100 Practice Questions for South Indian Bank PO and Clerk Exam- Reasoning

The SIB PO & Clerk Prelims test will be held on February 14th, 2022. With the Online Test only a few days away, here are some last-minute practice questions to help you prepare. This blog has Practice Questions for the Reasoning section of the South Indian Bank PO and Clerk Exam. In this blog, we give to you 100 Practice Questions for South Indian Bank PO and Clerk Exam- Reasoning.

100 Practice Questions for South Indian Bank PO and Clerk Exam- Reasoning | Download E-book

Click on the link given below to download the Free PDF

How to Download Free E-book PDF?

  1. Click on the given download link. You will be taken to Oliveboard’s FREE Ebooks Page. Alternately, you can download the Oliveboard Android App to access these on your smartphone.
  2. Register/Login on to the Free E-Books Page of Oliveboard (It is 100% free, You just enter your valid email id and a password to be able to download the PDF).
  3. Once logged in you’ll see the message “Please click here to download the Free Ebook“. Click on the message to download that particular ebook.

Attempt a Free SIB PO Mock Test Here

Attempt A Free SIB Clerk Mock Test Here

100 Practice Questions for South Indian Bank PO and Clerk Exam- Reasoning | Sneak Peek

1. Six people H, I, J, K, L and M are sitting on the ground in a hexagonal shape. All the sides of the hexagon so formed are of same length. H is not adjacent to I or J; K is not adjacent to J or L; I and J are adjacent; M is in the middle of K and J.  Which of the following is not a correct neighbour pair?                       

  1. H and M        
  2. K and M
  3. I and L
  4. J and M

 Answer : 1

2. Some of the letters are missing, which are given in that order as one of the options below it. Select the correct option.        _ _ aba _ _ ba _ ab

  1. abbba                        
  2. abbab        
  3. baabb                        
  4. bbaba      

 Answer : 2

3. In a row of 40 boys, Suresh was shifted 10 places to the right of Rithik and Kartik was shifted 10 places to the left of Vijay If Vijay was twenty-sixth from the left and there were three boys between Kartik and Suresh after shifting, what was the position of Rithik in the row?                  

  1. 10th from the right end             
  2. 10th from the left end              
  3. 39th from the right end             
  4. Data inadequate

Correct Answer : 4

4. A postman was returning to the post office which was in front of him to the north. When the post office was 100 metres away from him, he turned to the left and moved 50 metres to deliver the last letter at Shantivilla. He then moved in the same direction for 40 metres, turned to his right and moved 100 metres. How many metres was he away from the post office?

  1. 0
  2. 90                  
  3. 150                
  4. 100

Correct Answer : 2

5. In a certain code ‘a friend of mine’ is written as ‘4 9 1 6’, ‘mine lot of metal’ is written as ‘3109’ and ‘a piece of metal’ is written as ‘7 1 6 3’. How can ‘6 7 3’ be written in same code?

  1. a metal piece
  2. metal for friend
  3. piece of advice
  4. Data inadequate

Correct Answer : 1

6. How many symbol and numbers are there in the sequence which are either immediately preceded or immediately followed by the letter which is from the first half of the English alphabet? 2 P J @ 8 % L B I V # Q 6 5 G W 9 K C D 3 # ? £  5  F  R  7 O Y 5

  1. 6                                
  2. 7                    
  3. 8                                
  4. 9

Correct Answer :  3

7. ‘+’ stands for division, ‘-‘ stands for multiplication, ‘x’ stands for subtraction and -‘ stands for addition. Which one of the following equations is correct?

  1. 18÷6−7+5×2=20
  2. 18+6÷7×5−2=18
  3. 18×6+7÷5−2=16
  4. 18÷6×7+5−2=22

Correct Answer: 2

8. In a shop, there were 4 dolls of different heights A, B, C and D. D is neither as tall as A nor as short as C. B is shorter than D but taller than C. If Mini wants to purchase the tallest doll, which one should she purchase?

  1. Only A           
  2. Only D                       
  3. Either A or D  
  4. Either B or D

Correct Answer: 1

9. Pointing to a photograph, a lady tells Pramod, “I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle.” How is the speaker related to Pramod’s father?

  1. Sister-in-law
  2. Wife
  3. Either (a) or (b)
  4. Neither (a) nor (b)

Correct Answer: 2

10. All the faces of a cube are painted with blue colour. Then it is cut into 125 small equal cubes. How many small cubes will be formed having no face coloured?

  1. 27                              
  2. 8                                
  3. 16       
  4. 24

Correct Answer : A

11. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?

35 + 7 – 5 × 2 ÷ 25 = 20

  1. + and ÷
  2. × and –
  3. × and ÷
  4. + and –

Correct Answer: 1

12. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Duster
  2. Stationery
  3. Blackboard
  4. Chalk

Correct Answer: 2

13.Arrange the following words in a logical sequence as they would appear in the English dictionary.

1. Jacklight

2. Jacket

3. Jade

4. Joker

5. Jampacked

1. 2, 3, 1, 4, 5

2. 3, 1, 2, 5, 4

3. 2, 1, 3, 5, 4

4. 1, 2, 3, 4, 5

Correct Answer: 3

14. ‘HONEY’ is related to ‘BEE’ in the same way as ‘EGG’ is related to ‘________’.

  1. YOLK
  2. OOLOGY
  3. BIRD
  4. LARVA

Correct Answer: 3

15. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

Army: Soldier: : ? : ?

  1. Troupe: Artist
  2. Principal: School
  3. Tyre: Car
  4. Minister: Council

Correct Answer: 1

Attempt a Free SIB PO Mock Test Here

Attempt A Free SIB Clerk Mock Test Here

Download the Free e-Book for Reasoning Questions for South Indian Bank PO and Clerk Exam. For more support and guidance download the Oliveboard app!

Also Check: