Home > Articles > 20 Important Previous Year Quant Questions of SSC CGL | Part 1

20 Important Previous Year Quant Questions of SSC CGL | Part 1

Previous Year Quant Questions of SSC CGL

Today you are going to see Important Previous Year Quant Questions of SSC CGL 2020 examination which will help you in a proper understanding of the paper. If you want to practice the Top 20 Previous Year Important SSC CGL Quant questions then you are at the right place.

What to do?

Just solve all the important questions mentioned below. Topper solved them in 20 minutes, see where you stand by attempting them and analyze your performance.

Can you score more than 20 in the quantitative aptitude section?  Click here to test yourself 

The Best Part

We will soon be coming up with part 2 of Previous Year Quant Questions of SSC CGL to make your preparation better and to help you more with the important quant questions for the upcoming SSC CGL examination.

Previous Year Quant Questions of SSC CGL

Q1) A circle is inscribed in a triangle ABC. It touches the sides AB, BC and AC at the points R, P  and Q respectively. If AQ = 4.5 cm, PC = 5.5 cm and BR = 6 cm, then the perimeter of the triangle  ABC is:

(1) 30.5 cm
(2) 28 cm
(3) 32 cm
(4) 26.5 cm

Correct Answer: “3”

Q2) The table shows the production of different types of cars (in thousands) Years 2012 2013 2014 2015 2016 Cars

Years 2012 2013 2014 2015 2016
Cars
A 30 35 48 45 56
B 42 48 40 38 56
C 48 36 38 35 44
D 51 24 30 46 54
E 20 42 40 35 43


If the data related to the production of cars of type E is represented by a pie chart, then the  central angle of the sector representing the data of production of cars in 2013 will be:
(1) 102°
(2) 84°
(3) 70°
(4) 80°

Correct Answer: “2”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q3) If decreasing 120 by x% gives the same result as increasing 40 by x%, then x% of 210 is what percent less than (x-20)% of 1050?

(1) 33 1/3
(2) 18
(3) 66 2/3
(4) 20

Correct Answer: “3”

Q4) A truck covers a distance of 384 km at a certain speed. If the speed is decreased by 16 km/h, it will take 2 hours more to cover the same distance. 75% of its original speed (in km/h) is:

(1) 45
(2) 54
(3) 48
(4) 42

Correct Answer: “3”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q5) The ratio of the ages of A and B four years ago was 4 : 5. Eight years from now, the ratio of the ages of A and B will be 11 : 13. What is the sum of their present ages?

(1) 80 years
(2) 96 years
(3) 72 years
(4) 76 years

Correct Answer: “1”

Q6)  In Δ ABC, F and E are the points on sides AB and AC, respectively such that FE||BC and FE divides
the triangle in two parts of equal area. If AD||BC and AD intersects FE at G, then GD : AG?

(1)√2 : 1
(2) (√2-1) : 1
(3) 2√2 : 1
(4)(√2+1) : 1

Correct Answer: “2”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q7) If 4 – 2sin2θ – 5 cosθ = 0, 0°<θ<90°, then the value of sinθ+tanθ is :

(1) 3√2/2
(2) 3√3/2
(3) 3√2
(4) 2√3

Correct Answer: “2”

Q8) If (5√5x³-81√3y³) ÷ (√5x-3√3y) = (Ax²+By²+Cxy), then the value of (6A+B-√15C) is

(1) 10
(2) 9
(3) 15
(4) 12

Correct Answer: “4”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q9) If a  nine-digit number 985x3678y is divisible by 72, then the value of (4x-3y) is

(1) 5
(2) 4
(3) 6
(4) 3

Correct Answer: “2”

Q10)The ratio of the efficiencies of A, B and C is 2 : 5 : 3. Working together they can complete a  work in 27 days B and C together can complete 4/9th part of that work in:

(1) 27 days
(2) 15 days
(3) 17 1/7 days
(4) 24 days

Correct Answer: “2”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q11) The average of twelve numbers is 42. The average of the last five numbers is 40 and that of the first four numbers is 44. The 6th number is 6 less than the fifth and 5 less than the 7th number.  The average of the 5th and the 7th numbers is:

(1) 44
(2) 44.5
(3) 43
(4) 43.5

Correct Answer: “2”

Q12) If x+y+z = 19, x²+y²+z²=133 and xz = y², then the difference between z and x is:

(1) 5
(2) 3
(3) 6
(4) 4

Correct Answer: “1”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q13) In a circle of radius 10 cm with centre O, PQ and PR are two chords each of length 12 cm. PO  intersects chord QR at the points S. The length of OS is:

(1) 2.8 cm
(2) 2.5 cm
(3) 3.2 cm
(4) 3 cm

Correct Answer: “1”

Q14) A solid cube of volume 13824 cm3 is cut into 8 cubes of equal volumes. The ratio of the surface area of the original cube to the sum of the surface areas of three of the smaller cubes is:

(1) 2:3
(2) 4:3
(3) 8:3
(4) 2:1

Correct Answer: “2”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q15) A person sold an article at a loss of 15% had he sold it for Rs.30.60 more, he would have gained  9%. To gain 10% he should have sold it for:

(1) Rs.140.25
(2) Rs.132
(3) Rs.130
(4) Rs.128.40

Correct Answer: “1”

Q16)  In a ΔABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at point O, inside the triangle. If ∠BOC = 122°, then the measure of ∠A

(1) 64°
(2) 62°
(3) 72°
(4) 68°

Correct Answer: “1”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q17) The value of 2×3÷2 of 3×2÷(4+4×4÷4 of 4-4÷4×4) is:

(1) 8
(2) 1
(3) 4
(4) 2

Correct Answer: “4”

Q18) If sin Θ= (p²-1)/(p²+1), then cosΘ is equal to:

(1) 2p/(1+p²)
(2) p/(p²-1)
(3) p/(1+p²)
(4) 2p/(p²-1)

Correct Answer: “1”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

Q19) (2+tan²θ+cot²θ)/(secθcosecθ) is equal to :

(1) cotθ
(2) cosθsinθ
(3) secθcosecθ
(4) tanθ

Correct Answer: “3”

Q20) The ratio of the ages of A and B four years ago was 4 : 5. Eight years from now, the ratio of the ages of A and B will be 11 : 13. What is the sum of their present ages?

(1) 80 years
(2) 96 years
(3) 72 years
(4) 76 years

Correct Answer: “1”

Attempt More SSC CGL Questions To Get Idea Of Actual Pattern

This is the part 1 of the Previous Year Quant Questions of SSC CGL. Part 2 will be released very soon and the link for the same will be provided here in this blog. Till then Happy Learning with Oliveboard.

 

We have brought you one of the best courses for SSC CGL exam preparation, SSC CGL Brahmastra – An Online Preparation Course. The SSC CGL Brahmastra Course for 2019-20 is one of the most comprehensive online coaching for the  CGL Exam preparation. The SSC CGL Online course will be beneficial to all, especially to those who do not have access to the coaching classes.

CGL Exam Pattern

Also, Check: