CLAT Logical Reasoning Preparation Tips and Sample questions.

The Consortium of NLUs announced significant changes in Common Law Admission Test (CLAT) 2020. This article will take you through the changes introduced in the CLAT Logical Reasoning Section. Herein, we will discuss the weightage of the section, the marking scheme and a practice set for this section. This article will also help you with the preparation strategy for the section.

Register here for a free mock test

Details of CLAT Logical Reasoning Section:

  • Weightage: This year the section will comprise of 28-32 Questions (or around 20% of the paper).
  • Marking Scheme: Every correct answer will fetch you one mark (+1) and for every incorrect answer .025 will be deducted from the total score.
  • Pattern: The questions in CLAT Logical Reasoning section will be based on passages of about 300 words. Like the other sections of the exam (English, Legal Reasoning and GK) this section is also going to be comprehension-based. There might be questions based on Syllogisms and Puzzles too, so you must practice the previous year question papers thoroughly.

Detailed syllabus of CLAT Logical Reasoning Section

How to Approach the CLAT Logical Reasoning Section

  • Read the passage very carefully and understand the overall flow and structure of the passage.
  • Identify the arguments mentioned in the passage and draw conclusions based on the same. You must remember that there might be more than one principle or argument mentioned in the passage, so be very careful while applying the same to different questions.
  • You may glance through the questions and go through all the options carefully and try to arrive at the correct answer via option-elimination technique.
  • Focus on time management as well as accuracy because these two aspects are very important to achieve a good score in the exam.
  • In order to ace the CLAT Logical Reasoning section, you must focus on your comprehension and reading ability. Your priority must be to solve as many practice sets as possible. Now the question arises where can you find quality practice sets that will aid your preparation for the CLAT Logical Reasoning section? The answer is simple: Oliveboard’s full length mock tests. You can attempt these tests and aid and analyse your preparation for the exam. Apart from this, you must also join our CLAT Telegram Channel wherein we provide practice questions along with video solutions and Daily GK quizzes and Current Events.

Take a free mock test to assess and assist your preparation.     

Points to remember while attempting the CLAT Logical Reasoning Section.

  • Restrict yourself to the information given in the passage. Moreover, understand the requirement of the question carefully and then draw conclusions, accordingly.
  • Focus on author’s point of view in the passage. There might be incidents when the same might be in conflict with your point of view. Do not let personal biases form the base of your inferences.
  • Use option elimination technique to arrive at the correct answer.

You must visit our Telegram channel to practice quality questions based on the latest pattern.

CLAT Logical Reasoning- Practice Set

The analysis by Georg Simmel in ‘The Metropolis and Mental Life’ (written in 1903) centres on two interlocking social forms: money and the city. As they become dominant, they erode natural rhythms of production and traditional social bonds. This is liberating: cash does not care about birth right; it is ‘concerned only with what is common to all: it asks for the exchange value’. Yet, there is a hidden cost: money reduces what is uniquely valuable to a number, a price. In the right ratio, fine hand-crafted goods are equal to mass-produced junk. This devalues commodities – nothing that can be bought is unique – while simultaneously accelerating the search for whatever is truly unique and incomparably valuable.

The city accelerates the calculable logic of money, encroaching even on our experience of time. Time is no longer governed by the seasons or celestial bodies but is abstracted and measured. The city also compresses space, social and geographical. Diverse classes, strata, cultures, linguistic groups and vocations are brought into close proximity. This is why, as Simmel observed, the German philosopher Friedrich Nietzsche preached against the city bitterly: it threatened to subsume his noble individualism into a mass.

Instead of seeking extremes in the mountains of Sils Maria, Simmel found them in the metropolitan crowd, where one can feel the uniquely modern loneliness of passing a thousand faces without recognising a friend. Disillusioned by advertising and overstimulation, Simmel suggested that blasé individuals search for quality in their last refuge – personality: Man is tempted to adopt the most tendentious peculiarities, that is, the specifically metropolitan extravagances of mannerism, caprice, preciousness; the meaning of these extravagances lies in its form of ‘being different’, of standing out in a striking manner and thereby attracting attention.

Take a free mock test for more such practice sets.

1. Which of the following can be inferred correctly from the given passage?
a) For man, who is always striving, never satisfied, always becoming; love is the only true human condition.
b) If all clocks in a metropolitan city would suddenly go wrong by the least, all economic life and communication of the city would be disrupted for a long time.
c) The problem of modern life is to preserve the individuality of a person’s existence in the face of overwhelming social forces.
d) Rapid urbanization and financial speculation propelled the decay of isolation of an individual from the society.

2. Which of the following assumptions is made based on the given passage?
a) Before the metropolitan era, the disparity among different groups in the society was well maintained.
b) The worth of time was much higher before the invention of money.
c) Most citizens of the metropolitan era face social anxiety and prefer living solitary lives.
d) In the modern era, anybody is eligible to buy any commodity he wants if he has abundant money.

3. Which of the following statements weakens the argument that ‘money reduces the price of an entity’?
a) Most luxury brands are now available online and can be bought or rented for a certain period of time.
b) Some people loathe commodities that are produced for the mass and instead look for designer commodities that can be customized according to one’s desire.
c) None of the given
d) Despite their high prices, cruise tickets often get sold out one month prior to the voyage dates.

4. Which of the following, as evident from the passage, is a challenge faced by people in this metropolitan era?
a) Most people are spoilt for choices in the cities as the availability of commodities in cities is abundant.
b) People living in metropolitan areas dislike people from rural areas moving into urban areas as it threatens their survival.
c) As differences between the various social strata and classes have diminished in cities, urbanized people have a difficulty moving back to rural areas.
d) Most urban people are ostentatious who are living their lives in solitude.

5. Which of the following conclusions can be drawn from the last paragraph of the given passage?
a) Most philosophers seek seclusion in mountains to let their thoughts flow.
b) Urban men seek ways to get out of their isolated lives.
c) From the beginning of the 20th century, traditions and cultures saw a downfall in urban areas.
d) People in urban areas often live in isolation and do not prefer to have family or friends.

To attempt more such practice sets register here for free mock test.

Answer key and Solutions for CLAT Logical Reasoning Set

  1. C)

(c) can be inferred as the whole passage states how city and money together have lowered the differences among the various groups of people in the society but has instead led to a social pressure where one is continuously striving to be noticed, leads a lonely life and is threatened by the fear of losing his position in the society due to other people. The other options so can’t be inferred because: (a) passage does not state anything about love, (b) is an addition to the second paragraph. The passage states about the loneliness suffered by the people which is opposite of the meaning intended in option (d). Hence, (c) is the right answer.

  1. A)

As the passage states that the disparity among various groups decreased so much that some philosophers started hating the idea of ‘cities’ as it would threaten their positions (status) in the society. So, (a) can be assumed. (b) is irrelevant and cannot be assumed, (c) is already given in the passage and (d) cannot be assumed from the passage as it does not state that ‘anybody’ can afford the luxuries of city life. Hence, (a) is the right answer.

  1. C)

None of the given weakens the argument. (a) and (d) are examples which show that expensive commodities can be afforded easily now or will be sold out in case when needs arise (assuming that cruise tickets get sold out due to their high demand among travellers), (b) states that there are people who prefer selective, unique commodities as opposed to the ones that trend in the market. Hence, (c) is the right answer.

  1. D)

(d) is a challenge faced by urban people: though they show off their wealth and luxuries, they are lonely people in a big crowd. The other options are not major challenges as: (a) is not a challenge that is faced by people of all classes, (b) the passage states about a philosopher who disliked the idea of ‘cities’ since it removes the differences between higher and lower classes, (c) not relevant as neither the passage nor the question states about urban people moving to rural areas. Hence, (d) is the right answer.

  1. B)

(b) can be concluded as it is evident that they try hard to keep up with the trends and stand out among the crowds to show their ‘existence’. (a) irrelevant (c) though the differences between various groups started diminishing, it cannot be concluded form the last para, (d) the passage does not indicate that urban people choose to lead a solitary life. Hence, (b) is the right answer.

For more such Logical Reasoning Practice questions for CLAT 2020, Register here for a Free Mock Test

Read More:

Practice new pattern Legal Reasoning questions for CLAT 2020

Practice new pattern English questions for CLAT 2020

Practice new pattern Quant questions for CLAT 2020

Practice new pattern Logical Reasoning questions for CLAT 2020


Leave a comment