectly 

Solution.There are a no. of other activities, other than banking business, that banks can undertake. All these activities fall in this category except  at (d), which banks cannot do. 

Ques 8. Which of the following does not match in the context of formation of banks: 

  • A. State Bank of India constituted under SBI Act 1955 
  • B. Nationalised Banks constituted under Nationalisation Act 1970 and 1980 
  • C. RRBs constituted under RRB Act 1976 
  • D. State Bank associate banks constituted under State Bank (Subsidiary Bank) Act 1959 

Solution. Nationalized banks were constituted under Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1970 & 1980.  

Ques 9. The cooperative Banks fall under the following type of organisation: 

  • A. cooperative society 
  • B. Banking company 
  • C. public sector bank 
  • D. any of the above 

Solution. Cooperative Banks are cooperative societies registered under any Central Act or State Act. 

Ques 10. Which of the following is not correct regarding the purpose for which RBI was created under Reserve Bank of India Act 1934: 

  • A. to regulate the issue of bank notes 
  • B. to directly undertake regulation of banking system 
  • C. to keep reserves for securing monetary stability in India 
  • D. to operate the currency and credit system of India 

Solution. RBI does not directly deal with regulation of banking system under Reserve Bank of India Act except u/s 42 that deals with CRR. RBI  regulates the banks under provisions of Banking Regulation Act. 

Conclusion

We hope this blog gave you all the details regarding the 500 Practice Questions for BRBL Paper. To read more such blogs, visit the Oliveboard website!

Also Read:

CAIIB Practice QuestionsTop 150 CAIIB Practice Questions for ABM
Top 50 Indian Partnership Questions for CAIIBList of Payment Modes in India



BANNER ads

Download 500+ Free Ebooks (Limited Offer)👉👉

X