Home > Articles > Most Expected Quant Questions | Important For All Exams

Most Expected Quant Questions | Important For All Exams

Most Expected Questions In Quantitative Aptitude

With the start of the new year 2020, few of the most awaited notifications of the year gave a compelling start to the new year. Exam like SBI Clerk, RBI Assistant, NABARD Grade A & UPSC EPFO Enforcement officer exam released the vacancies for recruitment. Candidates are already neck-deep into their preparations for obtaining their dream jobs. To help you with your preparations, we are providing with the most expected questions in the quantitative aptitude section. Toppers took a section test and scored 32/35. Can you beat them? So, read along to solve.

Most Expected Questions In Quantitative Aptitude | For All Exams

Before moving ahead with the questions, let’s have a look at the topics which are very popular and are asked in almost every exam very frequently.

These are the topics which form the essence of any exam that has quantitative aptitude as a section. Students can practice questions on every topic here to master the section and score substantially high. Toppers scored 32/35 in the quant test. Can You score more?

 

Most Expected Questions From Arithmetic Quant

Q1) A boat goes 28 km downstream and while returning covered only 75% of the distance that was covered in upstream. If the boat takes 3 hr more to cover the upstream than downstream, then find the speed of the boat in still water (km/hr) if the speed of stream is 5/9 m/s.

A. 8 kmph
B. 2 kmph
C. 5 kmph
D. 4 kmph
E. 3 kmph

Correct Answer: Option C

Q2) There are 3 points P, Q, & R in a straight line in a river such that point Q is equidistant from point P and point R. Boat traveled from P to R downstream in 8 hrs and from point Q to P in 12 hours. Find the ratio between speed of boat in still water to speed of current?

A. 3:1
B. 2:1
C. 1:2
D. 5:2
E. 2:3

Correct Answer: Option B

Q3) A boat covers 60 km upstream and 60 km downstream in 22.5 hr with its usual speed. If the boat doubles its speed, then new upstream speed is 150% more than usual upstream speed. Find the time taken by boat to cover 80 km downstream with the usual speed.

A. 12 hr
B. 20 hr
C. 5 hr
D. 16 hr
E. 10 hr

Correct Answer: Option E

Q4) The speed of 2 boats A & B in the still water is in the ratio of 3:4 and the speed of current is 4 km/hr. A starts from point P, 45 minutes earlier than B in downstream direction. if B catch boat A in 3 hours then, find boat B takes how much time to cover 120 km distance each in downstream and in upstream.

A. 16 hours
B. 18 hours
C. 20 hours
D. 14 hours
E. 12 hours

Correct Answer: Option A

Watch The Video for Detailed solution of every question. You can practice more questions here and get to know your ranking on the Leaderboard. Did you know, topper took only 2 minutes to solve all these questions. Check your timing now!

 

Q5) A man travels 370 km partly by train and partly by car. if he covers 250 km by train and rest by car, it takes him 4 hours. But, if he travels 130 km by train and rest by car, he takes 18 minutes longer. Find the speed of the train?

A. 100 Km/hr
B. 60 km/hr
C. 20 km/hr
D. 80 km/hr
E. None of these

Correct Answer: Option A

Q6) Amar can do a work in 24 days, Bhushan is 20% more efficient than Amar, If Chetan can do the work in 10 more days than Bhushan, Find days taken by Amar & Chetan together to complete the work.

A. 20/3 days
B. 44/3 days
C. 40/3 days
D. 6 days
E. None of these

Correct Answer: Option C

Q7) A cistern has 3pipes A, B & C. Pipes A & B can fill it in 3 hours and 4 hours respectively, while pipe C can empty the completely filled cistern in 1 hour. if the pipes are opened in order at 3 pm, 4 pm and 5 pm respectively then at what time will the cistern be empty?

A. 6:15 pm
B. 7:12 pm
C. 8:12 pm
D. 8:35 pm
E. none of these

Correct Answer: Option B

Q8) If the length of a rectangle is decreased by 6 cm we get a square and the area of the square formed is 252 cm square less than the area of the square formed when the breadth of the original rectangle is increased by 6 cm. Find the perimeter of the rectangle.

A. 42 cm
B. 88 cm
C. 80 cm
D. 84 cm
E. 72 cm

Correct Answer: Option D

Q9) There are 3 taps A, B, & C which can fill a tank in 12 hrs, 15 hrs, and 30 hrs respectively. If the tap A is opened first, after one-hour tap B was opened and after 2 hours from the start of A, tap C is also opened. Find the time in which the tank is full.

A. 6(2/11) hours
B. 6(3/11) hours
C. 5(3/11) hours
D. 5(2/11) hours
E. None of these

Correct Answer: Option A

Q10) The ratio of curved surface area and the total surface area of the right circular cylinder is in the ratio of 3:5. The Curved surface area of the cylinder is 1848 cm square. Find the height of the cylinder(cm).

A. 12
B. 28
C. 14
D. 7
E. 21

Correct Answer: Option E

For Detailed solution, watch the session below and to solve more questions like these which are probable to come in your exam, click here.

 

Most Expected Questions from Number Series

Here are a few tricks to solve the number series based questions when encountered:

Order Of Precedence

  • Prime Method
  • Cube Method
  • Square Method
  • Multiplication Method
  • Addition/Subtraction Method

Pattern of Number Series

  • Ascending/Descending Orders
  • Alternate Pattern Series
  • Reverse Pattern Series
  • Decimal pattern Series
  • Number Pattern Series
  • Bracket Pattern Series

(Directions for Qs 11-14)What will come in the place of question mark (?) of the following missing series?

Q11) 2, 11, 36, 85, ?, 287

A. 163
B. 166
C. 170
D. 185
E. 208

Correct Answer: Option B

Q12) 250, ?, 190, 167, 148, 13

 

A. 160
B. 220
C. 219
D. 188
E. 210

Correct Answer: Option C

Q13) 10, 6, 8, 15, 34, ?

A. 95
B. 90
C. 110
D. 75
E. 85

Correct Answer: Option B

Q14) 1050, 420, 168, 67.2, 26.88, 10.752, ?

A. 4.3012
B. 4.3008
C. 26.880
D. 10.088
E. 29.760

Correct Answer: Option B

Q15) Which of the following is the wrong term in the series?

32, 18, 10.8, 6.48, 3.888

A. 32
B. 18
C. 10.8
D. 6.42
E. 3.888

Correct Answer: Option A

Watch the detailed solutions to each question here with the experts

 

Solve More Quant Questions from Multiple Topics:

Attempt Important Questions Based On Simplifications & Number Series

Attempt Questions Based On Puzzle/ Data Interpretations

Most Important Miscellaneous Questions

Important Previous Years’ Questions

Wondering how you would perform in the real exam? Well, now you can check it right away! Oliveboard Free All-India Mock Test that’s been taken by thousands of aspirants already to see where you stand.

To receive preparation material along with other relevant helpful content for your banking and government examinations, subscribe to the Oliveboard’s YouTube channel and you may click here to subscribe.

Alternatively, you can also download the Oliveboard Mobile App for free study material and other latest updates.

Happy Learning from Oliveboard!

YouTube-Channel-Banner