SSC CGL Quant Questions For Tier 1 Examination| Part 2 | Check Here

SSC CGL 2019-20 is one of the highest demanded competitive examination and scoring good marks in this examination is very challenging. The number of aspirants appearing for this examination is exponentially increasing and making the competition tougher and to successfully qualify this examination you have to brace yourself for long, smart and dedicated preparation sessions. SSC CGL Quantitative Section is one of the toughest sections and to score well in this section you need a thorough practice. Practicing best quality SSC CGL  aptitude question will help you to score the highest. Keeping in mind the same we have brought you SSC CGL Quant Questions For Tier 1 Part 2.

Attempt A Free SSC CGL Mock Test

SSC CGL Quant Questions: Solve Important Questions Here

In this blog, we will be sharing all the questions that appeared on SSC CGL examination over the past few years.

SOLVE SSC CGL QUANT QUESTIONS PART 1 HERE

SOLVE SSC CGL QUANT QUESTIONS PART 3 HERE

Important SSC CGL Quant Practice Questions

Q1)  The volume of a cone is 301.71 sq m & the perimeter of a rectangular block is 432 m. Three sides of a rectangular blocks are related to each other by an equation, hx²- bx – l = 0, where l , b , h are sides of a rectangular block & x is the radius of a cone whose slant height is 10m. Sum of the length and breadth of a rectangle is 20 m. Find the ratio of the length and breadth of the block?

a) 2:1
B) 3:1
c) 1:2
d) 4:2
e) None of these

Solution:- Correct answer is “ a ”

Q2) If 12.5 % increase is given in the salary, what will be the gross emoluments per month?

a) Rs4940
b) Rs 4950
c ) Rs 4960
d) Rs 5000
e) None of these

Solution: Correct answer is “ b”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

Q3) P& Q amounts equal that is Rs. 12,000. P invested half of the amount at 10% CI & remaining half at 6% of SI for 2 years and Q invest 3/4 amount at 20% CI & remaining at 10% SI for 2 years. Find the interest received by P&Q both?

a Rs 7540
b Rs 6540
c Rs 6580
d Rs 6560

Solution: Correct Answer: “b”

Q4) DIRECTIONS Qs(1-4) The following pie charts gives the percentage of the employees in the different department during the year 2016 and 2017. Answer the following questions using data?

         

1) If the monthly average salary of employees in A department was 12,000 in 2016, what was the approximate total salary expense of A department in 2016 (in crores)?
a)  45.5      b) 46.5       c) 47.5 d) 4.75        e) None of these

2) In which department is the variation in strength the maximum in 2016?
a)  D   b) A         c) B d) C       e) E

3) What is the percentage increase in no. of employees in C department?
a)  23.45%      b) 23.4%       c) 24.5% d)  25% e) None of these

4) If 300 employees left B at the end of 2016 how many joined in 2017?
a)   1360     b) 1350         c) 1340 d)   1320 e) 1310

Solution: 

  1. Correct Answer: “d”
  2. Correct Answer: “a”
  3. Correct Answer: “a”
  4. Correct Answer: “a”

Attempt More SSC CGL Quant Questions Here

Q5) The efficiency of A and B is in the ratio 2x – 3: x, where x is equal to the additional time taken by C as compared to time taken by A and B together to complete the whole work. A, B and C work for 3 days and then D and E whose efficiencies are in the ratio 2: 3 join them to complete the remaining work. D and E together take 6 days to complete the whole work. Find the approximate time taken by A, B, C, D, and E together to complete the remaining work if B and D completes the whole work in 7days 12hours and A completes the whole work in 9 days?

a) 10 hr
b) 15 hr
c) 20 hr
d) 25 hr
e) None of these

Solution: Correct Answer: “b”

Q6) Ram and Rajan complete a project in 3 days. Mohan and Rohan complete the same project in 3 days. Rajan is 50% more efficient than Mohan and Rohan completes the project in 6 days. What is the ratio of time taken by Ram and Rohan together when assisted by Mohan on every 3rd day to the time taken by Mohan and Rajan together?

a) 23: 9
b) 9: 23
c) 30: 11
d) 11: 30
e) None of these

Solution: Correct Answer: “c”

Attempt More SSC CGL Quant Questions Here

Q7) Discount given by a merchant on the marked price of goods is 25% more than the profit% earned on it. If discount is reduced by 20% profit is increased by 40% and becomes 28%. Find the actual cost price of the goods if the marked price is Rs.320.


a) Rs.200
b) Rs.220
c) Rs.260
d) Rs.280
e) None of these

Correct Answer: “a”

Q8) If tan4θ + tan2θ = 1, then the value of cos4θ + cos2θ is

A. 8
B. 10
C. 2
D. 1

Correct Answer: “d”

Try Best SSC CGL Quant Questions here

Q9) The value of sin (45° + θ) – cos (45° – θ) is

A. 2 cosΘ
B. 2 sinΘ
C. 0
D. 1

Correct Answer: “C”

Q10) If tan (x + y) tan (x – y) = 1, then the value of tan x is

A. √3
B. 1/2
C. 1
D.1/√3

Correct Answer: “C”

Try Best SSC CGL Quant Questions here

Q11) If a = 2.234, b = 3.121 and c = –5.355, then the value of a3 + b3 + c3 – 3abc is

A. 0
B. 1
C. -1
D. 2

Correct Answer: “A”

Q12) If 5x / (2x2 + 5x + 1), then value of (x+1/2x) is

A. 15
B. 10
C. 5
D. 20

Correct Answer: “C”

Attempt More SSC CGL Quant Questions Here

Q13) In the figure shown below AD, BE and CF are all medians of triangle ABC, and GH is parallel to BC. If BH = 10 cm, what is the length (in cm) of AB?

A. 25
B. 20
C. 10
D. 30

Correct Answer: “D”

Q14) I is the incentre of triangle PQR. If ∠PRQ = 80°, ∠QIR = 110°, and QI = 21 cm, then what will be the area of the incircle?

A. 376.5 cm2
B. 346.5 cm2
C. 364 cm2
D. 396 cm2

Correct Answer: “B”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

Q15) In ∆ABC, a line is drawn from A to intersect the opposite side BC at D. What is m∠BAD such that AC = CD and m∠CAB = m∠ABC + 60°?

A. 15
B. 30
C. 25
D. 20

Correct Answer: “B”

Q16) 2     2      5       15.5        ?        267.125

A. 66.25
B. 58.25
C. 56.25
D. 62.25

Correct Answer: “B”

Attempt More SSC CGL Quantitative Aptitude Questions Here

Q17) 219, 223, 232, 248,  ?

A. 296
B. 284
C. 273
D. None of these

Correct Answer: “C”

Q18) A bike travels the first one-third of a certain distance with a speed of 10 km/hr, the next one-third distance with a speed of 20 km/hr and the last one-third distance with a speed of 60 km/hr. The average speed of the bike for the whole journey is

A. 18 km/hr
B. 24 km/hr
C. 30 km/hr
D. 36 km/hr

Correct answer: “A”

Attempt More SSC CGL Quant Questions Here

Q19) Tushar goes to office at the rate of 2.5 km/hr and reaches 6 minutes late. If he travels at the speed of 3 km/hr he is 10 minutes early. What is the distance to the office?

A. 4 km
B. 1 km
C. 3.5 km
D. 2.5 km

Correct Answer: “A”

Q20) Out of two numbers, 4 times the smaller one is less than 3 times the larger one by 5, If the sum of the numbers is larger than 6 times their difference by 6, find the two numbers.

A. 55 and 58
B. 59 and 43
C. 65 and 67
D. None of these

Correct Answer: “B”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

This was all from us in this blog, SSC CGL Quantitative Aptitude Questions important from the examination point of view. Stay tuned for more study material like this, we will soon be back with SSC CGL Quant Questions Part 3.

SSC CGL Quant Questions: Online Course

We have brought you one of the best courses for SSC CGL exam preparation, SSC CGL Brahmastra – An Online Preparation Course. The SSC CGL Brahmastra Course for 2019-20 is one of the most comprehensive online coaching for the  CGL Exam preparation. The SSC CGL Online course will be beneficial to all, especially to those who do not have access to the coaching classes.

CGL Exam Pattern

Also, Check:


Leave a comment