Important RRB Group D Maths Questions: For Different Railway Exams | Part 1

Railway Recruitment Board (RRB) conducts recruitment for eligible candidates for various posts in Level 1 every year. There are a  huge number of openings in Railway jobs for Group across 28 profiles for various railway zones. Candidates preparing for Railway Exam must be curious about the types of questions asked, Important RRB Group D Maths Questions to be focussed upon, etc. Keeping in mind the same we have brought you Important RRB Group D Maths Questions which will help you score well on the D-day. Practicing these questions and understanding the concept will be enough to score the highest. So, let’s start the blog on Important RRB Group D Maths Questions.

Attempt More RRB Maths Important Questions Here

RRB Group D Maths Questions: Solve Important Questions Here

In this blog, we will be sharing the RRB Group D Maths Questions based on a similar pattern that appeared in the Railway exam over the past few years.

Solve RRB Group D Maths Questions Part 2 Here

Q1) A cow is tied to a pole fixed at a corner outside a room with a square base in a grass field. It is tied using a 14 m long rope. The side of the base of the room is 21 m. Find the area of the field over which the cow can graze (in sq. m).

A. 440
B. 484
C. 462
D. 420

Correct Answer: “C”

Q2) By selling 20 metres of cloth, a man gains the selling price of 4 metres of cloth. The gain percent is:

A. 25%
B. 30%
C. 20%
D. 35%

Correct Answer: “A”

Want to Crack RRB Group D Exam? Attempt Best Mock Tests Here

Q3) A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

A. Rs 400
B. Rs 370
C. Rs 410
D. Rs 600

Correct Answer: “A”

Q4) If a  principal at compound interest amounts in two years to 3932.6 and in three years to 4168.52. Find the original sum.

A. 3200
B. 3500
C. 2200
D. 3000

Correct Answer: “A”

Attempt RRB Maths Important Questions Here and Analyze Your Score

Q5) A Bus company has 108 buses. He sold some of them at 9 % profit and rest at 36% profit. Thus he gains 17% on the sale of all the buses. Find the number of buses sold at 36% profit.

A. 30
B. 32
C. 27
D. None of these

Correct Answer: “B” 

Q6) The annual payment or installment of Rs. 700 in 5 years at 10% p.a. SI will discharge a debt of what amount?

A. Rs 4200
B. Rs 3500
C. Rs 4000
D. Rs 3200

Correct Answer: “A”

Attempt RRB Maths Important Questions Here and Analyze Your Score

Q7) The investments made by X and Y are in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit is donated and X gets 8,550 as his share of profit then what is the amount of total profit?

A. Rs. 15,000
B. Rs. 14,000
C. Rs. 13,000
D. Rs. 12,000

Correct Answer: “A”

Q8) Tushar is younger than Gaurav by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Tushar?

A. 16 years
B. 18 years
C. 28 years
D. 24.5 years
E. None of these

Correct Answer: “D”

Attempt RRB Maths Important Questions Here and Analyze Your Score

Q9) Three taps X, Y, Z can fill an overhead tank in 4, 6 and 12 hours respectively. How long would the three taps take to fill the tank if all of them are opened together?

A. 2 hours
B. 3 hours
C. 4 hours
D. 5 hours

Correct Answer: “A”

Q10) There are two examination rooms X and Y. If 10 students are sent from X to Y, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from Y to X, then the number of students in A is double the number of students in Y. The number of students in the room X is

A. 20
B.100
C. 80
D. 200
Correct Answer: “B”
Q11) (sinα – cosα + 1) / (sinα + cosα – 1) = ?
A. (1+sinα) / cosα
B. (1+ cosα) / sinα
C. 2 / cosα
D. 2 tanα
Correct Answer: “A”
Q12) √2+√2+2 cos4α
A. 2 tanα
B. 2 sinα
C. 2 cosα
D. cosα
Correct Answer: “C”
Q13) From the 25L of pure milk, 5L milk is taken out and 5L of water is added, this process is repeated 3 times, the amount of milk left after 3rd replacement is?
A. 12.8L
B. 12.4L
C. 12L
D. None of these
Correct Answer: “A”
Q14) Two trains start at the same time from two stations towards each other at 20kmph and 25kmph. When they meet, the faster train cover 80km more distance. Find the distance?
A. 720 km
B. 700 km
C. 650 km
D. 740 km
Correct Answer: “A”
Q15) Insert the missing number.

a) 16, 33, 65, 131, 261, (….)
A. 523
B. 521
C. 721
D. 613
Correct Answer: “A”
b) 2, 4, 12, 48, 240, (….)
A. 1080
B. 1440
C. 1920
D. None of these
Correct Answer: “B”

Q16) In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

A. 1/3
B. 3/4
C. 7/9
D. 8/21

Correct Answer: “A”

Attempt RRB Maths Important Questions Here and Analyze Your Score

Q17) In a group, there are 15 boys and 10 girls. Three of them are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:

A. 21/46
B. 25/117
C. 1/50
D. None of these

Correct Answer: “A”

Q18) Suppose sin⁸ x + 2 sin⁶ x – sin⁴ x – 2 sin² x + 1 = 0 then cot² x + cot⁴ x – 1 = ?

A. 1
B. -1
C. -2
D. 0

Correct Answer: “D”

Q19) The angle of elevation of an Airplane flying at a uniform speed from a point on the ground is 30°. After flying for 20 seconds, the elevation changes to 60°. If the airplane is flying at a height of 600m, then the speed of the bird in km/hr is?

A. 72 √3 km/hr
B. 90 √3 km/hr
C. 108 √3 km/hr
D. None of these

Correct Answer: “A”

Q20) Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

A. 273m
B. 173m
C. 300m
D. 170m

Correct Answer: “A”

Attempt More Railways Maths Questions Here

This was from us in this blog, RRB Group D Maths Questions. The questions provided above are important for Railway examination. Stay tuned with Oliveboard for more such blogs. We will soon be back with Important RRB Group D Maths Questions Part 2.

Top 10 Railway RRB Group D Maths Questions With Tricks

Find the top 10 Railway RRB Maths Questions with Tricks important from the examination point of view.

 

Also, Check:


Leave a comment