21 SSC CGL Important Questions [Expected In Tier 1] | Solve Here

SSC CGL 2019-20 is going to be conducted from 3 March 2020 to 9 March 2020. With just a day left for the SSC CGL examination, here we bring to you some SSC CGL Important Questions which are expected to appear in the Tier 1 examination.

In this blog, we will share with you the SSC CGL Expected Questions that you should practice before appearing for the SSC CGL Tier 1 examination 2019-20. The questions provided below are prepared by the experts keeping in knowledge the previous year exam pattern and the difficulty level.

Let’s start with the blog to get the idea of the important questions.

What all will be covered in this article?

  1. SSC CGL Important Questions
  2. SSC CGL Important Questions – Detailed Solutions with Short-tricks

SSC CGL Important Questions – Solve Here

Q1) The entry ticked at the show was increased in ratio 7:9 due to which footfalls fell in the ratio 13:11. Find a new collection if the old collection was Rs 227500 daily.

A. 247500
B. 237500
C. 232500
D. 242500

Correct Answer: “A”

Q2) A mixture is formed by mixing two varieties of rice A & B whose quantities are in ratio 4:3. The cost of A exceeds the cost of B by Rs 7 / kg. The cost of mixture is Rs 23 / kg. Find the cost of A

(A) 19

(B) 22
(C) 26
(D) 24

Solve Free Quant Questions ⇒ HERE

Correct Answer: “C” 

Q3) The greatest number of 4 digits which when divided by 3,5,7 and 9 leaves remainder 1,3,5 and 7 respectively.

(A) 9763
(B) 9764
(C) 9765
(D) 9766

Correct Answer: “A” 

Q4) In a hospital, 5% of all the childbirth result in twins (girls). What is the approximate % of twins(girl) out of total child born?

(A) 6%

(B) 9.5%
(C) 10.6%
(D)10%

Correct Answer: “B”

Q5) Find the difference between CI & SI on Rs 32000 at 10% for 4 years.

(A) 2051.20
(B) 2052.50
(C) 2502.20
(D) 2501.50

Correct Answer: “B”

Want To Test Your Preparation? Take A Free Test Here

Q6) The ratio of CP & MP of an article is 2:3 and the ratio of Profit and Discount is 3:2. Find D%.

(A) 16.67

(B) 13.33
(C) 20.67
(D) 15.33

Correct Answer: “B”

SSC CGL Important Questions – Detailed Solutions for Ques (1 to 6)

 

Q7) If P = (10³² + 2) / 3. Find the sum of the digits of P.

(A) 100
(B) 99
(C) 98
(C) 97

Correct Answer: “D”

Want to practice more questions. How about a free mock test? Start Now & Assess your ranking

Q8) An amount of money becomes Rs 7000 after 4 years and Rs 10000 after 8 years at CI annually. Find the principal.

(A) 4200

(B) 4500
(C) 4900
(D) 4800

Correct Answer: “C”

Q9) There are 70 employees in a company. If 14 employees increase total expenditure increases by Rs 84 but average expenditure decreases by Rs 2. Find the total initial expenditure.

(A) 1200

(B) 1260
(C) 1280
(D) 1240

Correct Answer: “B”

Q10) In a 1 km race, Yuvraj gives a start of 100 m to Kohli and beats him by 200 m. In the same race, Yuvraj gives a start of 100 m to Dhoni and beats him by 300 m. By how many meters would Kohli beat Dhoni in 50 m race.

(A) 7.837 m

(B) 6.633m
(C) 7.143 m
(D) 9.564 m

Correct Answer: “C”

Analyze Your Performance For Free ⇒ Take a free mock test here

Q11) A boat can travel at 10 kmph in still water. It travels 91 km downstream in a river and comes back in altogether 20 hours. Find the speed of stream in kmph.

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

Correct Answer: “A”

Q12) A monkey climbs a tree ascends 10 m in one minute and slips down 2m in another minute. If tree is 57 m tall. How long will it take for the monkey to reach the top of the tree.

(A) 13 min 30 sec

(B) 12 min 54 sec
(C) 12 min 30 sec  
(D) 13 min 54 sec

Correct Answer: “B”

Practice More Expected Questions Here

Q13) P takes 25 days more than P&Q to do a work alone and Q takes 49 days more than P&Q to do the work alone. In how many days will P& Q do the work together.

(A) 35

(B) 36
(C) 40

(D) 45

Correct Answer: “A”

Q14) By selling an article at Rs 1110, profit is 20 times the loss on selling the article at Rs 900. Find CP.

(A) 890
(B) 930
(C) 920

(D) 910

Correct Answer: “D”

Q15) The ratio of SP of 3 articles X, Y & Z is 8:9:5 and the ratio of Profit % is 8:7:14. If the profit of A is 14.28% and CP of B is Rs 400. Find overall profit %.

(A) 15.78
(B) 14.67
(C) 16.23

(D) 17.42

Correct Answer: “A”

Attempt a free SSC CGL Mock Test Here

Q16) Find annual installment that will discharge a debt of Rs 12900 due in 4 years at the rate of 5% per annum SI.

(A) 2800

(B) 3200

(C) 2700

(D) 3000

Correct Answer: “D”

Q17) Compound Interest on a certain sum of money invested for 2 years at the rate of 5% per annum is Rs 328. Find SI

(A) 295
(B) 320

(C) 300

(D) 308

Correct Answer: “B”

Want to test your level of preparation for free? Take & Free Mock Test Here

Q18) In a container of 80 L water, 8 L of water was taken out and replaced with milk and the process was repeated 2 more times. Find the final content of water in the container.

(A) 54.23

(B) 52.46

(C) 48.87

(D) None of these

Correct Answer: “D”

Q19) In an election, between two candidates 75% of voter list cast their vote out of which 2% votes were declared invalid. A candidate got 9261 votes which were 75% of valid votes. Find the total number of voters enrolled in that election.

(A) 16400

(B) 16000

(C) 16800
(D) 16200

Correct Answer: “C”

Practice More Quant Questions Here

Q20) The population of the village increases by 16(2/3)% in the first year and decreases by 37(1/2)% in the second year and increases by 57(1/7)% in the third year and becomes 16500. Find the initial population of the village.

(A) 15400
(B) 14400
(C) 13600

(D) 16000

Correct Answer: “B”

Q21) A man gives a 4% discount on an article and gives 1 article free with 15 articles & get a 35% profit. Find the ratio of MP: CP.

(A) 3:2

(B) 5:3        
(C) 2:1

(D) 3:1

Correct Answer: “A”

Want to check your SSC CGL preparation? Test Yourself Here

SSC CGL Important Questions – Detailed Solutions For Que (7 to 21)

For a detailed solution for questions from 1 to 6 click on the video embed below:

For a detailed solution for questions from 7 to 21 click on the video embed below:

 

 

This is all from us in this SSC CGL Important Questions. I hope the information shared above will help you in your upcoming examination and give your preparation a final brush up. Prepare well and be confident about your preparation.

mission ssc cgl 2021

ALL THE BEST !!!

Also, Check:


Leave a comment