Important RBI Assistant Quant Questions – For Prelims Exam

With about a month to go for the preliminary exam of RBI Assistant 2021-22, which is scheduled to take place on 26 & 27 March 2022. It is now high-time to start with revisions for the exam. Give all your learned concepts a good brush-up so that the concepts are engraved in your mind and what better way to revise your concept than solving important previous years’ questions, new pattern questions and most probable questions for the exam. In an attempt to help you with that, we have brought RBI Assistant Quant Questions which is a blend of previous years’ questions and some new pattern questions. Solve them in this blog and analyze your preparations so far. So, without any further ado, let’s start with the blog to solve all the questions.

Important RBI Assistant Quant Questions – Exam Pattern

Before moving ahead with the RBI Assistant Quant questions, we will have a look at the proportion of the Quant section in the exam and the paper distribution for the types of questions previously asked in RBI Assistant Exam.

Name of Tests
(Objective)
No. of QuestionsMaximum MarksTime
Numerical Ability353520 Mins

RBI Assistant Recruitment | Overview

Conducting Body Reserve Bank of India
Post RBI Assistant 2021-22
Number of Vacancies 950
RBI Assistant Online Application – Start Date 17 Feb 2022
RBI Assistant Online Application – End Date 8 March 2022
RBI Assistant Phase 1 – Examination Date 26 & 27 March 2022
RBI Assistant Phase 1 – Result Date To be announced
RBI Assistant Phase 2 – Examination Date May 2022
RBI Assistant Phase 2 – Result Date To be announced
Official Website www.rbi.org.in

RBI Assistant Quant Practice Questions

How to Download RBI Assistant Quant Questions?

Step 1: Click on the above-given download link. You will be taken to Oliveboard’s FREE Ebooks Page.

UPSC EPFO EO Practice Questions

Step 2: Register/Login to the Free E-Books Page of Oliveboard (It is 100% free, You just enter your valid email ID and a password to log in).

Step 3: Once logged in, you’ll see the message, “Please click here to download the Free E-Book“. Click on the message to download that particular e-book

Important RBI Assistant Quant Questions – Numerical Ability Paper Pattern

RBI Assistant was previously conducted in 2019 & 2017, The section proportion for the Numerical Ability section stood as below:

RBI Assistant 2019 Quant exam Analysis

TopicNo. Of questionsLevel
Data Interpretation (DI)05Easy-Moderate
Simplification15Easy
Number Series (Missing)05Easy-Moderate
Miscellaneous Arithmeic Questions10Easy-Moderate
Total35Easy- Moderate

RBI Assistant 2017 Quant Exam Analysis

1. Simplifications – 10 questions
2. Missing Series – 5 questions
3. Data Interpretation – 5 questions
4. Miscellaneous – 15 questions
 
Based on the distribution here we will share with you the previous years’ questions and a blend of new patterns and latest questions that are probable to come in this years’ paper.
 
 

Important RBI Assistant Quant Questions

RBI Assistant Quant Questions – Simplifications

(For Q1-3) What value should come in place of question mark (?) in the following question? 

Q1) 345+ √? = 192 + 27 × 8 ÷ 24

A. 625
B. 365
C. 246
D. 235
E. 258

Correct Answer: option A

Q2) 150% of 460+24% of 650=?

A. 854
B. 846
C. 895
D. 825
E. 864

Correct Answer: option B

Q3) (23 × 8) – (13 × 5) + 67 = ? x 6

A. 21
B. 31
C. 41
D. 33
E. None of these

Correct Answer: Option B

Practice More RBI Assistant Questions Here

Q4) The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

A. Rs. 3500
B. Rs. 3750
C. Rs. 3840
D. Rs. 3900

Correct Answer: Option D

Q5) One-third of Rahul’s savings in the Fixed Deposit is equal to one-half of his savings in the Mutual Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Mutual Fund?

A. Rs. 30,000
B. Rs. 50,000
C. Rs. 60,000
D. Rs. 90,000

Correct Answer: Option C

Q6) Amir fires 5 shots to Bhushan’s 3 but Amir kills only once in 3 shots while Bhushan kills once in 2 shots. When Bhushan has missed 27 times, Amir has killed:

A. 30 birds
B. 60 birds
C. 72 birds
D. 90 birds

Correct Answer: option A

Q7) 1193.987 + 1405.01 – 1324.32 + 147.96 – 884.98 + 21.03 – 123.88 = ?

A. 405
B. 415
C. 425
D. 435

Correct Answer: option D

Want More Questions? Take Complete Free Mock Test Now

Q8) 29.9% of 695 + 24.48% of 179 – 11.1% of 899 = ?

A. 125
B. 135
C. 155
D. 145

Correct Answer: Option C

Q9) 256.5 × 2512.25 = 2521–?

(A) 2.20
(B) 2.25
(C) 2.5
(D) 3
(E) None of These

Correct Answer: Option B

Q10) [(2211 ÷ 67)2 – 21 × √256] ÷ (549 – 213) = ? ÷ 1344

(A) 3052
(B) 3032
(C) 3042
(D) 3062
(E) 3012

Correct Answer: Option E

Attempt Free Mock Test For RBI Assistant Now

RBI Assistant Quant Questions – Number Series

The RBI Assistant Quant Questions For Number Series has a mix of Missing number series and wrong number series. These types of questions are real favorites for the authorities conducting the exam.

What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

Q1) 6, 5, 7, 12.5, 27, ?

(A) 68
(B) 69.5
(C) 74.2
(D) 72.5
(E) 71

Correct Answer: Option B

Q2) 11, 29, 65, 137,?, 569

A) 320
(B) 259
(C) 263
(D) 300
(E) 281

Correct Answer: Option E

Take Up More Quant Questions! Free RBI Assistant Mock Test

Q3) 45, 49, 40, 56, 31,?

(A) 67
(B) 90
(C) 35
(D) 75
(E) 81

Correct Answer: Option A

Q4) 1240,  1140,  1019,   875,   706,   ?

(A) 510
(B) 439
(C) 498
(D) 428
(E) None of These

Correct Answer: Option A

Q5) 9827, 9706, 9606, 9525, 9461, ?

(A) 9520
(B) 9421
(C) 9412
(D) 9425
(E) None of these

Correct Answer: Option C

Solve Numerical Ability Questions for RBI Assistant

RBI Assistant Quant Questions – Data Interpretation

Puzzle DI is an important part of RBI Assistant Quant Questions, this DI given here was a part of previous years’ question paper, although direct but requires logical solving.

Read the following information carefully and answer the questions that follow: The data in the given table is the number of Notebooks sold by five sellers on five different days of the week. Study the given data carefully and answer the given questions based on it.

 MondayTuesdayWednesdayThursday
A35453070
B45559035
C75356555
D60304540
E85408565

Q1) If the sale of Notebooks from E on Friday was 60% of that on Wednesday and Thursday together. Find the number of Notebooks sold by E on Friday.

A. 20
B. 30
C. 40
D. 50
E. 90

Correct Answer: Option E

Q2) What is the approximate percentage increase in the sale of Notebooks by seller A from Monday to Tuesday?

A. 19%
B. 29%
C. 39%
D. 49%
E. 59%

Correct Answer: Option B

Want More DI Questions? How About A Complete Topic Test For Reasoning – Take Now

Q3) The number of Notebooks sold by seller B on Monday is how much more/less than that on Thursday and Wednesday together?

A. 20
B. 40
C. 60
D. 80
E. 100

Correct Answer: Option D

Q4) What is the ratio of the number of Notebooks sold by A and D on Monday and C and B on Tuesday?

A. 10:11
B. 11:10
C. 19:18
D. 18:19
E. 20:19

Correct Answer: Option C

Q5) The number of Notebooks sold by C on Tuesday is approximately how much percent less than the number of Notebooks sold by D on Monday.

A. 42%
B. 49%
C. 54%
D. 62%
E. 73%

Correct Answer: Option A

Attempt A Free Full Mock Test & Analyze Your Preparations

RBI Assistant Quant Questions – Arithmetic (Misc.)

This part contains questions from all the arithmetic topics and is a mix of various types. This portion formed a major part of RBI Assistant Prelims Exam in 2017. Let’s have a look at the few previous years’ questions

Q1) 2 pipes can fill a tank in 10 and 20 hours respectively and one leak can empty the same tank in 40 hours. If all these 3 are active/opened then find the total time needed to fill the tank.

A. 8 hours
B. 4 hours
C. 6 hours
D. 2 hours
E. 10 hours

Correct Answer: Option A

Q2) An article was sold at Rs. 1080 after giving two successive discounts of 10% and 20%. The cost price of the article was Rs. 900. Find the difference between the Marked price and the Cost price of the article.

A. 200
B. 300
C. 600
D. 500
E. 400

Correct Answer: Option C

Attempt A Free Full Mock Test & Analyze Your Preparations

Q3) 108 liters pure milk in a can. 36 liters milk taken out, the same amount of water added. Now 15 liters of mixture taken out, and 7 liters of water added. Water constitutes what % of the total mixture now?

A. 26%
B. 33%
C. 45%
D. 38%
E. 52%

Correct Answer: Option D

Q4) Side of square having perimeter 64 cm is equal to the breadth of rectangle having area 320 sq. cm. Find the perimeter of the rectangle.

A. 24 cm
B. 48 cm
C. 72 cm
D. 100 cm
E. 115 cm

Correct Answer: Option C

Q5) A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

A. 14 years
B. 19 years
C. 33 years
D. 38 years

Correct Answer: Option A

Take Up More RBI Assistant Numerical Ability Questions

Q6) Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of the ages of R and T is 50 years, what is definitely the difference between R and Q’s age?

A. 1 year
B. 2 years
C. 25 years
D. Data inadequate
E. None of these

Correct Answer: Option D

Q7) A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

A. Rs. 8400
B. Rs. 11,400
C. Rs. 14,700
D. Rs. 13,700

Correct Answer: Option C

Q8) How many workers are required for completing the construction work in 10 days?

I. 20% of the work can be completed by 8 workers in 8 days.

II. 20 workers can complete the work in 16 days.

III. One-eighth of the work can be completed by 8 workers in 5 days.

A. I only
B. II and III only
C. III only
D. I and III only
E. Anyone of the three

Correct Answer: Option E

That is all from us in this blog, we have covered major RBI Assistant Quant Questions that will help you sail through your preparations for this section. This blog, RBI Assistant Quant Questions will also give you an insight as to how to approach your preparations for the RBI Assistant Prelims exam as the questions mentioned here are similar to what was asked in the previous years’ RBI Assistant Exam. Rest have faith in your preparations that you have done well and there is nothing you can’t achieve. ALL THE BEST!!!

Also, Check:


Leave a comment