SSC CGL Memory Based Questions on Quantitative Aptitude and GA | Download Now

SSC CGL has been started from 13 August 2021 and will last till 24 August 2021. With the conclusion of the daily shifts, many students appearing for the upcoming shifts wonder how was the paper? what were the questions asked in the examination? and more. To help you with the answers, we have brought you a complete list of SSC CGL Memory Based Questions covering all the General Awareness questions asked in the exam along with their detailed solutions. In addition to that, we have created a complete PDF of 100+ SSC CGL 2020 Quant questions asked from 13 August till date. Download the free PDF now.

10-Annv-SSC_pushimage

Read along to know all the SSC CGL Memory Based Questions asked in the previous shifts.

SSC CGL Memory Based Questions For Quant | Download Free PDF

SSC CGL Memory Based questions All Days, All Shifts (13th to 24th August 2021)

Questions asked in GS Shift 3

  • How many arteries are there in the umbilical cord?
  • Which ruler started the construction of Konark sun temple?
  • Tributary of Brahmaputra river
  • Which of the disaster calamities not caused by an external force?
  • ST/SC reservation comes under which article?
  • Hemis national park is in which state?
  • Rayman Magssay Award Started in?
  • Hockey championship was won by which state?
  • Which process Autotrophs use to make food?
  • SAIL Authority company is situated in which city?

Questions asked in GS Shift 2 were –

  • Pressure is equal to?
  • Lakshay sen is related to which sport?
  • Gopuram Style temple is which type of architecture?
  • Who is the Father of Homeopathy?
  • The corporate office of RBL Bank is located in which state?
  • Ruia Gold Cup is related to which sport?
  • Lalander Dam in Afghanistan was built with the help of which country?
  • In which year Babur founded Mughal Empire?
  • Vice President related to which article.

Questions asked in GS Shift 1 were –

  • National Game Thailand – Thai Boxing
  • Second Round Table Conference – 7th Sep 1931
  • Electron Volt is the unit of?
  • Year of Van dhan yojna?
  • Functional Unit of Kidney – Nephron
  • HSRA Establishment year (1928)
  • Dams, National park
  • Kitab-ul-Hind Author
  • Unit of momentum
  • AB DeVillairs Team in IPL
  • Dayanand Saraswati – Arya samaj
  • Rabindranath Tagore Award 2021
  • Morarji Desai
  • Internet Speed – Digital India Mission
  • Planning Commission Was established in – 1950
  • Ganeshilal is the governor of – Odisha
  • Copper Mine – Khetari Raj.
  • Digits of RTGS – 22
  • Who won Toyoto Thailand Open – Carolina Marlin

Register Now & Get The Types of Questions Asked

SSC CGL Memory Based Questions – Day 4 (6 March 2020)

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 1

Q1) Noorjahan was the wife of?
Answer:
Jahangir

Q2) Who is honored with ‘India’s’ most powerful women in the media’ world?
Answer:
Kallie Purie

Q3) Which article states that access to the Internet is the fundamental right?
Answer: Article 19

Q4) The highest scorer of women T20- WC 2020 belongs to which of the following countries?
Answer: England

Q5) Which organization releases the SDG index?
Answer: Niti Ayog

Register Here For Memory Based Qs

Q6) Which of the following organization releases International Energy Index?
Answer: World Economic Forum

Q7) Jayakwadi Dam is located on which river and which state?
Answer: Godavari, Maharashtra

Q8) Vikram Samvat started in___________.
Answer: 57 BC

Q9) Who gave CR formula?
Answer: C Rajgopalachari

Q10) Which disease is not transmitted from one person to another?
Answer: Cirrhosis

Q11) Who won Junior Under 19 Wrestling World Championship?
Answer: Deepak Punia

Register Here For Memory Based GA Qs

Q12) What will be the effect of increased inflation?
Answer: Repo Rate

Q13) Which is the primary sex organ of women?
Answer: Ovary

Q14) Which planet is between Mercury and Earth/
Answer: Venus

Q15) Madari is the game of which state?
Answer: Maharashtra

Q16) Which country first declares Max Fixing is a crime?
Answer: Sri Lanka

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 2

Q1) Article 3688 of the Indian Constitution deals with which of the following?
Answer: Amendment System

Q2) Which of the following is the revenue system of Marathas?
Answer: Sardeshmukhi

Q3) Battle of Chausa was fought between which of them?
Answer: Humayun and Sher Shah Suri

Register Here For Memory Based Qs

Q4) NABARD was which of the following year?
Answer: 1982

Q5) Which of the following monuments is not present at the Qutub Minar Complex?
Answer: Buland Darwaza

Q6) Ramanujan award is related to which of the following?
Answer: Mathematics

Q7) Which of the following recently received the CK Naidu achievement award?
Answer: K. Srikanth

Q8) Archana Kamat is related to which sport?
Answer: Table Tennis

Practice More GA Memory Based Qs

Q9) What is the ISO number of Environment?
Answer: 14,000

Q10) Who wrote the book “Mother of 104”?
Answer: Maha Shweta Devi

SSC CGL Memory Based Questions – Day 3 (5 March 2020)

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 1

Q1) Who was awarded the Polly umrigar Award in 2019?
Ans:- Jasprit Bumrah

Q2) Agra fort was built in which year?

Q3) Quit India Movement was started from which place?
Ans:- Bombay

Q4) Sawai Jaising built which famous city?
Ans:- Jaipur City

Q5) what is the 4th day of Pongal referred to as?
Ans:- Kannum Pongal

Q6) Where was the Urban innovation Summit 2019 held?
Ans:- Lucknow

Want to know the GA Questions Asked? Test Here

Q7) Avogadro’s Law is related to what?
Ans:- Gaseous law

Q8) Mahabalipuram mandir was constructed by which dynasty?
Ans:- Pallav Dynasty (King Mahendra Verman)

Q9) In which state maximum forest area is there?
Ans:- Madhya Pradesh

Q10) What is the theme of international science congress held in Bengaluru?
Ans:- Science & technology – Rural Development

Q11) National Youth Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of?

Practice More GA Questions Here

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 2

Q1) Which City is known as the Golden City?
Ans:- Amritsar – Punjab

Q2) Where is the headquarter of BCCI?
Ans:- Mumbai

Q3) Anaemia is caused by the deficiency of which vitamin?
Ans:- B6, B9, B12

Q4) Who is the Lt. Governor of Jammu & Kashmir?
Ans:- Girish Chandra Murmu

Q5) What happens if we mix 2 or more elements?
Ans:- Compound

Q6) Who established the Gadar Party?
Ans:- Lala Hardayal & Taraknath Das

Q7) Who was the first Finance Minister of independent India?
Ans:- RK Shanmukha Chetty

Practice More GA Questions Here

SSC CGL Memory Based Questions – Day 2 (4 March 2020)

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 1

Q1) Which Article is related to the abolishment of untouchability?
Answer: Article 17

Q2) What is the Capital of Magadh?
Answer
: Patliputra

Q3) Harshvardhana became the king after the death of ________.
Answer: Rajya Vardhan

Practice More GA Questions Here

Q4) One Question related to Red algae.

Q5) Who is the Chief of Army Staff?
Answer: Manoj Mukund Naravane

Q6)  One Question related to GDP Growth.

Q7) Which Article related to Discrimination?
Answer: Article 15

Q8) How many Layers does a Moon have?
Answer: 3 layers

Attempt Important GA Questions Here

Q9) One Question related to Temple

Q10) Two Questions from Medieval History

Q11) Gol Gumbaz is located in?
Answer: Vijaypura, Karnataka

Q12) Xerophthalmia is a progressive eye disease caused by______ a deficiency.
Answer: Vitamin A

Q13) Harshacharitawas written by_______.
Answer: Banabhatta 

Register Here For Complete Memory Based Questions

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 2

Q1) Sucheta Kriplani was the CM of which state?
Answer: Uttar Pradesh

Q2) The only player to take the hat-trick twice?
Answer: Kuldeep Yadav

Q3) When was Victoria Terminus built?
Answer:
1878

Q4) Where did the 6th Island Development Agency meeting held?
Answer:
New Delhi

Q5) What is the nickname of Surat?
Answer:
Diamond City

Want to know the GA Questions Asked? Test Here

Q6) Indradhanush Mission 2.0 was launched from which state
Answer:
Uttar Pradesh

Q7) What is the chemical formula of Methane?
Answer: 
CH4

Q8) The scientist who gave the Ohms law is from which country?
Answer:
Germany

Q9) Where is RBC formed?
Answer: Bone marrow

Q10) Chikankari embroidery famous from which place?
Answer: Lucknow

Q11) 1st Governor of MP?
Answer: Pattabhi Sitaramayya

Practice More GA Questions Here

Q12) Who is known as Napoleon of India?
Answer: Samudragupta

Q13) Novak Djokovic is from which country?

Q14) Name the Tennis legend who has a coin minted in his honor?
Answer:
Roger Federer

Q16) Who is the current Economic advisor?
Answer: Krishnamurthy Subramanian

Q17) Jawara is the folk dance of which state?
Answer:
Jammu and Kashmir

Q18) Karmayoddha Granth, the book was launched by?
Answer: Amit Shah

Q19) Question on Perry Phylum

Attempt a free GA sectional test

SSC CGL Memory Based Questions – Day 1 (3 March 2020)

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 1

Q1) Who is the present Chief Justice of India?
Answer: Sharad Arvind Bobde

Q2)
Who is the founder of the Gupta Dynasty?
Answer: Shri Gupta

Q3) Who got the Padma Shri award in Archery?
Answer: Limba Ram

Q4)
Who is the Chief Minister of Punjab?
Answer: Capt. Amarinder Singh

Practice More GA Questions Here

Q5)
Sultan Qaboos bin Said who died on 10 January 2020 belongs to which country:
Answer: Oman

Q6)
 Dry ice is also called __________
Answer: Solid Carbon dioxide

Q7) 
 Who is the President of Sri Lanka?
Answer: Gotabaya Rajapaksa

Q8) 
“An Era of Darkness” written by _______
Answer: Shashi Tharoor

Register Here For Complete Memory Based Questions 

Q9)
The acquisition of “21st Century Fox” by ______
Answer: Disney

Q10) Where is the headquarters of the World Food Programme (WFP) situated?
Answer: Rome, Italy


Q11)  _______
 is the CM of Chhattisgarh
Answer: Bhupesh Baghel

Q12) Araku Valley is one of the most popular Hill Stations located in ______
Answer: Andhra Pradesh

Attempt Important GA Questions Here

Q13) Who won the Sahitya Akademi Award 2019________
Answer: Shashi Tharoor

Q14) Hampi is an ancient village located in
Answer: Karnataka

Q15) Film Mission Mangal lead actress:
Answer: Vidya Balan

Q16) Who discovered neutron?
Answer: James Chadwick

Register Here To Know The Types of Questions Asked

Q17) Savitribai Phule was born in__________
Answer: Maharashtra

Q18) Valluvanad, the Kingdom of Vellattiri was in
Answer: Kerela

Q19) ________was sent as an ambassador to the court of Jahangir
Answer: Sir Thomas Roe

Q20) Who becomes the first batsman to score double hundreds in 4 Consecutive Test Series:
Answer: Virat Kohli

Attempt a free SSC CGL Sectional Mock Test

Q21) Which of the following structures help the red worms to grind their food?
Answer: Gizzard

Q22) Which of the following book is not written by Salman Rushdie?
Answer: An Era of Darkness

Q23) Kartarpur Corridor was inaugurated by ________
Answer: Prime Minister Narendra Modi

Q24) Repo rate and Reverse Repo rate were decided by
Answer: RBI

Q25) The site of Sanchi was discovered in the year 1818 by
Answer: General Taylor

Q26) Mission Mangal Movie Leading Actress?
Answer: Vidya Balan

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 2

Q1) Where is Lady Willingdon park?
Answer: New Delhi

Attempt a free SSC CGL Sectional Mock Test

Q2) Which acid is present in Vinegar?
Answer: Acetic Acid

Q3) Who was the father of Ajatashatru?
Answer: Bimbisara

Q4) Wings India event was held at which Airport?
Answer: Hyderabad Airport

Q5) Who was the last ruler in the Nanda Dynasty?
Answer: Dhananand

Q6) Which gland is present between the lungs?
Answer: Thymus Gland

Q7) Which acid is released when cutting onions that result in tears
Answer: Sulfenic Acid

Q8) Name of the book released by Amit Shah
Answer: Karmayoddha Granth

Q9) Where will Madhavpur Mela hold?
Answer: Gujarat

Q11) In which year was the name of the capital Bombay changed to Mumbai?
Answer: 1995

Q12) What is the total amount spent in constituent making progress?
Answer: Rs 6.4 million

Q13) NRC was first published in the year_________?
Answer: 1951

Q14) How many bones does ear have?
Answer: 3

Q15) Who was the permanent chairman of the constituent assembly?
Answer: Rajendra Prasad

Q16) Araku Valley is in which district?
Answer: Visakhapatnam

Q17) Where is Ananda Valley situated?
Answer: Maharashtra

Q18) Hampi is situated in which Indian state?
Answer: Karnataka

Q19) Nephrology is the study of _________.
Answer: KIdney

Q20) Who made four double centuries continuously in test cricket?
Answer: Virat Kohli

Q21) Gateway of India was established on?
Answer: 31 March 1911

Q22) Which state abolished the Legislative council?
Answer: Andhra Pradesh

Want to solve GA faster? Attempt Free Memory Based GA Now

SSC CGL Memory Based GA Questions – Shift 3

Q1) Who was the most recognized ruler of the Magadha Empire?
Answer: Bimbisara

Q2) Who became the PM of Bhutan in November 2019?
Answer: Lotay Tshering

Q3) Gupta Dynasty imposed which tax on harvest?

Q4) Which of the following helps in maintaining equal pressure on our ear?

Q5) One question on the capitalistic economy.

Q6) Which Indian is conferred with First International Shooting Federation Blue Cross Award?

Q7) Who was the last ruler of the Gupta Dynasty?
Answer: Skandagupta

Q8) Who is the founder of the Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara

Q9) Hiuen Tsang’s visited during the reign of ____________?
Answer: Harshvardhana

Q10) Who is the BCCI treasurer?
Answer: Anirudh Chaudhry

Q11) First Indian sportsperson to get the blue cross medal.
Answer: Abhinav Bindra

Q12) What is the formula for Calcium sulfate dihydrate?
Answer: CaSO4. 2H2O

Q13) When is the International Nurses day celebrated?
Answer: 12 May

Q14) Who founded the Mauryan Empire?
Answer: Chandragupta Maurya

Q15) Which is the Highest point of Pole?
Answer: Mount Vinson

Q16) Kavitha Bath rice is the traditional dish of which country?
Answer: Sri Lanka

If you are going to give the SSC CGL Tier 1 exam soon you must be looking for a detailed SSC CGL Tier 1 Exam analysis. Here you will find the complete analysis of all the 3 slots for all days.

SSC-CGL-free-mock-test

SSC CGL Tier 1 Exam Analysis (3 March 2020): Check Here

Also Check:


Leave a comment