40+ AFCAT Exam Practice Questions [With Answers] | Solve Here

The Indian Air Force (IAF) has released the official notification for the recruitment of Short Service Commission (SSC) in Flying Branch and Permanent Commission (PC) and Short Service Commission (SSC) in Ground Duty (Technical and Non-Technical) Branches. Aspirants appearing for the exam would be wondering what type of questions are asked in the examination, difficulty level, and many more. To help you with the answer to your questions we have brought you a blog on AFCAT Exam Practice Questions.

Practice AFCAT (2) 2020 probable questions here and assess your preparations.

AFCAT Exam Practice Questions

Set B

Directions (Q1-3): Read the following passage carefully and answer the questions given below it:-

In spring, polar bear mothers emerge from dens with three months old cubs. The mother bear has fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access to her remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal at the expense of others. The smallest of the cubs forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I have only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

Q1) Female polar bears give birth during

(a) Spring
(b) Summer
(c) Autumn
(d) Winter

Correct Answer: “d”

Q2) Mother bear

(a) Takes sides over cubs
(b) Lets the cubs fend for themselves
(c) Feeds only their favourites
(d) Sees that all cubs get an equal share

Correct Answer: “b”

Want To Attempt A Free Mock Test? Register Here For Free

Q3) With reference to the passage, the following assumptions have been made:-

I. Polar bears fast as long as eight months due to non-availability of prey.
II. Polar bears always give birth to triplets.

Which of the assumptions given above is/ are true?
(a) I only
(b) II only
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II

Correct Answer: “d”

Q4) A man traveled from a point A to B at the rate of 25 Kmph and walked back at the rate of 4 Kmph. If the whole journey took 5 hrs 48 minutes, the distance between A and B is

(a) 30 Km
(b) 24 Km
(c) 20 Km
(d) 51.6 Km

Correct Answer: “c”

Check Your AFCAT (2) 2020 Exam Preparations Here

Q5) A-Train traveling at a uniform speed clears a platform 200 m long in 10 seconds and passes a telegraph post in 5 seconds. The speed of the train is

(a) 36 km/h
(b) 39 km/h
(c) 72 km/h
(d) 78 km/h

Correct Answer: “c”

Q6) The price of sugar increases by 20% due to the festive season. By what percentage should a family reduce the consumption of sugar so that there is no change in the expenditure?

(a) 20%
(b) 18
(c) 16
(d) 16

Correct Answer: “c”

Q7) A’s salary is 20% lower than B’s salary, which is 15% lower than C’s salary. By how much percent is C’s salary more than A’s salary?

(a) 44.05%
(b) 45.05
(c) 46.05%
(d) 47.05

Correct Answer: “d”

Want To Attempt A Free Mock Test? Register Here For Free

Q8) The average weight of 5 men is increased by 2 Kg when one of the men whose weight is 60 Kg is replaced by a new man. The weight of the new man is

(a) 50 Kg
(b) 65 Kg
(c) 68 Kg
(d) 70 Kg

Correct Answer: “d”

Directions (Q9-13): In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Q9) Loath : Coercion :: ?:?

(a) Detest : Caressing
(b) Irritate : Caressing
(c) Irate : Antagonism
(d) Reluctant : Persuasion

Correct Answer: “d”

Q10) Trilogy : Novel :: ?:?
(a) Rice : Husk
(b) Milk : Cream
(c) Serial : Episode
(d) Gun : Cartridge

Correct Answer: “c”

Take A Free AFCAT Mock Test Here.

Q11) Wife : Marriage :: ?:?
(a) Bank : Money
(b) Nationality : Citizenship
(c) Service : Qualification
(d) Attendance : Register

Correct Answer: “c”

Q12) East : Orient :: ?:?

(a) North : Polar
(b) North : Tropic
(c) South : Capricorn
(d) West : Occident

Correct Answer: “d”

Q13) Ignominy : Disloyalty :: ?:?

(a) Death : Victory
(b) Martyr : Man
(c) Fame : Heroism
(d) Destruction : Victory

Correct Answer: “c”

Attempt A Free AFCAT-2 2020 Mock Test

Q14) In how many years will a sum of Rs 800 at 10% per annum compounded semi-annually become Rs 926.10?

(a) 1
(b) 1
(c) 2
(d) 2

Correct Answer: “b”

Q15) A sells 2 TV sets, one at a loss of 15% and another at a profit of 15%. Find the loss/gain percentage in the overall transaction?

(a) 2.25%
(b) 3%
(c) 4%
(d) No profit, no loss

Correct Answer: “a”

Directions (Q 16-19): Which word or words explains the meaning of the following idioms:-

Q16) In a jiffy

(a) Outstanding
(b) Suddenly
(c) In a fix
(d) Appropriate

Correct Answer: “b”

Q17) Upto the hilt

(a) Completely
(b) Upto the mark
(c) Upto the final decision
(d) None of these

Correct Answer: “a”

Q18) Man of Letters

(a) Who writes too many letters
(b) An important person
(c) A politician
(d) A literary person

Correct Answer: “d”

Q19) Sangfroid

(a) Composure
(b) Go on leave
(c) Changed Suddenly
(d) Make an attempt

Correct Answer: “a”

Take A Free AFCAT Mock Test Here.

Q20) Kaziranga National Park is famous for

(a) One-horned Rhinos
(b) Tigers
(c) Swamp Dears (Barasingha)
(d) Elephants

Correct Answer: “a”

Q21) Who among the following was the Congress President at Madras Session of 1927 when it boycotted the Simon Commission?

(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) MA Ansari
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Subhash Chandra Bose

Correct Answer: “b”

Q22) Why did Kalinga prove to be a turning point in the life of Ashoka?

(a) Ashoka annexed Kalinga
(b) It was the starting point of the expansion of his empire
(c) Ashoka became a zealous Buddhist
(d) It enabled the Mauryan Empire to reach its climax

Correct Answer: “c”

Want To Attempt A Free Mock Test? Register Here For Free

Q23) Which of the following wings was not part of the espionage system described by Kautilya?

(a) Crime Branch
(b) Special Branch
(c) Political Branch
(d) None of these

Correct Answer: “c”

Q24) Alauddin Khalji did not build

(a) Siri Fort
(b) Tomb of Jalaluddin
(c) Hauz-i-Alai
(d) Jamaat Khana Masjid

Correct Answer: “b”

Q25) Which of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion?

(a) Nanda
(b) Maurya
(c) Sunga
(d) Kanva

Correct Answer: “a”

Want To Attempt A Free Mock Test? Register Here For Free

Set A

Q1-3) Read the following passage carefully and answer the questions given below it:-

Patience is better than wisdom: An ounce of patience is worth a pound of brains. All men praise patience, but few can practice it. It is a medicine that is good for all diseases, but it is not every garden that grows the herbs to make it with. Many people are born crying, live complaining, and die disappointed. They think every other person’s burden to be light and their own feathers to be heavy as lead, and yet if the truth were known, it is their fancy rather than their fate that makes things go so hard with them. Many would be well off than what they think of.

Q1. Which of the following is the most suitable explanation to the author’s remark that an “ounce of patience is worth a pound of brains”?
(a) Wisdom can only be attained by practicing patience.
(b) Patience comes first, wisdom next.
(c) Patience is essential for every achievement in life.
(d) Without patience, wisdom cannot be used properly.

Correct Answer: “d”

Q2. Which one is the most likely explanation, among the following, of the author’s metaphorical statement that “it is not every garden that grows the herbs to make it with”?

(a) Patience is a must for solving all our problems in life.
(b) Patience is a rare herb that cures all diseases.
(c) Patience is the virtue of the highest order.
(d) It is only a small number of people that are found observing patience in life.

Correct Answer: “b”

Q3. The writer’s remarks, “They think every person’s burden to be light and their own feathers to be as heavy as lead” is very significant. It means

(a) They are always worried and dejected.
(b) They consider their own problems to be difficult to solve as compared with the problems of other people.
(c) They feel that they alone face serious problems while others have a nice time.
(d) They remain very much worried about their own problem.

Correct Answer: “d”

Want To Attempt A Free Mock Test? Register Here For Free

Q4-9) Select the most appropriate word from the options against each number:-

Life is an (4)____ series of challenges and opportunities to be seized. You have to plan for exercising the right career choices and (5)____ the right opportunities. Planned (6)____ rather than a hasty decision is (7)___ as far as your career is concerned. You need to (8)___ what occupational groups, (9)___ and type of organizations are suitable for you.

Q4) (a) enticing (b) exciting (c) encharming (d) enhancing

Correct Answer: “b”

Q5) (a) catching (b) offsetting (c) grabbing (d) conceiving

Correct Answer: “a”

Q6) (a) delay (b) hindrance (c) application (d) execution

Correct Answer: “d”

Q7) (a) desirable (b) deciphered (c) inevitable (d) acceptable

Correct Answer: “c”

Q8) (a) check (b) classify (c) divide (d) analyse

Correct Answer: “a”

Q9) (a) specifications (b) limitations (c) qualifications (d) identification

Correct Answer: “d”

Q10-13) Choose the word which is nearest in meaning to the given word:-

Q10) Nebulous
(a) Tiny (b) Vague (c) Insignificant (d) Inadequate

Correct Answer: “d”

Q11) Debilitate
(a) Weaken (b) Attack (c) Surmount (d) Destroy

Correct Answer: “c”

Q12) Anathema
(a) Religious Chant (b) Pun (c) Musical Subject (d) Curse

Correct Answer: “c”

Q13) Penchant
(a) Liking (b) Eagerness (c) Disability (d) Keenness

Correct Answer: “b”

Check Your AFCAT (2) 2020 Exam Preparations Here

Q14)  A boat travels upstream from B to A and downstream from A to B in 3 hours. If the speed of the boat in still water is 9 km/h and the speed of the current is 3 Km/h, the distance between A and B is
(a) 9 km
(b) 10 km
(c) 11 km
(d) 12 km

Correct Answer: “c”

Q15) A steamer moves with a speed of 4.5 km/h in still water to a certain upstream point and comes back to the starting point in a river which flows at 1.5 km/h. The average speed of steamer for the total journey is
(a) 12 km/h
(b) 9 km/h
(c) 6 km/h
(d) 4 km/h

Correct Answer: “d”

Q16) A can do 1/2 of a piece of work in 8 days while B can do 1/3 of the same work in 8 days. In how many days can both do it together?
(a) 9.6 days
(b) 10.5 days
(c) 11.2 days
(d) 16 days

Correct Answer: “c”

Want To Attempt A Free Mock Test? Register Here For Free

Q17) A does 1/2 as much work as B and C does 1/2 as much work as A and B together. If C alone can finish the work in 40 days, then together all will finish the work in
(a) 30 days
(b) 13(1/3) days
(c) 15 days
(d) 20 days

Correct Answer: “c”

Q18) A train 150 m long is running with a speed of 68 km/h. At what time will it pass a man who is running at 8 km/ h in the same direction in which the train is going?
(a) 8 sec
(b) 8.5 sec
(c) 9 sec
(d) 9.5 sec

Correct Answer: “c”

Q19) A train covers a distance of 12 km in 10 min. If it takes 6 sec to pass a telegraph post, the length of the train is
(a) 90 m
(b) 100 m
(c) 120 m
(d) 140 m

Correct Answer: “d”

Q20) A’s salary is 50% more than B’s. How much percent is B’s salary less than A’s?
(a) 63 1/4 %
(b) 43 1/4 %
(c) 53 1/3 %
(d) 33 1/3 %

Correct Answer: “d”

Check Your AFCAT (2) 2020 Exam Preparations Here

Q21) The price of an item is decreased by 25%. What percent increase must be done at a new price to get the original price?
(a) 33 1/3 %
(b) 43 3/4%
(c) 55 2/3 %
(d) 65 1/4 %

Correct Answer: “c”

Q22) Anmol sold two items for Rs 1000 each. On one, he gained 10% and on another, he lost 10%. How much did he gain or lose in the whole transaction?
(a) profit,0.95%
(b) loss,1%
(c) profit,10%
(d) loss,10%

Correct Answer: “b”

Q23) If the selling price is doubled, the profit triples. The profit percent is
(a) 66 1/3 %
(b) 150 %
(c) 100 %
(d) 90 %

Correct Answer: “c”

Q24) A man lent a sum of money at the rate of simple interest of 4%. If the interest for 8 years is Rs 340 less than the principal, the principal is
(a) Rs 500
(b) Rs 520
(c) Rs 540
(d) Rs 560

Correct Answer: “c”

Q25) A sum was invested for 3 years at simple interest at a certain rate. Had it been invested at a 4% higher rate of interest, it would have fetched Rs 600 more. The sum is
(a) Rs 4000
(b) Rs 4950
(c) Rs 5000
(d) Rs 5150

Correct Answer: “a”

Check Your AFCAT (2) 2020 Exam Preparations Here

Q26) The average weight of 50 boys in a class is 45 Kg. When one boy leaves the class, the average reduces by 100g. Find the weight of the boy who left the class.
(a) 50 Kg
(b) 50.8 Kg
(c) 49 Kg
(d) 49.9 Kg

Correct Answer: “b”

AFCAT (2) 2020 Preparation | Online Course

Aiming AFCAT (2) 2020, then you are the right place. We here have Oliveboard have come up with a special AFCAT online batch so that the aspirants can study at their own comfort. Oliveboard’s AFCAT Online Coaching Course “AFCAT 2 – 2020 Abhinandan Batch” is designed by the best faculties in India.

It includes concept videos, Doubt Cum Revision Classes, Strategy Session, Mock Tests, Topic Tests for English, General Awareness, Numerical Ability, Reasoning, and Military Aptitude. Overall, the course helps you meet your exam preparation requirements and will fulfill your dream of working in the Indian Air Force.

Abhinandan Batch – Course Details

Mode: Online

Course Start Date: 1 July 2020

JOIN HERE LINK WILL BE AVAILABLE VERY SOON HERE ONLY

AFCAT Online Coaching

For more details regarding the course. VISIT HERE

AFCAT (2) 2020 highlights of the Online Course

Following are the course highlights for the AFCAT Online Classes being conducted:

  • 160+ Video Lectures
  • 24/7 Online Access
  • 40+ Hours of Doubt Cum Revision Classes
  • 10 Mock Tests
  •  40+ Topic Tests
  • 1900 Practice Questions
  • 60+ PDFs
  • Covers complete Syllabus of English, General Awareness, Numerical Ability, Reasoning, and Military Aptitude
  • Expert faculty for each section

What Do We Have In Cart For You For AFCAT 2 -2020?

Ebooks

You can download 200+ ebooks important for SSC, Banking, Railway, Insurance, and other government exams here.

ebook

Oliveboard Bolt series E-books: 

Free Static GK E-book – More Study Materials :

This is all from us in this blog, AFCAT Exam Practice Questions. We will keep updating the AFCAT exam practice questions here. Stay tuned for all the latest Government and Bank exam updates, free study materials and ebooks, and much more here. All the best with your preparation.


Leave a comment