Top 5 Important SBI PO Reasoning Topics With Practice Questions

SBI PO 2020 exam admit cards are out. Lakhs of aspirants preparing for SBI PO are already into preparations. In this blog, we are sharing Important SBI PO Reasoning Topics to help you in your preparations.

SBI-pre-21-course

This blog includes section-wise important topics that you must prepare for and are most preferred for SBI PO Exam 2020.

SBI PO 2020 Recruitment Important dates

Activity Dates
SBI PO 2020 Notification Released On 13.11.2020
Start of Online Registration 14.11.2020 to 04.12.2020
Download Admit Card for Online Preliminary Exam 22 December 2020
SBI PO Preliminary Exam Date 4th, 5th, 6th Jan 2021
Result of Online Preliminary Exam 3rd week of January 2021
The download of Call letter for Online Main Exam 3rd week of January 2021 onward
SBI PO Mains Exam Date 29th January 2021
Result of Online Main Exam 3rd/ 4th week of February 2021
Download Call Letter for Group Exercises & Personal Interview 3rd/ 4th week of February 2021 onward
Conduct of Group Exercises & Interview February/ March 2021
Declaration of Final Result Last week of March 2021

SBI PO Recruitment notification – complete details

1. Important SBI PO Reasoning Topics – With Sample Questions

Here’s a section-wise important SBI PO reasoning topics probable to appear in this year’s examination. The topics mentioned are based on the previous year’s SBI PO exam analysis.

1.1 SBI PO Important Reasoning Topics

Here’s a list of SBI PO Important Reasoning Topics that are important from the examination point of view:

  1. Seating Arrangement & Puzzles
  2. Coding-Decoding 
  3. Input-Output 
  4. Data Sufficiency
  5. Inequality
  6. Alphanumeric Series

Practice Full-Length Mock Test Here

SBI PO Reasoning Previous Year Distribution

Here is the question distribution from the topics that appeared in the examination over the last 3 years.

SBI PO Reasoning Topics

 

1. Seating Arrangement & Puzzles

In these questions, you have to arrange a group of persons fulfilling certain conditions. Linear Arrangement, Circular Arrangement (inward, outward, or both sides facing), Square/Rectangular Arrangement (inward, outward, or both sides facing) are the different types of seating arrangement. 

Sample Questions

Directions (Q1-5) Study the following information carefully to answer the given questions:

In the circular ring, five people M, N, O, P and Q are sitting and facing the centre. The distance between them does not exceed 17m. The distance is increasing in consecutive multiples of 3 but in an anti-clockwise direction. N sits second to the right of M and distance between them does not exceed 9m. Q sits to the immediate left of P.

Q1) What is the total distance between M and Q?

1) 9m
2) 3m
3) 6 m
4) Cannot be determined

Correct Answer: “4”

Q2) How many persons sit between M and Q in an anti-clockwise direction?

1) None
2) One
3) Two
4) Three

Correct Answer: “3”

Want To Practice More Seating Arrangement Questions? Click Here To Register

Q3) Who among the following are immediate neighbors?

1) M and O
2) M and Q
3) N and P
4) P and O

Correct Answer: “1”

Q4) What is the total distance between M and P in the clockwise direction?

1) 9m
2) 3m
3) 6m
4) 12m

Correct Answer: “2”

Q5) Who among the following sits to the immediate right of P?

1) M
2) O
3) N
4) Q

Correct Answer: “1”


 

2. Coding-Decoding

In this, a set of letters and numbers are coded in a particular way and candidates are asked to decode the pattern and code other words or numbers in that same way. The codes are based on various patterns. Want to practice a different pattern. Click Here & Practice.

Directions (Q1-5): Given below are the codes for the digits/symbols. Study the conditions given below and answer the questions that follow.

 

Conditions:
(1) If both the leftmost and the rightmost elements are symbols, then the codes for the first two elements get interchanged between them and the codes for the last two elements get interchanged between them.
(2) If the leftmost element is a symbol and the rightmost element is an even digit then the code for both will be Y.
(3) If the leftmost element is an odd digit and the rightmost element is a symbol then the codes of these two elements got interchanged.
(4) If the leftmost element is an odd digit and the rightmost element is an even digit then the code for both will be W.
(5) If the leftmost element in the group is an even digit and the rightmost element is an odd digit then reverse the order of the code for the group.

Q1) 836@497

1) PDECHFA
2) BFHCEDA
3) ADECHFB
4) XDECHFX

Correct Answer: “2”

Q2) 3#%7964

1) HEFBJGD
2) WGJBFEW
3) XGJBFEX
4) HGJBFED

Correct Answer: “2”

Practice More Coding-Decoding Questions Here!

Q3) $4783&6

1) EKDABHQ
2) ZHBADKZ
3) EHBADKQ
4) YHBADKY

Correct Answer: “4”

Q4) 51&269@

1) YRKLEFY
2) ZRKLEFZ
3) XRKLEFX
4) CRKLEFT

Correct Answer: “4”

Q5) %8@521*

1) AJCTLNR
2) NACTLRJ
3) ZACTLRZ
4) YACTLRY

Correct Answer: “1”


 

3. Input-Output

In such a type of reasoning based question, you are given a word and number arrangement. With each subsequent operation, the arrangement of the words and numbers changes following a particular pattern, and these operations are performed until a final arrangement is reached. Practice Input-Output Questions Here

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: cold fold 14 yak 28 41 load 50 70 89 door sold
Step I: yak cold fold 14 28 41 load 50 70 89 door sold
Step II: yak cold fold 28 41 load 50 70 89 door sold 14
Step III: yak sold cold fold 28 41 load 50 70 89 door 14
Step IV: yak sold cold fold 41 load 50 70 89 door 28 14
Step V: yak sold load cold fold 41 50 70 89 door 28 14
Step VI: yak sold load cold fold 50 70 89 door 41 28 14
Step VII: yak sold load fold cold 50 70 89 door 41 28 14
Step VIII: yak sold load fold cold 70 89 door 50 41 28 14
Step IX: yak sold load fold door cold 70 89 50 41 28 14
Step X: yak sold load fold door cold 89 70 50 41 28 14
Step X is the last step for the given input.

As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.

Input: 46 22 great had 84 38 jack bold 55 93 made candle

Q1) Which of the following is step VI?

1) made jack had great 84 bold 93 55 candle 46 38 22
2) made jack great had 84 bold 55 93 candle 38 46 22
3) made jack had great 84 bold 55 93 candle 46 38 22
4) made jack had great 84 bold 55 93 46 candle 38 22

Correct Answer: “3”

Q2) How many elements are there between ‘great’ and ‘55’ in step III?

1) Six
2) Four
3) Three
4) Five

Correct Answer: “2”

Q3) Which word/number is fifth from the right end in step IV?

1) 55
2) Bold
3) 93
4) Candle

Correct Answer: “1”

Q4) Which of the following is the last but one step?

1) made jack had great candle bold 84 93 55 46 38 22
2) made jack had great bold candle 93 84 55 46 38 22
3) made jack had great bold 93 candle 84 55 46 38 22
4) made jack had great candle 84 bold 93 55 46 38 22

Correct Answer: “4”

Q5) Which step number is the following output ‘made jack had great 84 bold 93 candle 55 46 38 22’?

1) There will be no such step
2) XII
3) IV
4) VII

Correct Answer: “5”

Test Your Preparations By Attempting A Free Mock Test Here

4. Data Sufficiency

In this type of question, you are given two/three statements and you have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.  Practice Data Sufficiency Questions Here.

Directions (Q1-5): Each of the questions below consists of a question and two/three statements given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give the answer: –

Q1) If a village is losing 10% of its water supply each day because of a burst water pipe, then what is the loss in rupees per day?

I. The daily water supply to the village is 600 million gallons.
II. The cost to the village for every 48000 gallons of water lost is Rs.50.

A. Statement I
B. Statement II
C. Both Statement I and II
D. Either Statement I or Statement II

Correct Answer: “C”

Q2) Total amount of Rs. 50600 was distributed among A, B, and C. How much does each get?

I. A gets 2/9 of what the other two together get.
II. C gets 3/11 of what the other two together get.

A. Statement I
B. Statement II
C. Both Statement I and II
D. Either Statement I or Statement II

Correct Answer: “C”

Q3) A and B start walking towards each other simultaneously. What is the distance between them when they start?

I. 20 min after crossing each other they were 1600 m apart.
II. After crossing each other, A reaches the starting point of B in twice as much time as B takes to reach the starting point of A.

A. Statement I
B. Statement II
C. Both Statement I and II
D. Neither Statement I nor Statement II

Correct Answer: “D”

Register Here & Attempt More Data Sufficiency Questions

Q4) What is the ratio of male to female officers in the police force in town P?

I. The number of female officers is 200 less than half the number of male officers.
II. The number of female officers is 1/6 the number of male officers.

A. Statement I
B. Statement II
C. Both Statement I and II
D. Either Statement I or Statement II

Correct Answer: “B”

Q5) If A is exactly 4 years older than B, how old is A?

I. Exactly 9 years ago A was 5 times as old as B was then
II. B is more than 9 years old

A. Statement I
B. Statement II
C. Both Statement I and II
D. Either Statement I or Statement II

Correct Answer: “A”

 

4. Inequality

Q1) Statements: A ≥ B; C > G; A ≥ H; B ≥ C; I = B

Conclusions:
I. C > H
II. H > B
III. B > G
IV. I > A

A. Only I is true
B. Only II is true
C. Either I or II true
D. Only III is true

Correct Answer: “D”

Q2) Statements: A=B; C≤F; G>C; B<F
Conclusions:
I. F < B
II. F > G
III. A > G
IV. A > C

A. Only II is true
B. Only II and III are true
C. Only I and II are true
D. None is true

Correct Answer: “D”

Q3) Statements: A>N=I≥W<O≤P; O>S; T<N
Conclusions: i. P>S, ii. A<W

A. Only I is true
B. Only II is true
C. Either I or II true
D. Neither I nor II is true

Correct Answer: “1”

Attempt Free Reasoning Memory-Based Qs from the Previous Year. Click Here

5. Alphanumeric Series

The following questions are based on the three-digit numbers given below:

972 938 895 863 692 536

Q1) If the sum of the first and the last digits of a number is even then changed the middle digit of that number to 8 and if the sum of the first and the last digits of a number is odd then interchange the first and last digit then which of the following numbers thus formed will be lowest?

A. 895
B. 972
C. 863
D. 692

Correct Answer: “B”

Q2) What would be the third-highest number obtained after subtracting 2 from every odd digit of the given sequence and adding 1 to every even digit of the given sequence and then interchanging the first digit with the third digit?

A. 972
B. 935
C. 895
D. 692

Correct Answer: “C”

Q3) If the sum of the highest and the lowest number is divided by the difference of the third highest and the third lowest number and the resultant is then multiplied by 8, which of the following numbers will we finally get?

A. 377
B. 284
C. 310
D. None of the above

free mock tests online

Correct Answer: “A”

Practice More Important Reasoning Questions Here!

So what are you waiting for? Start Your Prep Now!


Leave a comment