Important SSC CGL English Questions With Answers | Practice Free Test

English language is very important for SSC CGL examination. You will find various questions from this section in all the tiers of examination.

There are many of you who are from rural background having a very high potential but are scared of the English Language Section and find this section very exhaustive and confusing. Most of you either waste a time on attempting English section or leave the questions as you are not confirmed of the answer.

Here, in this blog, SSC CGL English Questions we will provide you with a set of Important English Questions asked in previous year examination. With the help of these questions, you will get an idea of the types of questions asked and can be asked in the SSC CGL Examination.

Let’s start with to solve some interesting questions but, before that how about taking a free mock test? Know how much topper scored and get your ranking.

SSC CGL English Questions: Previous Year Paper Distribution

Before heading to the set of questions, we should first look at the breakup of questions of the English language section asked in the previous year’s examination.

  • Active Passive Voice: 2
  • Cloze test: 5 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Fill in the Blanks: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • One-word substitution: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 2 questions
  • Spelling Correction: 2 questions
  • Synonyms & Antonyms: 4 questions

What if, you get a free SSC CGL Mock Test to check your preparation level. Toppers’ took free test and scored 20/25. Can you beat their score? Test Yourself Here

SSC CGL English Questions: Cloze Test

Directions 1-5: In the following passage some words have been deleted, fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Seoul’s city government is asking people for help to correct poorly translated street signs with prizes on offer for (1)____ who spot the most errors. It’s running (2)____ two-week campaign calling on Koreans and foreigners (3)_____to keep their eyes peeled for (4)___in English, Japanese and Chinese text, the Korea Times reports. There’s a (5)_______ focus on public transport signs, maps and information signs at historic sites as part of a drive to improve the experience of foreign tourists in the South Korean capital.

Q1⇒ Select the most appropriate option for blank No.1.

(1) this
(2) those
(3) that
(4) these

Correct Answer: “2”

Q2⇒ Select the most appropriate option for blank No.2.

(1) one
(2) the
(3) an
(4) a

Correct Answer: “4”

Q3⇒Select the most appropriate option for blank No.3

(1) same
(2) similarly
(3) alike
(4) likely

Correct Answer: “3”

Q4⇒Select the most appropriate option for blank No.4

(1) guffaws
(2) blunder
(3) oversight
(4) mistakes

Correct Answer: “4”

Q5⇒Select the most appropriate option for blank No.5

(1) particular
(2) important
(3) signifying
(4) meticulous

Correct Answer: “1”

Toppers’ took just 15 seconds to solve this cloze test. Think you can beat them? Try now and analyze your score

Q6) Select the synonym of the given word.
COERCE

(1) enchant
(2) pressurize
(3) cajole
(4) leave

Correct Answer: “2”

Q7) In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
We had to decline several orders in case that the production was held up due to labour strike.

(1) in case that
(2) the production was held up
(3) due to labour strike
(4) we had to decline

Correct Answer: “1”

Q8) Select the most appropriate word to fill in the blank.
His company has the of producing the best cricket balls in the country.

(1) opinion
(2) brand
(3) reputation
(4) position

Correct Answer: “3”

Q9) Select the antonym of the given word.
EXPANSION

(1) inflation
(2) augmentation
(3) extension
(4) compression

Correct Answer: “4”

Q10) Select the antonym of the given word.
SCARCE

(1) scanty
(2) few
(3) seldom
(4) plentiful

Correct Answer: “4”

Q11) Select the wrongly spelt word.

(1) calander
(2) career
(3) callous
(4) carriage

Correct Answer: “1”

Q12) Select the most appropriate word to fill in the blank.
Around sixty bands in colourful took part in the Notting Hill Carnival.

(1) clothings
(2) costumes
(3) apparels
(4) dressing

Correct Answer: “2”

Q13) Select the word which means the same as the group of words given.
A person, animal or plant much below the usual height

(1) wizard
(2) dwarf
(3) creature
(4) witch

Correct Answer: “2”

Q14) Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.
The workers of this textile factory demand higher wages for a long time.

(1) have been demanding higher wages
(2) demanded higher wages
(3) No improvement
(4) has demanded higher wages

Correct Answer: “1”

Q15) Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.
If you park your car here, the traffic police has fined you.

(1) will fine you
(2) No improvement
(3) fine you
(4) fined you

Correct Answer: “1”

SSC CGL English Questions: Para jumbles

Q16) Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. The café’s owner says he’s interested in conservation and hopes customers will realise the animals are worth saving, even though they often have a bad reputation.
B. None of them are venomous, meaning customers can get up close and personal with the reptiles.
C. Here you sip your drink in the company of 35 snakes.
D. This café, which has just opened in Tokyo, is not for the faint-hearted.

(1) DBCA
(2) DCBA
(3) ACDB
(4) ABDC

Correct Answer: “2”

Q17) Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. An environmental group performed a necropsy on the animal and found about 40 kilograms of plastic, including grocery bags and rice sacks.
B. A 4.7-metre-long whale died on Saturday in Philippines where it was stranded a day earlier.
C. “It’s very disgusting and heartbreaking,” he said. “We’ve done necropsies on 61 dolphins and whales in the last 10 years and this is one of the biggest amounts of plastic we’ve seen.”
D. “The animal died from starvation and was unable to eat because of the trash filling its stomach,” said Darrell Blatchley, Director of D’ Bone Collector Museum Inc.

(1) ABDC
(2) DABC
(3) BADC
(4) BACD

Correct Answer: “3”

Q18) Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To play ducks and drakes

(1) to use recklessly
(2) to change places
(3) to be friendly
(4) to act cleverly

Correct Answer: “1”

Want To practice more questions based on Para jumbles? Take a complete quiz here and test your preparations.

SSC CGL English Questions: Reading Comprehension

Directions (19-23): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives given below. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and others at school or work. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic Language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman conquest. 

Q19)⇒ Mandarin Chinese is spoken by_______people.

(1) little
(2) few
(3) many
(4) big

Correct Answer: “3”

Q20)⇒A person who is good at foreign language is known as

(1) Virtuoso
(2) Linguist
(3) Ventriloquist
(4) Scholar

Correct Answer: “2”

Q21)⇒ ___________are regional variations of language

(1) Chinese
(2) Mandarin Chinese
(3) Home Language
(4) Dialects

Correct Answer: “4”

Q22)⇒ English also included French words_________the Norman Conquest

(1) after
(2) prior
(3) before
(4) during

Correct Answer: “1”

Q23)⇒ ___________is a part of Germanic Language.

(1) Britain
(2) Anglo-Saxons
(3) English
(4) Roman Empire

Correct Answer: “3”

Toppers’ took just 30 seconds. Beat their time here by taking a free mock test here.

ssc cgl exam testimonial

This was all from us in this bog. The SSC CGL English Questions will give you an idea of the types of questions asked in the SSC CGL examination. Toppers who took this SBI Clerk English Questions test scored 20/25. Can you beat there score?

Also, Check:


Leave a comment