Home > Articles > SSC CGL Algebra Questions: Solve Important Questions Here | Part 1

SSC CGL Algebra Questions: Solve Important Questions Here | Part 1

SSC CGL Algebra Questions

The SSC is going to conduct SSC CGL  2019-20 Tier 1 Examination from 2 March 2020 to 11 March 2020 and candidates appearing would be totally embraced with their preparations. SSC CGL is one of the toughest examinations conducted by SSC every year and when we talk about the toughness of the section, the Quantitative aptitude section is often considered to be on top. Questions from Algebra are commonly asked in SSC CGL examination every year and this topic is considered to be one of the important topics. Keeping in mind the importance and toughness of this topic, we have brought you some Important SSC CGL Algebra Questions which are probable to appear in the upcoming SSC CGL examination. Let’s start with the blog, SSC CGL Algebra Questions Part 1.

Attempt More Important Algebra Questions Here

SSC CGL Algebra Questions: Solve Practice Questions Here

Q1) If a = 1.21, b = 2.12 and c = –3.33 then, the value of a³+ b³+ c³– 3abc is?

A. O
B. 1
C. 2
D. 3

Correct Answer: “A”

Q2) If a/b = b/4 = c/7, then (a+b+c) / c is equal to?

A. O
B. 1
C. 2
D. 3

Correct Answer: “C”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

Q3) If a = 0.25, b = – 0.05, c = 0.5, then the value of ( a²-b²-c²-2bc ) / (a²-b²-2ab-c²) is?

A.7/8
B. 14/17
C. 1
D. 25/16

Correct Answer: “A”

Q4) If, (√7-2) / (√7+2) – a√7+b, then the value of a is?

A. 11/3
B. -4/3
C. 4/3
D. -(4√7)/3

Correct Answer”B”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

Q5) If , then what is the value of x?

A. 5/2
B. 25/3
C. 4
D. 3

Correct Answer: “D”

Q6) If (x + y + z) = 12, xy + yz + zx = 44 and xyz = 48,then what is the value of x³+y³+z³= ?

A.104
B. 144
C. 196
D. 288

Correct Answer: “D”

Try Best Algebra Questions here Important For SSC CGL Examination

Q7) If x(2x + 3) = 90 and (x and y are positive numbers), then what is the value of x²+y²?

A. 45
B. 109
C. 117
D.  126

Correct Answer: “C”

Q8) If x²+y²+z² = xy + yz + zx, then what is the value of (7x + 3y – 5z)/5x?

A. 0
B. 1
C. 5
D. 33/5

Correct Answer: “B”

Try More Important Algebra Questions Here

Q9)  If a + b + c = 11 and ab + bc + ca = 17, then what is the value of a³+b³+c³-3abc?

A. 121
B. 168
C. 300
D. 770

Correct Answer: “D”

Q10) If (x/5) + (5/x) = – 2, then what is the value of x³ ?

A. -125
B. 5
C. 1/125
D.  625

Correct Answer: “A”

Attempt More SSC CGL Quantitative Aptitude Questions Here

Q11)  If x + (1/x)  = 2,then what is the value of  ?

A. 0
B. 1
C. 2
D.  4

Correct Answer: “C”

Q12) If x+y+z = 13 and x²+y²+z²=69, then xy+z(x+y)=?

A. 50
B. 60
C. 100
D. 80

Correct Answer: “A”

Attempt More SSC CGL Quantitative Aptitude Questions Here

Q13) If x + (a/x) = 1, then the value of (x²+x+a) / (x³-x²) = ?

A. -2/a
B. 2/a
C. 1/a
D. -1/a

Correct Answer: “A”

Q14) If (m-a²) / (b²+ c²) + (m-b² )/ (c²+a²) + (m-c²)/ (a²+b²) = 3, the value of m?

A. ab+bc+ca-abc
B. a²+b²+c²
C.(a+b+c)²
D.a²+b²+cab-bc-ca

Correct Answer: “B”

Attempt More SSC CGL Quantitative Aptitude Questions Here

Q15) 

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Correct Answer: “B”

Q16) 

A. 1
B. 2
C. 3
D. 0

Correct Answer: “D”

Try More Important Algebra Questions Here

Q17) If a/b = b/c = c/d, then the value of (b-c)²+(c-a)²+(d-b)²=?

A. a+d
B. a-d
C. (a+d)²
D. (a-d)²

Correct Answer: “D”

Q18) 

A. 222
B. 111
C. 444
D. 333

Correct Answer: “D”

Try More Important Algebra Questions Here

Q19) If (1/x) + (1/y) + (1/z) = 0 and x + y + z = 9, then what is the value of x³+y³+z³-3xyz ?

A. 81
B. 361
C. 729
D. 6561

Correct Answer: “C”

Q20) If x + 1/(x+2) = 6, then the value of (x+2)³ + 1/(x+2)³?

A. 512
B. 488
C. 486
D. 500

Correct Answer: “B”

Check where you stand with your preparation by taking a mock test

This was all from us in this blog, SSC CGL Algebra Questions Part 1 important from the examination point of view. Stay tuned for more study material like this, we will soon be back with SSC CGL Algebra Questions Part 2 and will bring the series of important questions from other topics also.

SSC CGL Algebra Questions: Online Course

We have brought you one of the best courses for SSC CGL exam preparation, SSC CGL Brahmastra – An Online Preparation Course. The SSC CGL Brahmastra Course for 2019-20 is one of the most comprehensive online coaching for the  CGL Exam preparation. The SSC CGL Online course will be beneficial to all, especially to those who do not have access to the coaching classes.

CGL Exam Pattern

Also, Check: