Important Numerical Ability Questions For SBI Clerk – Part 2

With the notification of SBI out, the race to secure your dream has begun. With 8000 vacancies announced, this is the right time to give your preparations the right way. In this blog, we will help you solve important SBI Clerk Questions which have appeared over the last few years in SBI clerk exam. Numerical ability is one such section which could be high scoring given the aspirants are thorough with their concepts. These questions form a major part of the numerical ability section, thus allowing one to familiarise themselves with the types of questions to be expected in the sbi clerk 2020 exam. So, without any further ado, let’s start with the blog important sbi clerk questions for numerical ability and hope that it helps you crack sbi clerk 2020.

Attempt A Free SBI Clerk Mock Test Here

Important SBI Clerk Questions For Numerical Ability Section

In this blog, we will be sharing the questions based on a similar pattern that appeared in the sbi clerk exam over the past few years. Click on the link below to know about the questions distributions in the sbi clerk 2019 exam.

Read more about SBI Clerk Prelims 2019 Exam Analysis:

Solve Part 1 Here

Important SBI Clerk Quant Questions

Here are the sample questions for the numerical ability sections as per the pattern in SBI Clerk 2020 exam.

Important SBI Clerk Practice Questions For Caselet

Caselet 1: In an examination, six subjects – English, Hindi, Maths, Science, History & Geography have equal maximum marks. The number of marks scored by one particular candidate in the subject English is 20% less than his marks in the subject Geography. The ratio of marks scored by the same candidate in subject Hindi to that in Maths is 4:5 and that in Science to History is 3:4. The number of marks scored by this candidate in the subject History is 25% more than that of Geography. He scored 65 marks in the subject Maths. He scored 436/9 % in the examination and the average of marks scored by him in all the subjects is 218/3. 

Q1) What was the total marks in the examination?

(a) 600
(b) 750
(c) 900
(d) 1200

Correct answer – option c

Q2) What percentage of marks the candidate had scored in History over the maximum marks of that subject?

(a) 33.33%
(b) 32%
(c) 100%
(d) 66.66%

Correct Answer – option d

Q3) The number of marks obtained by the candidate in Hindi was how much less than in Science?

(a) 19
(b) 23
(c) 27
(d) 29

Correct Answer – option b

Attempt More Questions for SBI Clerk 2020 Exam here

Q4) What was the average of marks obtained by the candidate in the subject History and Geography together?

(a) 90
(b) 80
(c) 100
(d) 85

Correct Answer – option a

Q5) The number of marks obtained by the candidate in maths was how much percent less than that of history?

(a) 40%
(b) 45%
(c) 35%
(d) 65%

Correct Answer – option c

Important SBI Clerk Practice Questions For Quadratic Equations

Q1) If one of the roots of the quadratic equation x2 + mx + 24 = 0 is 1.5, then what is the value of m?

(a) -22.5
(b) 16
(c) -10.5
(d) -17.5

Correct Answer – option d

Practice More Questions for SBI Clerk here

Q2) For what value of ‘m’ will the quadratic equation x2 – mx + 4 = 0 have real and equal roots?

(a) 16
(b) -4
(c) 2
(d) 8

Correct Answer – option b

Q3) y = x2 + bx + 256 cuts the x-axis at (h, 0) and (k, 0). If h and k are integers, what is the least value of b?

(a) -256
(b) -32
(c) -257
(d) 0

Correct Answer – option c

Q4) x2 + bx + 72 = 0 has two distinct integer roots; how many values are possible for ‘b’?

(a) 8
(b) 6
(c) 24
(d) 12

Correct Answer – option d

Q5) If x > 0, how many integer values of (x, y) will satisfy the equation 5x + 4|y| = 55?

(a) 5
(b) infinitely many
(c) 6
(d) 4

Correct Answer – option a

What’s more? Take Free Mock Tests & Analyze Your Preparations

Important SBI Clerk Questions For Arithmetics 

Q1) Ramesh mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

(a) 10%
(b) 5%
(c) 8%
(d) No profit & no loss

Correct Answer – option b

Practice More Questions for SBI Clerk here

Q2) By selling 45 lemons for Rs 40, a man loses 20%. How many should he sell for Rs 24 to gain 20% in the transaction?

(a) 22
(b) 16
(c) 18
(d) 20

Correct Answer – option c

Q3) A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

(a) 16 days
(b) 12 days
(c) 18 days
(d) 15 days

Correct Answer – option d

Q4) Seats for Mathematics, Physics, and Biology in a school are in the ratio 5:7:8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?

(a) 2:3:4
(b) 6:7:8
(c) 6:8:9
(d) None of these

Correct Answer – option a

What’s more? Take Free Mock Tests & Analyze Your Preparations

Q5) A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

(a) Rs 400
(b) Rs 600
(c) Rs 800
(d) Rs 375

Correct Answer – option a

Q6)  A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:

(a) 6
(b) 5
(c) 10
(d) 4

Correct Answer – option b

Q7) A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream in mph is:

(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 2.5

Correct Answer – option c

Attempt More Questions for SBI Clerk 2020 Exam here

Q8) What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?

(a) 2.04 Rs
(b) 3.06 Rs
(c) 8.30 Rs
(d) 4.80 Rs

Correct Answer – option a

Q9) Albert invested an amount of Rs. 8000 in a fixed deposit scheme for 2 years at compound interest rate 5 p.c.p.a. How much amount will Albert get on maturity of the fixed deposit?

(a) Rs 8600
(b) Rs 8820
(c) Rs 8620
(d) None of these

Correct Answer – option b

Q10) A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit?

(a) Rs 1900
(b) Rs 2660
(c) Rs 2800
(d) Rs 2840

Correct Answer – option b

Practice More Questions! Attempt Complete Mock Test here

Important SBI Clerk Questions – Online Course

Setting a goal and working towards it is the sole way to achieve what you have aspired for. In this journey, it becomes very important to have a guide who lets you know about the steps that are to be taken while preparing yourself for the exam day. Oliveboard Edge is one such platform. Renowned teachers from the country take up all your doubts and clear it, appear with your peers and prepare for the exam in the best way. Attend live classes and live practice sessions where you attempt a question and then our faculty provide you with a solution. Join Oliveboard Edge now and avail instant 50% off on all the plans. Click on the tab below to know more. Solve more important sbi clerk questions.

Bank Exams Online Courses

 

That is all from us in this blog. We have tried and covered important SBI Clerk questions, the type of which have previously appeared in the sbi clerk exam. Keep following the space for more such questions and their solutions. Stay Tuned!

Solve Part 1 Here

Also, Check:


Leave a comment