Home > Articles > Top 100 RRB NTPC Physics Questions – Part 1

Top 100 RRB NTPC Physics Questions – Part 1

RRB NTPC Physics Questions

In this blog series, we are going to provide you Top 100 RRB NTPC Physics Questions for your RRB NTPC 2019 Exam practice. This is the first part (Part-1) of the series. Each part will have 20 RRB NTPC practice questions. These questions would help you ace your general science section of the RRB NTPC 2019 Exam. So let us begin with the first 20 RRB NTPC Physics Questions.

RRB NTPC Physics Questions – Part 1

These will be short one line questions for your practice. You are advised to memorize these questions and answers. It would help you increase your RRB NTPC Score in the 2019 Stage 1 CBT.

Q1) Blades of a windmill possess ________, hence they are turned by a fast wind.
Ans -: Potential Energy

Q2) A dark-skinned man experiences ______, as compared to a fair skinned man.
Ans -: Less heat & Less cold

Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit?
Ans -: Switch

Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?
Ans -: -40°

Q5) Acceleration acts always in the direction of the ______.
Ans -: Net force

Q6) The principle used in working of an atom bomb  is ______.
Ans -: Nuclear Fission

Q7) What is the unit used to measure the depth of sea?
Ans -: Fathom

Q8) Astigmatism can be corrected by ______.
Ans -: Cylindrical lenses

Q9) Lambert’s Law is related to ______.
Ans -: Illumination

Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy?
Ans -: Chemical Energy

Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called _____.
Ans -: Infrasonic

Q12) Distance of stars are measured in ________?
Ans -: Light Years

Q13) Albert Einstein was awarded the Noble prize for ______.
Ans -: Photoelectric Effect

Q14) Electric Motor converts the Electric energy into _____.
Ans -: Electric energy to Mechanical energy

Q15) Robert Koch has invented the ______.
Ans -: Electron microscope

Q16) Force of attraction between the molecules of different substances is called ______.
Ans -: Adhesive Force

Q17) Electrons in Good conductors are ______.
Ans -: loosely bound

Q18) One barrel of oil = _______ liters. (approximately)
Ans -: 159

Q19) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?
Ans -: 6

Q20) If the body is hollow, then its center of gravity lies?
Ans -: Outside the material

Want to Learn and solve more RRB NTPC QUESTIONS? Join the NTPC Course Now.

Following are the links to other parts of the series -:

Top 100 RRB NTPC Physics Questions – Part 2

Top 100 RRB NTPC Physics Questions – Part 3

Top 100 RRB NTPC Physics Questions – Part 4

Top 100 RRB NTPC Physics Questions – Part 5

That is all from us in this blog. Keep checking this space for the remaining 4 parts in this series of Top 100 RRB NTPC Physics Questions. You will get all exam updates for RRB NTPC 2019 hereGet free study notes. To prepare with thousands of fellow aspirants visit Oliveboard’s discuss forumAll the Best for your RRB NTPC Exam, preparation, Keep Learning with Oliveboard.

RRB NTPC Mock tests