Biology MCQs for SSC CGL – Get E-book Now

Biology MCQs for SSC CGL: Biology is the study of living organisms. It is one of the most important subjects in science. Also, it plays a vital role in competitive exams such as SSC CGL, SSC CHSL, Railways etc. In such exams, there are around 6-8 questions that are asked from Biology. Therefore, it is important to be aware of the basic concepts in Biology in order to score more marks and ace the exams.

SSC_pushimage

In this blog, we are providing MCQs from different areas of biology to the students to prepare for the upcoming SSC CGL exam in the year 2022. These same questions are beneficial for other exams like SSC CHSL and Railways.

Advertisements
SSC-CGL-free-mock-test

Biology MCQs

Questions 1-15

1. The study of growing plant without soil in water containing nutrient is known as:

(a) Hypotonics

(b) Hydrotonics

(c) Hydrophonics

(d) Hydrology

Answer: c

2. Which of the following is true about the heart?

(a) Heart circulates blood

(b) Heart supplies oxygen to the blood 

(c) Heart purifies the blood

(d) Heart separates excretory wastes from the blood

Answer: a

3. Which of the following have nucleus?

(a) RBC

(b) WBC

(c) Platelets

(d) None of these

Answer: b

4. Leptospirosis is a disease caused by?

(a) Fungus

(b) Virus

(c) Bacteria

(d) Protozoa

Answer: c

5. Erythrocytes is the other name for?

(a) White blood cells

(b) Platelets

(c) Stem Cells

(d) Red Blood Cells

Answer: d

6. Which of the following is not a fat-soluble vitamin?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin K

(d) Vitamin E

Answer: b

7. The sourness of curd is due to the presence of?

(a) Lactic Acid

(b) Citric Acid

(c) Acetic Acid

(d) Malic Acid

Answer: a

8. The common bread mould fungi is also known as?

(a) Mucor

(b) Neurospora

(c) Rhizopus

(d) Aspergillus

Answer: c

9. The vitamin found in Amla (Gooseberry) is?

(a) Vitamin B

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) Vitamin C

Answer: d

10. Rickets is caused due to deficiency of which vitamin?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin D

(c) Vitamin B

(d) Vitamin C

Answer: b

11. The common name for Cyanocobalamin is?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B 2

(c) Vitamin B 12

(d) Vitamin E

Answer: c

12. Which of the following acts both as an exocrine gland and endocrine gland?

(a) Pancreas

(b) Testis

(c) Ovary

(d) Adrenal

Answer: a

13. Deficiency of Vitamin A causes which disease?

(a) Scurvy

(b) Night Blindness

(c) Cancer

(d) Goitre

Answer: b

14. What disease is caused by HIV?

(a) Pancreatitis

(b) Diabetes

(c) Cancer

(d) AIDS

Answer: d

15. Saliva helps in the digestion of

(a) Protein

(b) Fats

(c) Fibre

(d) Starch

For the complete e-book, candidates can download using the link provided below.

How to Download Biology MCQs Free E-book?

Step 1: Click on the download link. You will be redirected to Oliveboard’s FREE E-Books Page.

free e-books

Step 2: Create a free Oliveboard account or login using your existing Oliveboard account details

Step 3: Download the book by clicking on the link presented on the page.

DOWNLOAD THE OLIVEBOARD APP FOR ON-THE-GO EXAM PREPARATION

Oliveboard Mobile App
  • Video Lessons, Textual Lessons & Notes
  • Topic Tests covering all topics with detailed solutions
  • Sectional Tests for QA, DI, EL, LR
  • All India Mock Tests for performance analysis and all India percentile
  • General Knowledge (GK) Tests

Free videos, free mock tests, and free GK tests to evaluate course content before signing up!

Conclusion

This was all about the Biology MCQs. We hope it will be helpful to the candidates in their SSC CGL exam preparation. For more updates stay connected with Oliveboard.