Direction Sense Practice Questions PDF For IBPS RRB PO & Clerk 2021

For Any Banking Exams, Direction Sense is one of the important topics of the reasoning section and that is the case for IBPS RRB PO, Clerk Exam as well. Hence, in our first edition of the Direction Sense Practice Questions series, we would be providing you with some questions related to the Direction Sense Topic.

IBPS-PO-free-mock-test

The Practice Questions given below would help you master the topic and ace the questions related to this topic in the prelims and main exam.

Register Here to Receive Daily Updates On Upcoming Exams & Courses

Direction Sense Concepts.

If you are new to the world of banking exams and the IBPS RRB PO & Clerk Exam would be your first attempt at it, you must check out the – Direction Sense | Concepts given below. The blog will help you understand all the concepts related to the topic of Direction Sense in detail. 

IBPS PO Practice Questions Direction-Sense2

Practice More IBPS RRB PO 2021 Questions Here

Direction Sense Practice Questions PDF | Download Here

How To Download The Free E-Book

Step 1: Click on the above-given download link. You will be taken to Oliveboard’s FREE Ebooks Page.

UPSC EPFO EO Practice Questions

Step 2: Register/Login on to the Free E-Books Page of Oliveboard (It is 100% free, You just enter your valid email id and a password to download the Direction Sense Questions Free PDF.

Sneek Peek Into The Direction Sense Free PDF

Q1) Ajay goes 6 m North and turns right and walks 8 m. Again, he turns to his right and walks 4 m. After this, he takes another turn to his right and walks 8 m. So, what is the distance between his current position and his starting point?

(a) 1m

(b) 3m

(c) 5m

(d) 2m

Correct Answer: Option (d) – 2 m

Q2) If South-West becomes East, South-East becomes North and so on. What will North become?

(a) South-West

(b) South-East

(c) North-West

(d) North-East

Correct Answer: Option (a) – South-West

Try more IBPS RRB PO Practice Questions now.

Q3) Vijay walks 10 m towards the South. From there he takes a U-Turn and walks 6 m. Then, he takes a left walks 3 m. What is the distance and direction of his current location with respect to his starting point?

(a) 4 km, South-West

(b) 5 km, South-West

(c) 5 km, South-East

(d) 5 km, North-West

Correct Answer: Option (b) – 5 km, South-West

 

Q4) Amar is 40 km away from Akbar in the South-West Direction. Anthony is 40 km away from Akbar in the South-East direction, then what is the direction of Anthony with respect to Amar?

(a) North

(b) South

(c) East

(d) West

Correct Answer: Option (c) – East

 

Q5) A ran 15m towards South, took a turn towards east and ran 20m and again he took a turn towards the north and ran 15m. What is the distance between his current position and his starting position?

(a) 10

(b) 15

(c) 30

(d) 20

Correct Answer: Option (d) – 20

Want to solve more IBPS RRB PO Practice Questions – Take a free mock test.

Q6) Laxman left his home for a run and ran 15 km in the Northern direction. Then he turned left and ran 10 km. Then he turned another left and ran 5 km. Finally, he took a turn to the East and ran 10 km. In which direction is his current location with respect to his home?

(a) North

(b) South

(c) Northwest

(d) South-East

Correct Answer: Option (a) – North

Q7) Apeksha walked a distance of 8 km in Eastern direction and then took a U-turn and walked 13 km, then she turned south and walked 4 km; After which she turned left and walked 5 km; and finally, she turned north and walked 3 km. How far is she from the starting point?

(a) 8 km

(b) 10 km

(c) 1 km

(d) 3 km

Correct Answer: Option (c) – 1 km

 High-level IBPS RRB PO Practice Questions for Reasoning – try now.

Q8) Arjun started walking towards North and walked for 5 km, then he turned right and walked for 3 km, he took another right turn and walked 5 km and finally, he took a left turn and walked 2 km. What is Arjun’s current direction from his starting point?

(a) North

(b) South

(c) East

(d) West

Correct Answer: Option (c) – East

 

Q9) Shaan is doing an exercise with his legs up and head down. He is facing west. In which direction, will his left hand be?

(a) North

(b) South

(c) East

(d) West

Correct Answer: Option (A) – North

 

Q10) Narendra runs 5 km in the east direction from his home. He then takes a left and runs 15 km. He then takes a right turn and runs 10 km. He then took a turn towards the south and ran 15 km. What is the distance between his home and his current location?

(a) 10 km

(b) 15 km

(c) 20 km

(d) 30 km

Correct Answer: Option (B) – 15 km

IBPS RRB PO Practice Questions for Prelims exam.

That is all from us in this edition of the Direction Sense Practice Questions series. We hope you like the information and the practice questions. Keep visiting this page for future editions of the Practice Questions series. All the best for the upcoming exams.

free mock tests online

More Free Ebooks


Leave a comment