Geography questions for SSC CGL – Download Now

Home » SSC & Railways » Geography questions for SSC CGL – Download Now

Geography questions for SSC CGL: Geography is the study of the world’s surface, climate, physical properties, population, etc. It is an important part of the General Awareness syllabus of the competitive exams like SSC CGL. In this blog, we will be looking at few of the Geography MCQs for SSC CGL that will be helpful for the aspirants in their exam preparation for the upcoming exam in December 2022. The questions include previous year questions asked in various years so you understand the type of questions asked and the level of difficulty.

Geography MCQs for SSC CGL | Download link

Download Geography MCQs for SSC CGL by clicking on the link below :

How to download the Free e-book?

Step 1: Click on the download link. You will be redirected to Oliveboard’s FREE E-Books Page.

Geography questions for SSC CGL

Step 2: Create a free Oliveboard account or login using your existing Oliveboard account details

Step 3: Download the book by clicking on the link presented on the page.

Advertisements
SSC-CGL-free-mock-test

Geography MCQs for SSC CGL | Highlights

1. Which is the smallest state of India as per area?

a. Sikkim

b. Manipur

c. Goa

d. Tripura

Answer: c

2. Duncan Passage is situated between :

a. Little Andaman and Nicobar

b. Minicoy and Amindiv

c. South Andaman and Little Andaman

d. Minicoy and Maldives

Answer: c

3. The Lakshadweep Islands are situated in:

a. Pacific Ocean

b. Bay of Bengal

c. Black Sea

d. Arabian Sea

Answer: d

4. The Indian state with the largest area under wasteland is:

a. Jammu and Kashmir

b. Rajasthan

c. Gujarat

d. Madhya Pradesh

Answer: b

5. The famous species of tree ‘Sundari’ is found in :

a. Tropical deciduous forests

b. Tropical Rainforest

c. Mangrove Forest

d. Himalaya Mountains

Answer: c

6. Shifting cultivation’ is also known as ________________ in north-east India.

a. Chena

b. Ladang

c. Jhum

d. Logan

Answer: c

7. Which of the following stars is nearest to the sun?

a. Proxima Centauri

b. Deneb

c. Sirius

d. Betelgeuse

Answer: a

8. Which Mountain pass is known as the Mountain Pass of Blizzards?

a. Bomdilla

b. Nathula

c. Zojila

d. Aghil

Answer: c

9. Fertile riverine alluvial soil is best suited for producing:

a. Corn

b. Rice

c. Cotton

d. Tea

Answer: b

10. McMahon Line is a boundary between :

a. India and China

b. India and Pakistan

c. India and Bangladesh

d. None of these

Answer: a

11. Bandipur Tiger Reserve is located in which state?

a. Maharashtra

b. Andhra Pradesh

c. Kerala

d. Karnataka

Answer: d

12. The ‘Friendship Highway’ is a road that connects China to :

A. Pakistan

B. Nepal

C. Myanmar

D. India

Answer: b

13. Which state of India has the longest mainland coastline?

a. Maharashtra

b. Kerala

c. Gujarat

d. Odisha

Answer: c

14. The river Ganga emerges from Gangotri Glacier and ends at                       .

a. Arabian Sea

b. Indian Ocean

c. Pacific Ocean

d. Bay of Bengal

Answer: d

15. The deepest gorge in the world is?

a. Vikos Gorge

b. Garganta del Cares

c. Tiger Leaping Gorge

d. Kali Gandaki Gorge

Answer: d

16. Which of the following substances is mined in Odisha’s Badamphad mines?

a. Hematite

b. Aurite

c. Dolomite

d. Bauxite

Ans. a

17. Musi and Bhima are tributaries of _______ river.

a. Brahmaputra

b. Mahanadi

c. Kaveri

d. Krishna

Ans. d

18.  Which of the following biosphere reserves was first established by the Government of India?

a. Sundarbans Biosphere Reserve

b. Gulf of Mannar Biosphere Reserve

c. Nanda Devi Biosphere Reserve

d. Nilgiri Biosphere Reserve

Ans. d

19.  Name the passage which is used by pilgrims in Uttarakhand for Kailash Mansarovar Yatra.

a. Pensy La

b. Kurdung

c. Banihal Pass

d. Lipu Lekh

Ans. d

20. The Nanda Devi Peak is located in _________.

a. Sikkim

b. Uttarakhand

c. Jammu and Kashmir

d. Assam

Ans. b

21. Baglihar Dam is constructed on which river?

a. Indus

b. Chenab

c. Sutlej

d. Ravi

Ans. b

22.  Which of the following passes connects Tawang with Lhasa?

a. Chankan Pass

b. Bum La Pass

c. Hpungan Pass

d. Kumjawng Pass

Ans. b

23. Majuli, the largest river island in the world is located in _____.

a. Arunachal Pradesh

b. Assam

c. Nagaland

d. Uttar Pradesh

Ans. b

24.   Which of the following passes is known as the gateway connecting Jammu and Srinagar?

a. Lanak-La Pass

b. Chang-La Pass

c. Banihal Pass

d. Aghil Pass

Ans. c

25. Which River passes through maximum number of countries?

a. Volga

b. Danube

c. Amazon

d. Rhine

Ans. b

The following was a sneak peek into the contents of the e-book, for the full set of questions with solutions the candidates/aspirants can download the free e-book using the link provided below.

Conclusion

This blog was all about Geography MCQs for SSC Exams. We hope that it will prove beneficial to the candidates for exam preparation. For more updates, stay connected with Oliveboard.


BANNER ads

Download 500+ Free Ebooks (Limited Offer)👉👉

X