100+ UPSC EPFO EO 2020 Practice Questions For All | Download Now

UPSC EPFO Enforcement Officer had released the recruitment notification with 421 vacancies for the position of Enforcement Officer / Accounts Officers in the EPFO department under the Ministry of Labour and Employment.

Aspirants appearing for the exam would be wondering what type of questions are asked in the examination, difficulty level, and many more. To help you with the answer to your questions we have brought you a blog on UPSC EPFO EO Practice questions for 50 Indian Polity, 50 General Science, and 50+ General Questions. Practice the UPSC EPFO EO probable questions by registering yourself here.

1. 50 UPSC EPFO EO Indian Polity Questions | Free Ebook

Download 50 UPSC EPFO EO Indian Polity Practice questions by clicking on the link given below:

download

To Download More Free Ebooks Click Here & Register Yourself

1.1 UPSC EPFO EO GS Practice Questions Sneak Peak

Q1) Which areas will be exempted by the Citizen (Amendment) Act, 2019?

(a) Tribal Areas notified in Sixth Schedule
(b) All North East States of India
(c) All states having International Borders
(d) No area will be exempted

Correct Answer: “a”

Q2) Which of the following are the modes of loss of Indian Citizenship?

(1) Termination
(2) Renunciation
(3) Deprivation
(4) Repatriation

(a) Only 1, 3 and 4
(b) Only 1,2 and 4
(c) Only 2, 3 and 4
(d) Only 1, 2 and 3

Correct Answer: “d”

Practice More Indian Polity Questions Here

Q3) The President can dismiss a member of the council of Ministers

(a) with the consent of the speaker
(b) only under emergency conditions
(c) on the recommendation of the Prime Minister
(d) Upon his own will

Correct Answer: “c”

Q4) Which schedule of the Indian Constitution is related to the allocation of seats in the Rajya Sabha to the States and the Union Territories?

(a) Fifth Schedule
(b) Fourth Schedule
(c) Ninth Schedule
(d) Seventh Schedule

Correct Answer: “b”

Attempt A Free Mock Test Here

Q5) Which of the following Act of British India designated the Governor-General of Bengal and subsumed the powers of Madras and Bombay Presidencies?

(a) Pitt’s India Act of 1784
(b) Charter Act of 1813
(c) Charter Act of 1853
(d) Regulating Act, 1773

Correct Answer: “d”

2. 50 UPSC EPFO EO General Science Practice Questions

Download 50 UPSC EPFO EO GS Practice questions by clicking on the link given below:

download

To Download More Free Ebooks Click Here & Register Yourself

2.1 UPSC EPFO EO GS Practice Questions Sneak Peak

Q1) In which year did Robert Hooke discover the biological cell?

1. 1667
2. 1786
3. 1976
4. 1665

Correct Answer: “4”

Q2)  Which cell organ is used to make newsprint paper, textiles, and wooden furniture?

1. Cell Wall
2. Cell Membrane
3. Middle Lamella
4. Plasma Membrane

Correct Answer: “1”

Q3) Xeropthalmia is caused by the dietary deficiency of-

1. Protein
2. Vitamin A
3. Vitamin D
4. None of these

Correct Answer: “2”

Practice More General Science Questions Here

Q4) According to J.V. Narlikar which of the following has so far not been considered as a science?

1.Astrology.
2. Astronomy
3. Cosmology
4. None of the above

Correct Answer: “1”

Q5) Which of the following is not a primary macronutrient in plant nutrition?

1. Nitrogen
2. Potassium
3. Magnesium
4. Phosphorous

Correct Answer: “3”

Q6) What is the name of the technique which is used to disguise the individuals based on their DNA pattern?

1. DNA Fingerprinting.
2. DNA Profiling.
3.  Molecular Fingerprinting
4. All of these

Correct Answer: “4”

Looking For UPSC EPFO EO Study Notes? Click Here & Register!

Q7) Which of the following devices is used to measure the atmospheric pressure?

1. Barometer
2. Microphone
3. Machmeter
4. Thermometer

Correct Answer: “1”

Q8) When the temperature difference between liquid and its surroundings is doubled, the rate of loss of heat will.

1. Doubles
2. Remains the same.
3. Three Times.
4. Four Times.

Correct Answer: “1”

Looking For UPSC EPFO EO Study Notes? Click Here & Register!

3. 50+ UPSC EPFO EO Practice Questions [General] PDF 1

Download 50+ UPSC EPFO EO Practice questions by clicking on the link given below:

download

To Download More Free Ebooks Click Here & Register Yourself

3.1 How to download 50+UPSC EPFO EO Practice Questions?

Step 1: Click on the above-given download link. You will be taken to Oliveboard’s FREE Ebooks Page.

UPSC EPFO EO Practice Questions

Step 2: Register/Login on to the Free E-Books Page of Oliveboard (It is 100% free, You just enter your valid email id and a password to be able to download the Previous Year SSC CGL Solved Papers).

Step 3: After Logging in, you will see the list of Free Ebooks.

Step 4: Click on the Solved Papers section under All ebooks sections.

UPSC EPFO EO Practice Questions

Step 5: You will be able to download the 50+ UPSC EPFO EO Practice Questions PDF.

download

3.2 UPSC EPFO EO Practice Questions Sneak Peek

Q1) In the constitution of India, the concept of “Labour Welfare” is mentioned in the following

1) Preamble
2) Fundamental Rights
3) Fundamental Duties
4) Directive Principle of State Policy

a) 1 and 2
b) 1,2 and 3
c) 1, 2 and 4
d) 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: “c”

Q2) The state shall make provision for just and humane conditions of work and maternity relief is provided under

a) Article 39 A of the Indian Constitution
b) Article 42 of the Constitution of India
c) Article 43-A of the Constitution of India
d) Article 44 of the Constitution of India

Correct Answer: “B”

Take Up A Free Mock Test and Check Your Preparation.

Q3) British government established the ________________ Commission on Labour in 1929 which led to a series of labour legislation in India during pre-independent era.

a) Royal
b) Whitely
c) Imperial
d) Both a and b

Correct Answer: “d”

Q4) Labour Laws deals with which of the following in respect of workers?

a) Health
b) Safety
c) Welfare
d) All of the above

Correct Answer: “d”

Q5) Consider the following statementS regarding the International Labour Organization

1) The objective of the International Labour organization is the Universal humane condition of labour.
2) The Headquarters of ILO is in Geneva, Switzerland.
3) India is the founding member of the International Labour Organization.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 1, 2, and 3 only.

Correct Answer: “c”

Get More Study Notes Here

Q6) Which among the following convention of ILO has been ratified by India?

1) Minimum Age Convention
2) Right to Organize and Collective Bargaining
3) Freedom of Association and Protection of Right to Organized convention
4) Forced Labour Convention
5) Equal remuneration

a) 1 and 2 only
b) 1, 2 and 3 only
c) 1, 4 and 5 only
d) All of the above

Correct Answer: “c”

Q7) Labour law deals with _____________________ .

a) Working Condition
b) Labour Welfare
c) Social Security
d) All of the above

Correct answer: “d”

Q8) Which of the following institution is not set up under the provisions of Industrial Disputes Act, 1947 for adjudication of industrial disputes in an organization?

a) District Court
b) Industrial Tribunal
c) Works Committee
d) Labour Court

Correct Answer: “a”

Register Here For UPSC EPFO Study Material

Q9) In which of the following language the text of the Certified Standing Orders shall be prominently posted by the employer other than the language understood by the majority of his workmen?

a) Urdu
b) Telugu
c)English
d) All of the above

Correct Answer: “c”

Q10) Beryllium poisoning, Anthrax, and Arsenic poisoning or its sequelae, etc., are specified as notifiable diseases in which of the following Schedule of the Factories Act, 1948?

a) Fifth Schedule
b) Fourth Schedule
c) Third Schedule
d) First Schedule

Correct Answer: “c”

Q11) The Maternity Benefit Act came into force in India in which year?

a) 1961
b) 1962
c) 1972
d) 9177

Correct Answer: “a”

Register here for UPSC EPFO Study Notes for all subjects

Q12) Labour Laws & Industrial Relations includes which of the following?

a) Collective Bargaining and Unfair Labour Practices.
b) Annual Leave
c) Health and Safety of workmen at places.
d) All of the above

Correct Answer: “d”

Q14) Which of the following describes the theory of trusteeship?

a) There is always conflict between workers and owners.
b) The ownership of industry fully lies with the owner
c) Al properties are gifts of nature and they belong to not to any one individual, but to society.
d) Employees are the real owners of all the industries.

Correct Answer: “c”

Q15) The system approach to industrial relations was developed by

a) Max weber
b) John T. Dunlop
c) William Beveridge
d) Elton Mayo

Correct Answer: “b”

Register here for UPSC EPFO Study Notes for all subjects

3. UPSC EPFO EO Study Notes

1. 10 Mock Tests for EPFO EO in the latest pattern with detailed solutions

2. Summary Notes for all sections (except Quant, Eng)

 

This was all from us in this blog, UPSC EPFO EO Practice Questions. We will be updating the blog with more UPSC EPFO EO Practice Questions. Stay tuned with Oliveboard for more exam related information.

Also Check:


Leave a comment