10 Important Miscellaneous Topics of Quant for IBPS RRB Office Assistant 2020

The Quantitative Aptitude section for IBPS RRB Assistant prelims examination consists of 40 questions each carrying 1 mark. This section is to test the candidate’s mental awareness, problem solving ability and accuracy in mathematical calculations. The important miscellaneous topics for IBPS RRB Assistant prelims examination are being discussed below.

Take a last minute free mock test for IBPS RRB Office Assistant prelims.

Miscellaneous Quant topics for IBPS RRB Assistant Prelims

1) Speed, Time and Distance
2) Interest
3) Profit and Loss
4) Age Problems
5) Mixtures and Alligations
6) Percentages
7) Time and Work
8) Partnership
9) Ratios and Averages
10) Probability

Practice Questions for IBPS RRB Assistant Prelims

Let us look at one question of each of the topics mentioned above. Similar type of questions are expected to come in the IBPS RRB Assistant prelims examination 2020.

1) A train of length 130 m passes a bridge in 30 seconds. If the speed of the train is 45km/hr, then what is the length of the bridge?
(a) 245 m
(b) 185 m
(c) 225 m
(d) 195 m
(e) 230 m
Answer Key: a
Solution:
Distance covered in 1 minute = 45/60 km = 0.75 km
Distance covered in 30s = 0.75/2 = 0.375 km = 375m
Distance covered = Length of train + length of bridge
So, length of bridge = 375 – 130 = 245m

2) The difference between Compound Interest and Simple Interest on a sum of Rs. 3125 for 2 years at 4% per annum is
(a) Rs.10
(b) Rs.8
(c) Rs.4
(d) Rs. 5
(e) Rs. 7
Answer key: d
Solution:
Difference between SI and CI for 2 years = Sum * (Rate/100)2
Required Difference = 3125 * (4/100)2 = 3125 * 16/10000 = Rs.5

3) A shopkeeper bought 100 kg of rice for Rs. 1800 and sold it to make profit which was equal to the selling price of 20 kg of rice. What is the selling price of rice per kg?
(a) Rs. 25
(b) Rs. 22.5
(c) Rs. 24
(d) Rs. 20
(e) Rs. 26
Answer key: b
Solution:
SP of 100 kg – CP of 100 kg = SP of 20 kg.
SP of 80 kg = CP of 100 kg
SP of 80 kg = Rs. 1800
SP of 1 kg = Rs. 1800/80 = Rs 22.5

4) In 10 years time, Ram will be 2 times older than his son. 5 years ago he was 9 times as old as his son. What will be the sum of the ages of Ram and his son 3 years from now?
(a) 46
(b) 66
(c) 86
(d) 76
(e) None of these
Answer key: b
Solution:
Let current age of Ram and his son be R,S
(R+10) = 3(S+10) [2 times older = 3 times the age] R = 3S + 20
(R – 5) = 9(S-5)
3S + 20 – 5 = 9S – 45
3S + 15 = 9S – 45
or S = 10, R = 50
Sum of ages 3 years from now = 10 + 3 + 50 + 3 = 66.

Take FREE mock test for IBPS RRB Office Assistant prelims.

5) In what ratio should two varieties of baking powder at Rs.80/kg and Rs. 120/ kg respectively, be mixed to make the mixture at Rs. 100/kg?
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 1:1
(d) 2:3
(e) None of these
Answer key: c
Solution:
Let the required ratio be k:1
80k/(k+1) + 120/(k+1) =100
80k +120=100k +100
20=20k
So, k=1 ; hence ratio =1:1.

6) A man bought some apples of which 13% of them were rotten. He sold 75% of the balance and was left with 261 apples. How many apples did he have originally?
(a) 1800
(b) 1500
(c) 1200
(d) 1000
(e) 800
Answer key: c
Let the total apples be ‘n’
13% are rotten, 25% of the rest = 261
So, 261 = (1-0.13) x 0.25n
Or, 0.2175n = 261
n = 1200

7) A certain number of men complete a piece of work in 60 days. If there were 8 more men, the work could be finished in 10 days less. How many men were originally there?
(a) 30
(b) 50
(c) 60
(d) 80
(e) 40
Answer key:e
Solution:
Let the number of men be ‘x’
60 * x = 50 * (x+8)
60x = 50x + 400
10x = 400
x=40
Hence, initially 40 men were there

Register with Oliveboard to crack any IBPS exam.

8) What is the sum of the value of profit shares of A, B, and C if A, B, C and D invested their money in the ratio 1:2:2:1 for a whole year and the profit at the end of the year is Rs 54,000?
(a) Rs. 40,000
(b) Rs. 36,000
(c) Rs. 45,000
(d) Rs. 30.000
(e) Rs. 42,000
Answer key: c
Solution:
Sum of the value of shares of A, B and C = Total profit – share of D
Value of share of D = (1/6)*54,000 = Rs 9,000
Sum of the value of shares of A, B and C = 54,000 – 9000 = Rs 45,000

 

Ace the Numerical Ability section with the help of Oliveboard.

9) There are 9 sections of grade 10 in a school. The average number of students in 1st five sections is 46 and the average number of students in last five sections is 49 and the average of all sections is 48, then the number of students in 5th section is:
(a) 43
(b) 44
(c) 45
(d) 46
(e) 47
Answer key:1
Solution:
Number of students in 1st 5 sections = 46 × 5 = 230
Number of students in last 5 sections = 49 × 5 = 245
Number of students in 9 sections = 48 × 9 = 432
Number of students in 5th section = 230 + 245 – 432 = 43

10) A box contains 300 cards on which number from 0 to 299 is written. If a card is picked at random, then what is the probability that the number on card is divisible by 3 but not divisible by 6?
(a) 1/2
(b) 1/4
(c) 1/8
(d) 1/6
(e) 1/3
Answer key:d
Solution:
All the numbers divisible by 6 are divisible by 3
Numbers divisible by 6 from 0 to 299 are 6, 12…..294
Total numbers = (294/6) = 49
Numbers divisible by 3 from 0 to 299 are 3, 6,……297
Total numbers = (297/3) = 99
Numbers which are divisible by 3 but not divisible by 6 = 99-49 = 50
Required probability
= (Number of cards containing number divisible by 3 but not divisible by 6)/(Total number of cards) = 50/300 =1/6.

We hope you score well in your upcoming examination. All the best for your Examination! Register with Oliveboard to start preparing for your Mains examination as soon as prelims is over.

Study at your own convenience anywhere. Download the Oliveboard app now!


Leave a comment