Home > Articles > Important SBI Clerk Numerical Ability Questions – Part 1

Important SBI Clerk Numerical Ability Questions – Part 1

SBI clerk questions

With the State Bank of India (SBI) releasing a whopping 8000 vacancies for the year 2020, it is now high time that one gets engrossed in their exam preparations. Many candidates aspire to join elite banks and serve but lack of preparations si what sets them apart from their dream. In this blog, we will help you solve important SBI Clerk Questions which have appeared over the last few years in SBI clerk exam. Numerical ability is one such section which could be high scoring given the aspirants are thorough with their concepts. These questions form a major part of the numerical ability section, thus allowing one to familiarise themselves with the types of questions to be expected in the sbi clerk 2020 exam. So, without any further ado, let’s start with the blog and hope that it helps you crack sbi clerk 2020.

Attempt A Free SBI Clerk Mock Test Here

SBI Clerk Important Questions – Numerical Ability Section

To help you better understand the questions and types of questions asked in previous years’ sbi clerk exam. Here is the distribution of questions in 2019 sbi clerk prelims exam.

Attempt SBI Clerk Important Questions – Part 2 Here

Read more about SBI Clerk Prelims 2019 Exam Analysis:

Numerical Ability

  • Simplification – 10 questions
  • Wrong Number Series – 5 questions
  • DI (Caselet, Venn Diagram), Tabular – 10 questions
  • Miscellaneous (Profit Loss, Time and Work, Compound Interest) – 10 questions

Based on this distribution we will be providing you a mixture of questions with their answers, thus allowing to attempt and solve the questions.

What’s more? Take Free Mock Tests & Analyze Your Preparations

Important SBI Clerk Questions – for Quant Section

Here, we will give you sample questions that are highly expected to appear in the prelims exam of SBI Clerk 2020. More or less the pattern will remain the same, however value will vary.

SBI clerk Practice questions for Simplifications

Q1) 13 2/3 % of 3300 + 25% of 184 = 40% of ?

(a) 1242.5
(b) 1361.5
(c) 1124
(d) 1341

Correct Answer – Option a 

Q2) 8125 ÷ 13 ÷ 2 1/2 × 102 = ?2

(a) 12500
(b) 25000
(c) 50000
(d) None of these

Correct Answer – Option b

Q3) (2–3 + 12.5% of 624) × 44 = 53 × ?

(a) 3200
(b) 32
(c) 160
(d) 1600

Correct Answer – Option c

Attempt A Free SBI Clerk Mock Test Here

Q4) 6992 ÷ 19  – ?% of 652 = – 4196

(a) 700
(b) 600
(c) 300
(d) 800

Correct Answer – Option a 

Q5) 20% of 27 + 40% of 64 – ? = 0

(a) 62.24
(b) 56.80
(c) 42.36
(d) 51.20

Correct Answer – Option d

Q6) (4.5 × 4.5 × 4.5 × 4.5) ÷ 225 ÷ 25 + 33 = ?

(a) 27.729
(b) 277.29
(c) 27.0729
(d) 2772.90

Correct Answer – Option c

Q7) 38.4% of 1450 + 78.2% of 240 – ?2 = 20% of 77.4

(a) 19
(b) 27
(c) none of these
(d) 81

Correct Answer – Option b

Q8) (2.89)4 ÷ (4913 ÷ 1000)3 × (0.17 × 10)3 = (1.7)?–3

(a) 2
(b) 6
(c) 5
(d) None of these

Correct AnswerOption c

Practice More Questions for SBI Clerk here

Important SBI Clerk questions for Number Series

Q1)  11     31      59      175      347      ?
Find Missing number in the series

(a) 1039
(b) 987
(c) 1123
(d) 913

Correct AnswerOption a

Q2)  1    6    19    40    69    107
Find the wrong number in the series?

(a) 6
(b) 40
(c) 107
(d) None of these

Correct AnswerOption c

Q3)  2      3       14       125       ?        12337
Find the missing term in the series?

(a) 846
(b) 1245
(c) 1821
(d) 1226

Correct AnswerOption d

Attempt More Questions for SBI Clerk 2020 Exam here

Q4) 7, 33, 137, 553, 2217, 8871
Find the wrong term in the series?

(a) 8871
(b) 137
(c) 553
(d) 7

Correct AnswerOption a

Q5) 51, 54, 59, 67, 75, 86
Find the wrong term in the series?

(a) 51
(b) 86
(c) 54
(d) 67

Correct AnswerOption d

Important questions for SBI Clerk? Click Here

Important SBI Clerk questions for Caselets

Sachi Tendulkar scored runs against different countries in three different years.
NOTE: Total runs scored in a year= Australia + England + Others
2015: The total runs scored in 2015 were 1200. The runs scored against England were 1/3rd of the runs against Others in 2016. The average runs scored against Australia and England was 300.
2016: The total runs scored against Australia and Others was 1200. The ratio of the total runs scored against Others in 2015 to that of the total runs scored against Others in 2016 is 4:3. The total runs scored against England in 2016 were equal to the total runs scored against England in 2017.
2017: The sum of the total runs scored against Australia and England is equal to the total runs scored against Others. The total runs scored in 2017 were 1400. The total runs scored against Australia were twice of the runs scored against England in 2015.
Q1) What were the total runs scored in 2016?
(a) 1100
(b) 1500
(c) 1400
(d) 1600
Correct Answer – Option d
Q2) What is the sum of the runs scored against England in all three years?
(a) 950
(b) 800
(c) 850
(d) 1100
Correct Answer – Option a
Q3) What is the ratio of the total runs scored against Australia in 2015 to that of the total runs scored against England in 2017?
(a) 7:9
(b)11:7
(c) 9:7
(d) 9:8
Correct Answer – Option d
Q4) What is the difference between the total runs scored against Others in 2015 to the total runs scored against Others in 2016?
(a) 200
(b) 100
(c) 150
(d) 300
Correct Answer – Option c
Q5) The total runs scored against Australia in 2016 is what percentage of the total runs scored against Australia in 2017?
(a) 150%
(b) 100%
(c) 125%
(d) 250%
Correct Answer – Option d

SBI Clerk Online Course – Join Oliveboard Edge

Setting a goal and working towards it is the sole way to achieve what you have aspired for. In this journey, it becomes very important to have a guide who lets you know about the steps that are to be taken while preparing yourself for the exam day. Oliveboard Edge is one such platform. Renowned teachers from the country take up all your doubts and clear it, appear with your peers and prepare for the exam in the best way. Attend live classes and live practice sessions where you attempt a question and then our faculty provide you with a solution. Join Oliveboard Edge now and avail instant 50% off on all the plans. Click on the tab below to know more.

Bank Exams Online Courses

 

That is all from us in this blog. We have tried and covered important SBI Clerk questions, the type of which have previously appeared in the sbi clerk exam. Keep following the space for more such questions and their solutions. Stay Tuned!

Also, Check: