SSC CHSL Exam Analysis Section-Wise [17-27 March All Shifts] For Tier 1

SSC is all set to conduct the SSC CHSL Tier 1 Examination for the recruitment of posts like Lower Divisional Clerk (LDC)/ Junior Secretariat Assistant (JSA), Data Entry Operators (DEO) and Postal Assistant (PA)/ Sorting Assistant (SA). SSC CHSL 2019-20 examination is going to be conducted throughout the whole country from 16 March 2020 to 27 March 2020. The next thought that comes with the conclusion of the paper is SSC CHSL Exam Analysis and here we are with the same.

In this blog, you will get the detailed section-wise SSC CHSL Exam Analysis of the Tier 1 Exam for all days and all shifts. The analysis will help the candidates know about the kind of questions asked and also their difficulty level. For those of you, who are yet to appear for the paper, this article will give an idea of what to expect from the paper.

So, let’s begin!

Topics Covered

1. SSC CHSL Exam Analysis For Tier 1 2019-20 – Exam Pattern

The SSC CHSL Tier 1 Exam Pattern contains mainly four sections namely, Quantitative Aptitude, General Intelligence & Reasoning, English Comprehension, and General Awareness. The below table shows the clear breakup of the exam pattern.

Section Questions Marks Time
General Intelligence Reasoning 25 50 60 Minutes
General Awareness 25 50
Quantitative Aptitude
(Basic Arithmetic Skills)
25 50
English Comprehension 25 50
Total 100 200

Note: This examination will consist of Objective Type – Multiple choice questions only.  The questions will be set both in English & Hindi. There will be negative marking of 0.50 marks for each wrong answer.

Register Now & Get The Types of Questions Asked

2. SSC CHSL Exam Analysis – Day 1 Shift 1 (17 March 2020)

2.1 Overall Difficulty Level 

Easy to Moderate

2.2 Quantitative Aptitude

  • Percentage: 1 question
  •  Number System: 1 question
  •  Simplification: 1 question
  •  Time & Work: 1 question
  • Average: 1 question
  •  Speed & Distance [Train]: 1 question
  •  Algebra: 3 questions
  •  Geometry: 3 questions
  •  Mensuration: 2 questions
  •  S.I. & C.I.: 1 question
  •  Profit & Loss: 2 question
  •  DI [Tabular & Bar Graph]: 5 questions
  • Miscellaneous: 3 Questions

Practice More Expected Quant Questions Here

2.3 General Intelligence and Reasoning

  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 3 questions
  • Series: 2-3 questions
  • Coding-Decoding: 2-3 questions
  • Mathematical Operations: 1 question
  • Statement & Conclusions: 1 question
  • Sequence: 2-3 questions
  • Dice: 1  question
  • Venn Diagram & Syllogism: 1 question
  • Paper Folding Image: 1 question
  • Blood Relation: 1 question
  • Mirror Image: 1-2 questions
  • Syllogism: 1 question
  • Miscellaneous: 4 questions

Practice More Expected Reasoning Questions Here

2.4 English Comprehension

  • Fill in the Blanks: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Sentence Improvement: 1 question
  • Active Passive: 2 questions
  • Cloze Test Passage: 5 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Synonyms: 2 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • Direct Indirect: 1 question
  • Phrase Substitution: 2 questions
  • Spelling Correction: 2 questions

Register Here For Memory Based Qs

2.5 General Awareness

  • Modern History: 1 question
  • Indian Polity: 2 questions
  • Physical Geography: 1 question
  • Medieval History: 1 question
  • Economy: 1 question
  • Biology: 1-2 questions
  • Chemistry: 1 question
  • Physics: 1 question
  • Art & Culture: 1 question
  • Current Affairs: 4-6 questions
  • Miscellaneous: 8 questions

Practice More GA Questions Here

2.5.1 Memory Based GA Questions

Q1) Who is the current chairman of BCCI?
Ans: Sourav Ganguly

Q2) Which of the following are water-soluble Vitamins?
Ans: Vitamin B & C

Q3) Which is the largest river island in the world?
Ans: Majuli Island

Q4) Flagella is a locomotive organ of which of the following?
Ans: Protozoa/ Bacteria

Practice More GA Memory Based Qs

Q5) Where is the tomb of Sher Shah Suri located?
Ans: Sasaram, Bihar

Q6) What is the number of base units in the international system of units?
Ans: Seven

Q7) What is the weight of Chandrayaan 2?
Ans: 2379 kg

Q8) Which of the following rulers belong to the Chola dynasty?
Ans: Rajendra Chola, Raja Raja Chola

Q9) How many seats are there in UP’s Lok Sabha are there?
Ans: 80 seats

Register Here For Memory Based Qs

Q10) Who was appointed as CEO of YES Bank?
Ans: Prashant Kumar

Q11) International Ozone Layer Day?
Ans: 16 September

Q12) Where is the Rail Coach Factory?
Ans: Kapurthala

Q13) Highest waterfall in India?
Ans: Kunchikal Falls.

Q14) Who is the youngest grandmaster of chess?
Ans: Sergey Karjakin

Q15) EEG is used to measure the functioning of?
Ans: Brain

Q16) Which state is mentioned in the 6th schedule of the Indian Constitution?
Ans: Assam, Meghalaya, Tripura, Mizoram.

Q17) UNICEF was established on_________.
Ans: 11 December 1946

Register Here For Memory Based Qs

Q18) Which waterfall is located on River Sharavati?
Ans: Jog Falls, Karnataka

Q19) Sachin Tendulkar hit his first century in which ODI?
Ans: 79th ODI, 1994

Q20) Laterite Soil is rich in________.
Ans: Iron and Aluminium.

Register Here For Memory Based Qs

 

3. SSC CHSL Exam Analysis – Day 1 Shift 2 (17 March 2020)

3.1 Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

3.2 Quantitative Aptitude

  • Average: 1 question
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 1 question
  • Data Interpretation: 3 questions
  • Trigonometry: 2 questions
  • CI & SI: 1 question
  • Speed and Distance:  1 question
  • Percentages: 1 question
  • Problems on Ages: 2 questions
  • Algebra: 2 questions
  • Time and Work: 1 question
  • Ratio- Proportion: 1 question
  • Profit, Loss & Discount: 1 question
  • Miscellaneous: 5-6 questions

Register Here For Memory Based Qs

3.3 General Intelligence and Reasoning

  • Papercutting and Folding: 1 question
  • Embedded Figures: 1 question
  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 2 questions
  • Counting Figures (Triangles): 1 question
  • Alphanumeric Series: 2 questions
  • Arithmetic Reasoning: 2 questions
  • Coding-Decoding: 2-3 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 questions
  • Miscellaneous: 4-5 questions

Practice More Expected Reasoning Questions Here

3.4 English Comprehension

  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Spellings Check: 2 questions
  • Synonyms and Antonyms: 4 questions
  • Active and Passive Voice: 1 questions
  • Direct and Indirect: 1 question
  • Error Finding: 2 questions
  • Miscellaneous: 5-6 questions

Register Here For Memory Based Questions

3.5 General Awareness

  • History: 2-3 questions
  • Indian Polity: 2 questions
  • Physical Geography: 3-4 questions
  • Biology: 1-2 questions
  • Physics: 2 questions
  • Chemistry: 1-2 questions
  • Important Books: 1-2 questions
  • Current Affairs: 4-5 questions
  • Miscellaneous: 2-3 questions

Practice More GA Memory Based Qs

3.5.1 Memory Based GA Questions

Q1) When is National Science day celebrated?
Ans: 28th February

Q2) Who defeated Harsh Vardhan
Ans: Pulekshin 2nd

Q3) Who was given the title Kesari Hind?
Ans: Mahatma Gandhi

Q4) What is the article that covers War Emergency ( External Aggression)?
Ans: Article 352

Register Here For Memory Based Qs

Q5) Which female won Australian Open 2019?
Ans: Naomi Osaka

Q6) Who won the most Grand Islam titles in Tennis?
Ans: Roger Federer

Q7) What is the time period of the 12th Five-year plan?
Ans: 2012-2017

Q8) Who was the founder of the Pala dynasty?
Ans: Gopala

Q9) Hirakud dam is situated on which river?
Ans: Mahanadi, Odisha

Q10) Karamyodha Granth book is based on which personality?
Ans: Narendra Modi

Q11) Sultan Azlan Shah Cup held in which country?
Ans: Malaysia

Practice More GA Memory Based Qs

Q12) When was Rashtrapati Bhawan constructed?
Ans: 1912

Q13) Who wrote the “Era of Darkness” Book?
Ans: Shashi Tharoor

Q14) When was the Indian Reforms Association founded?
Ans: 1870, Keshav Chandra Sen

Q15) Kumaon Himalayas is situated between which two rivers?
Ans: Satluj and Kali

Q16) Nobel Peace winner Abiy Ahmed Ali belongs to which country?
Ans: Ethiopia

Register Here For Memory Based Qs

Q17) In which year “Right to Property” was removed from fundamental rights?
Ans: 1978

Q18) How many districts are there in Ladakh Union Territory?
Ans: 2

Q19) Panchsheel agreement was signed between which countries?
Ans: India & Chin

Q20) What is the atomic number of Copper?
Ans: 29

Q21) What is the value of Earth’s Gravitational Constant?
Ans: 6.67 x 10−¹¹ m³/kg sec²

Register Here For Memory Based Qs

4. SSC CHSL Exam Analysis – Day 1 Shift 3 (17 March 2020)

4.1 Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

4.1 English Comprehension

  • Fill in the Blanks: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Error Detection: 2 questions
  • Sentence Rearrangement: 2 questions
  • Idioms and Phrases: 2 questions
  • Synonyms: 2 questions
  • Antonyms: 2 questions
  • Active Passive: 1 question
  • Direct Indirect: 1 question
  • Phrase Substitution: 2 questions
  • Spelling Correction: 2 questions
  • Cloze Test Passage: 5 questions

Register Here For Memory Based Qs

4.2 Quantitative Aptitude

  • Percentage: 1 question
  • Average: 1 question
  • Number System: 1 question
  • Simplification: 1 question
  • Time & Work: 1 question
  • Speed & Distance [Train]: 1 question
  • S.I. & C.I.: 1 question
  • Profit & Loss: 2 questions
  • Algebra: 3 questions
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 3 questions
  • Trigonometry: 3 questions
  • DI [Bar Graph]: 5 questions

Practice More Quant Questions Here

4.3 General Intelligence and Reasoning

  • Analogy: 3 questions
  • Odd One Out: 3 questions
  • Series 2: questions
  • Statement & Conclusions: 1 question
  • Sequence: 3 questions
  • Coding-Decoding: 3 questions
  • Mathematical Operations: 1 question
  • Blood Relation: 1 question
  • Mirror Image: 2 questions
  • Venn Diagram & Syllogism: 3 questions
  • Paper Folding Image: 1 question
  • Miscellaneous: 2 questions

Register Here For Memory Based Qs

4.4 Memory Based GA Questions

Q1) In which year Indian Muslim League was founded?
Ans: 30 December 1906

Q2) Bankapur Wildlife sanctuary was situated in which state?
Ans: Karnataka

Q3) Who is the winner of Miss World 2019?
Ans: Tonny Ann Singh

Q4) Who is the winner of the Nobel Prize for literature 2019?
Ans: Peter Handke

Practice More GA Memory Based Qs

Q5) When did Ibrahim Lodhi became the Sultan of Delhi?
Ans: 1517

Q6) How many windows are there in the Hawa Mahal?
Ans: 953

Q7) Rohtang tunnel is renamed as _______.
Ans: Atal Tunnel

Q8) Fundamental duties have been taken from the constitution of which country?
Ans: USSR

Practice More GA Memory Based Qs

Q9) What is the tenure of the Chief Justice of India?
Ans: 65 years

Q10) Which country topped the Breastfeeding India in 2020?
Ans: Sri Lanka

5. SSC CHSL Exam Analysis – Day 2 Shift 1 (18 March 2020)

5.1 Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

5.2 Quantitative Aptitude

  • Average: 1 question
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 1 question
  • Data Interpretation (Bar Graph): 3 questions
  • Trigonometry: 1 questions
  • Heights and Distance: 1 question
  • Compound Interest & Simple Interest: 1 question
  • Speed and Distance: 1 question
  • Percentages: 1 question
  • Profit, Loss and Discount: 1 question
  • Ratio, Proportion & Partnership: 1 question
  • Algebra: 2 questions
  • Problems on Ages: 2 questions
  • Time & Work: 1 question

Register Here For Memory Based Qs

5.3 General Intelligence & Reasoning

  • Paper Cutting and Folding: 1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Counting of Figures: 1 question
  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 2 questions
  • Arithmetic Reasoning: 2 questions
  • Alphanumeric Series: 2 questions
  • Coding-Decoding: 2 -3 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 question
  • Miscellaneous: 4-5 questions

Practice More Reasoning Questions Here

5.4 English Comprehension

  • Idiom and Phrases: 2 questions
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Synonyms and Antonyms: 4  questions
  • Error Finding: 2 questions
  • Spelling Check: 2 questions
  • Active and Passive: 1 question
  • Direct and Indirect: 1 question

Register Here For Memory Based Qs

5.5 General Awareness 

  • History (India & World): 2 questions
  • Indian Polity: 1 question
  • Physical Geography: 1-2 questions
  • Economy: 1 question
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Art and Culture: 1 question
  • Static GK: 2-3 questions
  • Current Affairs: 5-6 questions
  • Miscellaneous: 2 questions

5.5.1 Memory Based GA Questions

Q1) Who is the chief of defence staff?
Ans: Bipin Rawat

Q2) Financial emergency is included in which of the following articles of India Constitution?
Ans: Article 360

Q3) Where was the third edition of Khelo India held?
Ans: Guwahati

Q4) Who invented Dynamite
Ans: Alfred Nobel

Practice More GA Memory Based Qs

Q5) Who won the Dadasaheb Phalke Award Award 2019?
Ans: Amitabh Bachchan

Q6) Who won the Women’s World Chess Championship for 2019?
Ans: Koneru Humpy

Q7) Who has been appointed as the deputy governor of RBI?
Ans: Michael Patra

Q8) How many MBs are there in 1 gigabyte?
Ans: 1024 MB

Q9) What was India’s Rank in Asian Athletic Championship in 2019?
Ans: 4th

Q10) Who has won the Sir Garfield Sobers trophy of the year 2019?
Ans: Ben Stokes, England

Practice More GA Memory Based Qs

Q11) Kala-azar is caused by _________.
Ans: Protozoa

Q12) How many art forms are there in Kathakali?
Ans: 5 forms

Q13) Hard Disk is which type of storage?
Ans: Secondary Storage

Q14) Who won the Durand Cup 2019?
Ans: Gokulam Kerala FC

Q15) Who was the chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
Ans: B.R Ambedkar

Q16) Which country is the largest producer of Uranium?
Ans: Kazakhstan

Q17) Who discovered Photoelectric Ray?
Ans: Heinrich Rudolf Hertz

Practice More GA Memory Based Qs

6. SSC CHSL Exam Analysis – Day 2 Shift 2 (18 March 2020)

6.1 Overall Difficulty Level

To be updated soon

6.2 Quantitative Aptitude

  • Percentage: 1-2 questions
  • Profit and Loss: 1 question
  • Ratio & Proportion: 1 question
  • Mixture and Alligation: 1 question
  • Trigonometry: 2 questions
  • Algebra: 2-3 questions
  • Problems on Ages: 1 question
  • Speed and Distance: 1 question
  • Average: 1 question
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 2 question
  • Data Interpretation (Bar Graph): 3-4 questions
  • Compound Interest & Simple Interest: 1 question
  • Time & Work: 1 question

Practice More Quant Questions Here

6.3 General Intelligence & Reasoning

  • Paper Cutting and Folding: 1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Counting of Figures: 1 question
  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 2 questions
  • Arithmetic Reasoning: 2 questions
  • Alphanumeric Series: 2 questions
  • Coding-Decoding: 2 -3 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Logical Venn Diagram: 1 question
  • Miscellaneous: 4-5 questions

Practice More Reasoning Questions Here

6.4 English Comprehension

  • Idiom and Phrases: 2 questions
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Synonyms and Antonyms: 4  questions
  • Error Finding: 2 questions
  • Spelling Check: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Active and Passive: 1 question
  • Direct and Indirect: 1 question

Register Here For Memory Based Qs

6.5 General Awareness

  • History (India & World): 2 questions
  • Indian Polity: 1-2 questions
  • Physical Geography: 1-2 questions
  • Economy: 1 question
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Art and Culture: 1 question
  • Static GK: 2-3 questions
  • Current Affairs: 5-6 questions
  • Miscellaneous: 2 questions

Practice More GA Memory Based Qs

6.5.1 Memory Based GA Questions

Q1) Who is the ICC ODI cricketer of the year 2019?
Ans: Rohit Sharma

Q2) Ethiopian PM Abiy Ahmed Ali got the Nobel prize for his efforts for peace with which countries?
Ans: Eritrea

Q3) Which of the following rivers falls into the Bay of Bengal?
Ans: Mahanadi, Kaveri, Godavari, Krishna

Q4) Which state has the maximum number of Lok Sabha seats?
Ans: Uttar Pradesh

Practice More GA Memory Based Qs

Q5) In which year Telangana state was formed?
Ans: 2 June 2014

Q6) In which house the parliament impeachment of the president can be initiated?
Ans: Lokha Sabha & Rajya Sabha (Both Houses)

Q7) Which country knocked out India in the cricket world cup 2019?
Ans: New Zeland

Q8) Who is the Director-General of the National Security Guard (NSG)?
Ans: Anup Kumar Mishra

Practice More GA Memory Based Qs

Q9) Tenure of the Office of the Governor i.e 5 years is mentioned in which article.
Ans:  Article 156

Q10) What is the rank of India in the Henley Passport Index 2020?
Ans: 84

Q11) Who is the Times Magazine person of the year 2019?
Ans: Greta Thunberg

Q12) Who was the Prime Minister of Britain in July 1947?
Ans: Clement Atlee

Q13) Which of the following is the Oldest Mountain Range of India?
Ans: Aravalli Range

Practice More GA Memory Based Qs

7. SSC CHSL Exam Analysis – Day 2 Shift 3 (18 March 2020)

7.1 Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

7.2 Quantitative Aptitude

  • Profit and Loss: 1 question
  • Ratio & Proportion: 1 question
  • Percentage: 1-2 questions
  • Mixture and Alligation: 1 question
  • Average: 1 question
  • Trigonometry: 2 questions
  • Geometry: 2 questions
  • Mensuration: 2 question
  • Algebra: 2-3 questions
  • Data Interpretation (Bar Graph): 3-4 questions
  • Compound Interest & Simple Interest: 1 question
  • Problems on Ages: 1 question
  • Speed and Distance: 1 question
  • Time & Work: 1 question

Register Here For Memory Based Qs

7.3 General Intelligence and Reasoning

  • Paper Cutting and Folding: 1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Counting of Figures: 1 question
  • Coding-Decoding: 2 -3 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Arithmetic Reasoning: 2 questions
  • Alphanumeric Series: 2 questions
  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 2 questions
  • Logical Venn Diagram: 1 question
  • Miscellaneous: 4-5 questions

Practice More Reasoning Questions Here

7.4 English Comprehension

  • Idiom and Phrases: 2 questions
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Synonyms and Antonyms: 4  questions
  • Error Finding: 2 questions
  • Spelling Check: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Active and Passive: 1 question
  • Direct and Indirect: 1 question
  • Para jumbles: 2 questions

Practice More English Questions Here

7.5 General Awareness

  • History (India & World): 2 questions
  • Indian Polity: 1-2 questions
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1 question
  • Physical Geography: 1-2 questions
  • Economy: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Static GK: 2-3 questions
  • Current Affairs: 5-6 questions
  • Art and Culture: 1 question
  • Miscellaneous: 2 questions

Register Here For Memory Based Qs

7.5.1 Memory Based GA Questions

Q1) Who is the head of the government in state?
Ans: Chief Minister

Q2) Smriti Mandhana is associated with which game?
Ans: Cricket

Q3) Who became the first education minister of India after Independence?
Ans: Maulana Abul Kalam Azad

Practice More GA Memory Based Qs

Q4) What is Makar Sankranti called in Gujarat?
Ans: Uttarayana

Q5) Who was the ICC Cricketer of the year, ICC ODI Cricketer of the year and ICC Test player of the year in 2018?
Ans: Virat Kohli

Q6) What is the SI unit of temperature?
Ans:  Kelvin

Q7) Which among the following regulates the monetary policy?
Ans: RBI

Q8) Who is known as the Father of Nation?
Ans: Mahatama Gandhi

Q9) When was the Partition of Bengal announced?
Ans: 1905

Register Here For Memory Based Qs

Q10) In which state of  India the sun rises first?
Ans: Arunachal Pradesh

Q11) Which among the following is called the brain of the computer?
Ans: CPU 

Q12) What drugs are used for pain relief?
Ans: Analgesics

Q13) India is declared open defecation free on which day?
Ans: 2 October 2019

Q14) Which of the following salt is obtained from the sea?
Ans: Sodium Chloride

Q15) Fireball in computer used for________.
Ans: Security

Register Here For Memory Based Qs

8. SSC CHSL Exam Analysis Day 3 Shift 1 (19 March 2020)

8.1 Overall Difficulty Level

The overall difficulty level was Moderate for this shift

8.2 Quantitative Aptitude

  • Profit and Loss: 1 question
  • Ratio & Proportion: 1 question
  • Percentage: 1-2 questions
  • Average: 1 question
  • Trigonometry: 2 questions
  • Geometry: 2-3 questions
  • Mensuration: 2 question
  • Algebra: 2-3 questions
  • Data Interpretation (Bar Graph): 3-4 questions
  • Compound Interest & Simple Interest: 1 question
  • Problems on Ages: 1 question
  • Speed, Time and Distance: 1 question
  • Time & Work: 1 question
  • Boat and Stream: 1 question

8.3 General Intelligence & Reasoning

  • Paper Cutting and Folding: 1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Counting of Figures: 1 question
  • Coding-Decoding: 2 -3 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Arithmetic Reasoning: 2 questions
  • Alphanumeric Series: 2 questions
  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 2 questions
  • Logical Venn Diagram: 1 question
  • Miscellaneous: 4-5 questions

8.4 English Comprehension

  • Idiom and Phrases: 2 questions
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Synonyms and Antonyms: 4  questions
  • Error Finding: 2 questions
  • Spelling Check: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Active and Passive: 1 question
  • Direct and Indirect: 1 question
  • Para jumbles: 2 questions

Practice More English Questions Here

8.5 General Awareness

  • History (India & World): 2 questions
  • Indian Polity: 1-2 questions
  • Biology: 2 questions
  • Physics: 1 question
  • Physical Geography: 1-2 questions
  • Economy: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Static GK: 2-3 questions
  • Current Affairs: 5-6 questions
  • Art and Culture: 1 question
  • Miscellaneous: 2 questions

Register Here For Memory Based Qs

8.5.1 SSC CHSL Memory Based GA Questions

Q1) Who was the first Election Commissioner of India?
Ans: Sukumar Sen

Q2) In which year Allahabad treaty was signed?
Ans: 1765

Q3) What is the chemical formula of butane?
Ans: C4H10

Q4) How many types of seismic waves are there?
Ans: Two types: Body Wave and Surface Wave.

Register Here For Memory Based Qs

Q5) Where is the largest hockey stadium in the world?
Ans: Lahore

Q6) Which one of the following is the Vascular System in the plants?
Ans: Xylem

Q7) What is the radius of the moon?
Ans: 1737.1 km

Q8) When did the first winter Olympics held?
Ans: 1924, France

Q9) Who among the following is related to chess?
Ans: Ding Liren

Q10) Which of the following sports is played on the green court?
Ans: Tennis

Register Here For Memory Based Qs

Q11) Which of the following acids is present in tomatoes?
Ans: Oxalic Acid

9. SSC CHSL Exam Analysis Day 3 Shift 2 (19 March 2020)

9.1 Overall Difficulty Level

9.2 Quantitative Aptitude

  • Profit and Loss: 1 question
  • Percentage: 2 questions
  • Average: 1 question
  • Trigonometry: 2 questions
  • Geometry: 2-3 questions
  • Mensuration: 2 question
  • Algebra: 2-3 questions
  • Data Interpretation (Bar Graph): 3 questions
  •  Simple Interest: 1 question
  • Speed, Time and Distance: 1 question
  • Mixture and Alligation: 1 question
  • Discount: 1 question

Register Here For Memory Based Qs

9.3 General Intelligence and Reasoning

  • Paper Cutting and Folding: 1 question
  • Missing Number: 1 question
  • Logical Arrangement: 1 question
  • Embedded Figure: 1 question
  • Counting of Figures: 1 question
  • Coding-Decoding: 2 -3 questions
  • Mirror Image: 1 question
  • Arithmetic Reasoning: 2 questions
  • Alphanumeric Series: 2 questions
  • Analogy: 2 questions
  • Odd One Out: 2 questions
  • Logical Venn Diagram: 1 question
  • Dice: 1 question
  • Miscellaneous: 4-5 questions

Practice More Reasoning Questions Here

9.4 English Comprehension

  • Idiom and Phrases: 2 questions
  • One Word Substitution: 2 questions
  • Cloze Test: 5 questions
  • Synonyms and Antonyms: 4  questions
  • Error Finding: 2 questions
  • Spelling Check: 2 questions
  • Sentence Improvement: 2 questions
  • Fill in the blanks: 2 questions
  • Active and Passive: 1 question
  • Direct and Indirect: 1 question
  • Para jumbles: 2 questions

Practice More English Questions Here

9.5 General Awareness

  • Indian Polity: 1-2 questions
  • Biology: 1 questions
  • Computer: 1 question
  • Physical Geography: 1-2 questions
  • Economy: 1 question
  • Chemistry: 1 question
  • Current Affairs: 2-3 questions
  • Art and Culture: 1 question
  • Miscellaneous: 10-11 questions

Register Here For Memory Based Qs

9.5.1 Memory Based GA Questions

Q1) GST comes under which amendment bill?
Ans: 122

Q2) NABARD was established in which year?
Ans: 12 July 1982

Q3) Vivekananda rock memorial is situated in?
Ans: Kanyakumari

Q4) When was Rover Cup started?
Ans: 1891

Q5) Who won the Sahitya Akademi award 2019 for Hindi?
Ans: Nand Kishore Acharya

Q6) Dudhsagar fall is located in which of the following state?
Ans: Goa

Q7) Jitu Rai is associated with sport?
Ans: Shooting

Q8) Lavani dance is associated with which of the following states?
Ans: Maharashtra

Q9) Total number of Lok Sabha seats in Rajasthan?
Ans: 25

Q10) Who was the runner up of CWC 2019?
Ans: New Zeland

Q11) Konark Sun Temple is situated in which of the following state?
Ans: Odisha

Q12) Salsette Island is situated in which of the following state?
Ans: Maharashtra

Q13) What is the name of the Brahmaputra river in Tibet?
Ans:  Yarlung Tsangpo

Q14) How many people received Padma Vibhushan in 2019?
Ans: 4

10. SSC CHSL Memory Based Questions

Find Here Memory Based Questions For Day 1 [17 March 2020] (Shift 1 & Shift 2): Practice Here

SUMMARY:

We hope the analysis shared here helps you. The detailed analysis will be beneficial for the aspirants appearing in the upcoming shifts. . This blog will give you a complete idea of what can be expected in the SSC CHSL Tier 1 Exam.

 

Also Check:


Leave a comment