Most Important SBI Clerk English Questions – Read Here

Aiming to clear SBI Clerk 2020? Well, start your preparations with solving a few important questions. This blog will help you cover a few important as well as expected questions in this years’ SBI Clerk exam. This blog will focus on SBI Clerk English Questions for 2020 exam. Let’s start with to solve some interesting questions but, before that how about taking a free mock test? Know how much topper scored and get your ranking.

SBI Clerk English Questions – Previous years’ Paper Distribution

Let’s have a look at the SBI Clerk English questions distribution for 2019 exam. A total of 30 questions comprised of the following:

  • 9-10 Reading Comprehension
  • 6 Cloze Test
  • 5 Sentence Correction
  • 5 Para jumbles
  • 5 Phrase Replacement

Based on the given distribution let’s solve some sample questions. Attempt A Full Free Mock Test to get your ranking. Topper scored 26/30 in English Section, Think you can beat them?

SBI Clerk English Questions – Phrase Replacement

Directions for Questions 1 to 5: Which of the words/phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the word/ phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (5) as the answer.

Q1) A lot of times we hear from actors that they regret the kind of roles they have been doing all this while, but this actor says he has never any regrets.

(1) never has have
(2) have never had
(3) has no
(4) has had
(5) No correction required

Correct Answer: Option 3

Q2) Slated to begin this year, the league could provide a so-needed boost to hockey in India.

(1) so-needful
(2) much-needy
(3) much-need
(4) much-needed
(5) No correction required

Correct Answer: Option 4

Q3) People discovered the alternate sources of energy when fossil fuel reserves starts to deplete.

(1) Start to deplete
(2) Starting to deplete
(3) Started to deplete
(4) Start with deplete
(5) No correction required

Correct Answer: Option 3

Q4) After enjoying one of the biggest successes of Indian cinema, the actor is pulled the brakes on his career.

(1) has putting brake
(2) has pulled the brakes
(3) is braking
(4) is put brakes
(5) No correction required

Correct Answer: Option 2

Q5) If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bedtime.

1. If the room was brighter
2. If the room is brighter
3. Had the room been brighter
4. No improvement

Correct Answer: Option 3

Want To practice more questions based on Phrase replacement? Take a complete quiz here and test your preparations.

SBI Clerk English Questions – Cloze Test

(Directions for Q 1-5) Fill the Blanks with appropriate words from the option

His talk used to be full of wit and sense of humor. He liked reading. He was a …(1)… reader and would pore over books …(2)… a wide range of interest as …(3)… he got them. He had …(4)… a standing order to two bookshops …(5)… city.

Q1) Fill the blank with the most logical word.

A. voracious
B. fervent
C. anxious
D. enthusiastic

Correct Answer: Option A

Q2) Fill the blank with the most logical word.

A. covering
B. barring
C. including
D. containing

Correct Answer: Option A

Q3) Fill the blank with the most logical word.

A. firmly
B. quickly
C. soon
D. urgently

Correct Answer: Option C

Q4) Fill the blank with the most logical word.

A. offered
B. proclaimed
C. intimated
D. given

Correct Answer: Option D

Q5) Fill the blank with the most logical word.

A. at
B. in
C. within
D. inside

Correct Answer: Option B

Topper took only 51 sec to solve all 5 questions of the cloze test. Think you can beat them? Try now and see your score.

SBI Clerk English Questions – Para Jumbles

Q1) Arrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow:

(A) The blame for lacking creativity is, however, put on the present generation by the modern educationists.
(B) The concept of homework began so that the pupils could revise that was being taught in the class.
(C) By doing so, most of the schools took away the leisure time of the children.
(D) Instead, these educationists should suggest lowering of burden of homework to the commission for educational reforms.
(E) The purpose of this concept was, however, defeated when the schools started overburdening students with so-called homework.
(F) Lack of such leisure time does not allow the children to develop creative pursuits.

  1. BCEFDA
  2. BECADF
  3. BECFAD
  4. BCEDFA

Correct Answer: Option 3

Q2) Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow:

(A) A small wooden nest box is all it has taken to rekindle all the romance of bringing sparrows and other birds back into our Cities and halt them from fading into the past like a forgotten folktale.
(B) There is something wrong with a city that remains unperturbed even as its birds desert it.
(C) Thankfully, the situation is not as hopeless as it seems.
(D) Much as we try to defend the seemingly irreversible modern life of these cities, we can’t stop our hearts from crying when we realize that our rapidly degenerating urban eco-system isn’t generous enough to let these delicate winged creatures build tiny little nests in its nooks and crannies, sit in solitude, and rear offspring.
(E) And this desertion seems to be true with most metros in India where house sparrows have almost become a thing of tin past.

  1. BEDCA
  2. BCEAD
  3. BAECD
  4. CAEBD

Correct Answer: Option 1

Solve More questions and test your English section preparation for SBI Clerk. Get Your ranking among your peers

SBI Clerk English Questions – Reading Comprehension

“We have always known that heedless self-interest was bad morals. We now know that it is bad economics,” said American President Franklin D. Roosevelt in 1937 in the midst of the Great Depression. And the world has learned that enlightened self-interest is good economics all over again after the Great Recession of 2009. Americans are entering a period of social change as they are recalibrating their sense of what it means to be a citizen, not just through voting or volunteering but also through commerce. There is a new dimension to civic duty that is growing among Americans – the idea that they can serve not only by spending time in communities and classrooms but by spending more responsibly. In short, Americans are beginning to put their money where their ideals are.

In a recent poll most said they had consciously supported local or small neighborhood-businesses and 40 percent said that they had purchased a product because they liked the social or political values of the company that produced it. People were alarmed about ‘blood diamonds’ mined in war zones and used to finance conflict in Africa. They were also willing to pay $2000 more for a car that gets 35 miles per gallon than for one that gives less, though the former is more expensive but environment-friendly. Of course, consumers have done their own doing-well-by doing-good calculation -a more expensive car that gives; better mileage will save them money in the long run and makes them feel good about protecting the environment. Moreover since 1995, the number of socially responsible investment.

(SRI) mutual funds, which generally avoid buying shares of companies that profit from tobacco, oil or child labor has grown from 55 to 260. SRI funds now manage approximately 11 percent of all the money invested in the US financial markets -an estimated $ 2.7 trillion. This is evidence of a changing mindset in a nation whose most iconic economist Milton Friedman wrote in 1970 that a corporation’s only moral responsibility was to increase shareholder profits.

At first, the corporate stance was defensive: companies were punished by consumers for unethical behavior such as discriminatory labor practices. The nexus of activist groups, consumers and government regulation could not merely tarnish a company but put it out of business. But corporate America quickly discerned that social responsibility attracts investment capital as well as customer loyalty, creating a virtuous circle. Some companies quickly embraced the new ethos that consumers boycotted products they considered unethical and others purchase products in part because their manufacturers were responsible. With global warming on the minds of many consumers, lots of companies are racing to ‘outgrow’ each other. The most progressive companies are talking about a triple bottom line-profit, planet and people – that focuses on how to run a business while trying to improve environmental and worker conditions.

This is a time when the only thing that has sunk lower than the American public’s opinion of Congress is its opinion of business. One burning question is how many of these Corporate Social Responsibility.

(CSR) initiatives are just shrewd marketing to give companies a halo effect? After all, only 8 percent of the large American corporations go through the trouble of verifying their CSR reports, which many consumers don’t bother to read. And while social responsibility is one way for companies to get back their reputations consumers too need to make ethical choices.

Q1) To what does the author attribute the consumers’ willingness to purchase environment-friendly vehicles?

(1) Auto companies sell these types of vehicles at lower rates in order to boost sales in times of recession.
(2) The realization that consumers’ greed caused the economic recession of 2009.
(3) To show their support for small entrepreneurs who ate the manufacturers of such vehicles.
(4) They have to comply with government guidelines regarding the reduction of carbon emissions.
(5) None of these

Correct Answer: Option 2

Q2) What is the author’s view about companies, documentation of CSR initiatives?

(1) Since it is not certified by the government it cannot be considered authentic
(2) It is the ideal way to earn customer loyalty and set a good example for small businesses
(3) It is a waste of time as neither consumers nor companies bother to determine their validity
(4) It should be mandatorily incorporated in the statement of accounts of any firm
(5) None of these

Correct Answer: Option 3

Q3) Which of the following factors has led to corporations adopting more socially responsible practices?

(1) The desire to be labeled as progressive by the government
(2) Guilt over causing the economic downturn
(3) High attrition rates as employees do not support the companies’ practices
(4) Recognition of the changing demands of customers
(5) Strict penalties imposed by governments against companies with unfair practices.

Correct Answer: Option 4

bank and government exam

That is all from us in this blog. The SBI Clerk English Questions mentioned here will give you a brief idea on the types of questions that can be asked in the SBI Clerk 2020 exam. Toppers who took this SBI Clerk English Questions test scored 26/30. Can you beat there score?

Also, Check:


Leave a comment