Home > Articles > Important SSC CGL Quant Questions Part 3 | Check Here

Important SSC CGL Quant Questions Part 3 | Check Here

ssc cgl maths questions

Welcome back to our new blog on Important SSC CGL Quant Questions Part 3. CGL is one of the toughest examination conducted by SSC every year. With the increase in the number of aspirants every year, the competition is not at all easy. Quantitative Aptitude Section is one of the toughest sections and to score well in this section you need a thorough practice. Keeping in mind the competition and difficulty level we already had brought you Important SSC CGL Quant Questions Part 1 and Part 2 and now we are here with Part 3. Practice all the important questions asked in the previous year’s SSC CGL examination. Let’s start with the blog and practice some very important SSC CGL Quantitative Aptitude Questions.

Attempt A Free SSC CGL Mock Test

Important SSC CGL Quant Questions: Solve Expected Questions Here

Here, we will give you SSC CGL Quant questions with solutions that are highly expected to appear in the SSC CGL 2019 exam. More or less the pattern will remain the same, however, the value will vary.

Attempt Important SSC CGL Quantitative Questions Part 1 Here
Attempt Important SSC CGL Quant Questions Part 2 Here

Q1) In a factory 60% of the workers are above 30 years and of these 75% are males and the rest are females. If there are 1350 male workers above 30 years, the total number of workers in the factory

(a) 3000
(b) 2000
(c) 1800
(d) 1500

Correct Answer:”a”

Q2) Walking at 3/4 of his usual speed, a main is 3/2 hours late. His usual time to cover to the same distance, in hours, is

(a) 9/2
(b) 4
(c) 11/2
(d) 5

Correct Answer: “a”

Try SSC CGL More Questions here

Q3) Water flows into a tank which is 200m long and 150m wide, through a pipe of cross-section 0.3m × 0.2m at 20 km/hour. Then the time (in hour) for the water level in the tank to reach 8cm is

(a) 50
(b) 120
(c) 150
(d) 200

Correct Answer: “d”

Q4) The average mathematics marks of two Sections A and B of Class IX in the annual examination is 74. The average marks of Section A are 77.5 and that of Section B is 70. The ratio of the number of students of Section A and B

(a) 7: 8
(b) 7: 5
(c) 8: 7
(d) 8: 5

Correct Answer: “c”

Try SSC CGL More Questions here

Q5)  In an equilateral triangle ABC of side 10cm, the side BC is trisected at D. Then the length (in cm) of AD is

(a)  3√7
(b) 7√3
(c) 10√7/3
(d) 7√10/3

Correct Answer: “c”

Q6) The cost price of an article is Rs. 800. After allowing a discount of 10%, a gain of 12.5% was made. Then the marked price of the article is

(a) Rs. 1,000
(b) Rs. 1,100
(c) Rs. 1,200
(d) Rs. 1,300

Correct Answer: “a”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

Q7) The diameter of a wheel is 98 cm. The number of revolutions in which it will have to cover a distance of 1540 m is

(a) 500
(b) 600
(c) 700
(d) 800

Correct Answer: “a”

Q8)  If √1 – x3/100 = 3/5, then x equals

(a) 2
(b) 4
(c) 16
(d) (136)1/3

Correct Answer: “b”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

Q9)  If p = 124, 3√p(p2 + 3p + 3) + 1 =  

(a) 5
(b) 7
(c) 123
(d) 125

Correct Answer: “d”

Q10) A rectangular sheet of metal is 40 cm by 15 cm. Equal squares of side 4 cm are cut off at the corners and the remainder is folded up to form an open rectangular box. The volume of the box is

(a) 896 cm3
(b) 986 cm3
(c) 600 cm3
(d) 916 cm3

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

Correct Answer: “a”

Q11) If 78 is divided into three parts which are in the ratio 1 : 1/3 : 1/6 , the middle part is:

(a) 28/3
(b) 13
(c) 52/3
(d) 55/3

Correct Answer: “c”

Q12) Three bells ring simultaneously at 11 a.m. They ring at regular intervals of 20 minutes, 30 minutes, 40 minutes respectively. The time when all the three-ring together next is

(a) 2 p.m.
(b) 1 p.m.
(c) 1.15 p.m.
(d) 1.30 p.m.

Correct Answer: “b”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

Q13) If a/b = c/d = e/f = 3, then 2a2 + 3c2 + 4e2 / 2b2 + 3d2 + 4f2 = ?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 9

Correct Answer: “d”

Q14) When the price of an article was reduced by 20% its sale increased by 80%. What was the net effect on the sale?

(a) 44% increase
(b) 44% decrease
(c) 66% increase
(d) 66% decrease

Correct Answer: “a”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

Q15) The price of sugar goes up by 20%. If a housewife wants the expenses on sugar to remain the same, she should reduce the consumption by

(a) 76/5 %
(b) 41/3 %
(c) 20 %
(d) 25 %

Correct Answer: “b”

Q16) If the seven-digit number 5x634y2 is divisible by 88 such that x is not equal to y, then what is the value of (2y – 3x)?

a. 1.
b. 8
c. 15
d. 6

Correct Answer: “d”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

Q17)The average of 7 consecutive numbers is 20. The largest of these numbers is:

a. 25
b. 20
c. 21
d. 23

Correct Answer: “d”

Q18) If a nine-digit number 785x3678y is divisible by 72, then the value of (7x – 5y) is:

a. 22
b. 20
c. 15
d. 25

Correct Answer: “a”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

Q19) A trader marks his goods at 35% above the cost price. He sells 80% of the goods at the marked price and rest, he sells by allowing 35% discount on the marked price. His profit percentage is:

a. 27.55
b. 25.55
c. 20
d. 35

Correct Answer: “b”

Q20) A sum of Rs. 12500 is distributed among A, B, C & D such that A gets Rs. 800 more than what B gets, C get twice of what B gets and D gets Rs. 900 more than what A gets. The ratio in which D, C, B & A receive the sums is:

a. 28 : 40 : 20 : 37
b. 28 : 20 : 40 : 37
c. 37 : 20 : 40 : 28
d. 37 : 40 : 20 : 28

Correct Answer: “d”

Q21) If the seven-digit number 5x634y2 is divisible by 88 such that x is not equal to y, then what is the value of (2y – 3x)?

a. 1.
b. 8
c. 15
d. 6

Correct Answer: “d”

Check where you stand with a Free SSC CGL Mock Test

This was all from us in this blog, Important SSC CGL Quant Questions. We hope that you like the SSC CGL  Maths paper given here. Stay tuned with Oliveboard for more such blogs. Do attempt SSC CGL Maths Questions Part 1 & Part 2, link mentioned above in the blog.

Important SSC CGL Quant Questions: Online Course

We have brought you one of the best courses for SSC CGL exam preparation, SSC CGL Brahmastra – An Online Preparation Course. The SSC CGL Brahmastra Course for 2019-20 is one of the most comprehensive online coaching for the  CGL Exam preparation. The SSC CGL Online course will be beneficial to all, especially to those who do not have access to the coaching classes.

CGL Exam Pattern

Also, Check: