Free Logical Reasoning Questions and Answers PDF – All Topics

Although the year 2020 did not have the start everyone was expecting but eventually, the things will be back on track. Many Bank exams are scheduled to be announced in the upcoming time and to help you with the exam preparations we are starting a series where we will be providing you with free Logical Reasoning questions and answers pdf.

This series will help you remain in touch with your preparations and practice more and more questions till the exams are here. This series will be covering questions topic-wise i:e (For Reasoning). Please note that this series will be covering the preparations for all the upcoming bank exams.

Bank Exam Online course

Also we will provide you with sources, from where you can prepare for the exams. Let’s begin to know more,

1. Logical Reasoning Questions and Answers PDF

With the upcoming exams like SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB PO & more, this series will help you brace your preparations for all of them. These questions are of a similar difficulty level as asked in the exam. Let’s move ahead and solve some questions.

1.1 Reasoning Practice Questions

1.1.1 Set – Coded Inequalities

Q1) Statements: A ≥ B; F < E; A ≤ D; F ≤ B;C = B
Conclusions:

I. C < E
II. D ≥ B
III.A ≥ F
IV.E > D

A. Only II is true
B. Only III is true
C. Either I or II true
D. II and III are true
E. I and II are true

Correct Answer – option D

Q2) Statements: A@ L, L # N, N& B, B * Q

Conclusions:
I. Q $ N
II. B @ L
III.A @ Q
IV.L @ Q

A. I, II and III are true
B. I, II are true
C. I, III are true
D. I, III and IV are true

Correct Answer – option B

Q3) Statement : F $ E, E © C, C @ A

Conclusion:
I.C * F   

II.A $ E  
III.A $ F

1. Only I is true
2.Only II is true
3. Both I and II are true
4. Both I and III are true
5. None is true

Correct Answer: option 5

Want To Practice More Qs? Click Here & Register To Practice

Q4) Statement : P ≥ N > M <N ≤ L

Conclusion:
I.L > M  
II.L > N
III.M < P

IV.N> P

1. Only I is true
2. Only II is true
3. Only I and II are true
4. Only I and III are true
5. All I, II, III and IV are true

Correct Answer – option 4

Q5) Which one of the following will be definitely true if the expression ‘ F=A<L≤C>O≥N; Y>L; Q>C’ is definitely true?

1.Q≥N
2.F=Y
3.Q>F
4.Y≤N
5.None of these

Correct Answer – option 3

Q6) Which one of the following will be definitely true if the expression ‘ D=C≥A>B≥F<G=E≤H ’ is definitely true?

1.F≤H
2.D>F
3.A=G
4.D≥B
5.None of these

Correct Answer – option 2

Attempt Free Reasoning Sectional Test Here

Q7 – 10) Study the following information to answer the given questions

P&Q means P is neither greater than nor equal to Q
P%Q means P is neither smaller than nor greater than Q
P*Q means P is not greater Q
P$Q means P is greater than Q
P@Q means P is either greater than or equal to Q

Q7) U $ Y @ W * K; W % X @ Z

I.U $ K
II.Z * K


1. Only I is true
2. Only II is true
3. Either I or II true
4. Neither I nor II is true
5. Both I and II are true

Correct Answer – option 2

Q8) L * K & J @ U; J *T*R

I.T $ L                      
II. U * R

1. Only I is true
2. Only II is true
3. Either I or II true
4. Neither I nor II is true
5. Both I and II are true

Correct Answer – Option 5

Q9) P @ Q @ W % S @ L; Y * S

I.Y $ P        
II. Y % P

1. Only I is true
2. Only II is true
3. Either I or II true
4. Neither I nor II is true
5. Both I and II are true

Correct Answer – option 3

Q10) G @ H $ J *K; H $ M; J $ U

I. M & K        
II. K $ U

1. Only I is true
2. Only II is true
3. Either I or II true
4. Neither I nor II is true
5. Both I and II are true

Correct Answer – option 2

Prepare for SBI PO With A Free Mock Test Here

1.1.2 Set 2 – Syllogisms

Q1. Statements:

  • Only a few hills are plateaus.
  • All plateaus are mountains.
  • Only a few mountains are rivers.

Conclusions:

1. All plateaus are rivers.
2. All rivers are mountains.
3. No hills are rivers.
4. No hills are mountains.
5. Some plateaus are not rivers.

Answer: Conclusion 4

Q2. Statements:

  • All the beds are wooden.
  • Some wooden are tables.
  • Only a few tables are iron.

Conclusions

1. Some beds are iron is not a possibility.

2. No tables are bed.

Answer: Neither follows

Want To Practice More Qs? Click Here & Register To Practice

Q3. Statements:

a. All knives are daggers.

b. Only a few knives are swords.

Conclusions:
1. All swords are daggers.
2. All daggers are swords.
3. All swords are knives.
4. Some swords are not daggers.
5. Some daggers are not knives.

Answer: Conclusion 2 follows

Q4. Statements:

a. Only a few rails are tails.

b. Some tails are tools.

Conclusions:
1. Some rails are tools.
2. No tools are rails.
3. Some tails are not tools.
4. All tools are tails.
5. No rails are tails.

Answer: Conclusion 5 follows

Q5. Statements

a. No fresh are stale.

b. Some greens are stale.

c. Only a few fresh are grapes.

Conclusions

1. All grapes can be stale.

2. Some greens can be fresh.

Register Now & Take A Free Mock Test To Assess Your Preparations

Answer: Only Conclusion 2 follows

Q6. Statements:

a. A few bats are nets.

b. Only a few jets are nets.

Conclusions:

I. All nets being jets is a possibility

II. Some bats are not nets

III. Some jets are bats

1. Only conclusion I follows
2. Both I and II follow
3. All I, II and III follows
4. Only II follows
5. None follows

Answer: option 1

Q7. Statements:

a. Only a few umbers are browns.

b. No brown is a black.

c. All blacks are greys.

Conclusions:

I. No grey is brown.

II. All greys are browns.

III. Some umbers are greys.

1. Only II follows
2. Only I or II follows
3. Only III follows
4. None of I, II, III follows
5. Only I and III follows

Answer: option 4

Q8. Statements:

a. Only a few friends are enemies.

b. No enemy is a foe.

c. Some foes are friends.

Conclusions:

I. All enemies being friends is a possibility.

II. All foes being friends is a possibility.

1. Only II follows
2. Both I and II follows
3. Neither I nor II follows
4. Only I follows
5. Either I or II follows

Answer: option 2

Practice Qs For More Upcoming Exams For Free! Register Now

Q9. Statements:

a. Only a few jumps are bumps.

b. All pumps are bumps.

Conclusions:

I. All pumps being jumps is a possibility

II. No pumps are jumps is a possibility

1. Only conclusion I follows
2. Only conclusion II follows
3. Both I and II follows
4. Neither I nor II follows
5. Either I or II follows

Answer: option 3

Q10. Statements:

a. Only a few kites are slates.

b. Only a few bites are slates.

Conclusions:

1. Some kites are bites.
2. Some kites are not bites.
3. All bites being kites is not a possibility.
4. All slates are bites.
5. No kite is a bite is a possibility.

Answer: option 5

1.1.3 Set 1 – Puzzles & Data Sufficiency

Q.1. Nine people were born in nine different years among 1891, 1897, 1898, 1904, 1907, 1912, 1915, 1917, 1920. F was born immediately before H. Two people were born between C and I where I was born after C. D was born just after C in an odd year. Five people were born between H and B where H is born before B. C was not born in an odd year. A was born before E. Three people were born between G and D where G was born before D in an even year.

Q.2. A rack had 5 different shelves A, B, D, E and F not necessarily in the same order. Each shelf had different jewelry on display viz. gold, silver, diamond, brass, and platinum not necessarily in the same order. Assume that the shelves faced north.

  • Shelf B was 3rd to the left of the shelf with the diamond jewelry.
  • Shelf D had the gold jewelry and was at one of the extreme ends.
  • Shelf A was to the immediate left of shelf E which had the silver jewelry.
  • The shelf with the brass jewelry was to the immediate left of the shelf with the platinum jewelry.
  • Shelf F was not neighboring the shelf with the gold jewelry.

Register Now & Get More Practice Questions Free

Q.3. 8 persons A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting around a square table facing the center. 2 persons each are sitting along the four sides of the table. Each person is facing one person from the opposite side of the table.

  • The number of persons between G and C are less when counted from the right of G than when counted from the left of G.
  • C is sitting 2nd to the left of F.
  • A is sitting 2nd to the right of D, who is facing north.
  • H is not the neighbor of E.
  • E is not the neighbor of D.
  • A is facing B, who is sitting along the same side with G.

Q.4. Six persons P, Q, R, S, T, and U liked different fruits viz, Mango, Pear, Apple, Kiwi, Papaya and Guava not necessarily in the same order. Each person liked a different color from blue, green, yellow, red, white and black not necessarily in the same order.

The one who liked mango liked blue. T and U liked yellow and white not necessarily in the same order. People who liked papaya and mango liked colors which started with the same alphabet. R liked guava. The one who liked mango liked blue and U liked apple. The one who liked pear liked yellow. Q did not like mango. P liked kiwi. R did not like green.

Practice More High-Level Reasoning Questions Here!

For Complete Solutions to these questions, all you have to do is watch the video and you will get a detailed solution to each question from the expert.

 

Directions for Questions 06 to 10: Below in each question are given two statements (A) and (B).
These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and then decide which of the following answer choices correctly depicts the relationship between these two statements.

Q 6).
A. There has been mass recruitment of IT professionals by Indian IT companies.
B. Many developed countries are increasingly outsourcing IT-related functions to India and China.
(a) If statement A is the cause and statement B is its effect.
(b) If statement B is the cause and statement A is its effect.
(c) If both statements A & B are independent causes.
(d) If both statements A & B are effects of independent causes.
(e) If both statements A & B are effects of some common cause.

Correct Answer – option b

Q7)
A. Many farmers have given up jute cultivation as it is no longer economically viable.
B. The textile ministry has proposed a hike in the Minimum Support Price of jute.
(a) If statement A is the cause and statement B is its effect.
(b) If statement B is the cause and statement A is its effect.
(c) If both statements A & B are independent causes.
(d) If both statements A & B are effects of independent causes.
(e) If both statements A & B are effects of some common cause.

Preparing for Any Upcoming Exam? Start With A Free Mock Test

Correct Answer – option a

Q8)
A. The government is considering changes in the Land Acquisition Act.
B. Several large infrastructure development projects have been stalled due to unavailability of land.
(a) If statement A is the cause and statement B is its effect.
(b) If statement B is the cause and statement A is its effect.
(c) If both statements A & B are independent causes.
(d) If both statements A & B are effects of independent causes.
(e) If both statements A & B are effects of some common cause.

Correct Answer – option b

Q9)
A. The Government is considering the possibility of involving private sector companies in highway construction projects.
B. The implementation of many highway projects undertaken by government agencies is behind schedule in various states.
(a) If statement A is the cause and statement B is its effect.
(b) If statement B is the cause and statement A is its effect.
(c) If both statements A & B are independent causes.
(d) If both statements A & B are effects of independent causes.
(e) If both statements A & B are effects of some common cause.

Correct Answer – option b

Q10)
A. The price of aircraft fuel has risen during the past few months.
B. Many passenger airlines in India have been forced to cut their airfares by about 10 percent.
(1) If statement A is the cause and statement B is its effect.
(2) If statement B is the cause and statement A is its effect.
(3) If both statements A & B are independent causes.
(4) If both statements A & B are effects of independent causes.
(5) If both statements A & B are effects of some common cause.

Correct Answer – option d

Topper Took the Practice Test & Scored 33/35 in Reasoning? Can you?

Not only the questions we are also providing you source to study from. Oliveboard is bringing a new course for all-round Bank exam preparation for every aspirant right from the basics for the Prelims and Mains.

Check out the course details ahead and know how to attend the classes.

2. Logical Reasoning Questions For Bank Exams – Online Reasoning Course

To aid your preparations Oliveboard is coming up with a course for Complete Bank Exam Preparations namely Bank Complete 2020. This course will provide you with a zenith of opportunities to prepare for Bank exam of your choice.

2.1 Bank Complete Series – Important Dates

The course will go live starting 20th April 202o on our Edge platform. This will be for the users who have Edge subscription. If you don’t have a subscription, click here and become a member now. Join Now & 50% Instant Off.

Bank Exams Online Courses

Course Start Date: 20th April 2020.

Schedule for the Courses that will be carried out Subject-wise and in phase is below for the mentioned subjects, more details on the upcoming courses will be updated here post the date announcement of the same.

Course Name Start Date
Complete Reasoning Course 20th April
Complete Quant Course 27th April
Complete English Course 29th April

2.2 Bank Exam Complete Series – Course Features

That brings us to the end of this article. We will be updating the blog with more free logical reasoning questions and answers pdf for all upcoming bank exams. Keep visiting the blog for the latest updates and more questions.

Also, Check:


Leave a comment