20 Important Polity Questions for SSC CPO Exam: Read Here

Indian Polity is a kind of system which is followed in India for governing the nation. It consists of a judicial system like a unitary system of Judiciary which consists of Supreme Court, High Court and Subordinate Court. Questions on these are commonly asked in every SSC and Railway exam. To help you with the Important Polity Questions we here provide you the 20 important polity questions with answers which are important from the examination point of view.

[gdlr_button href=”https://www.oliveboard.in/ssc-cpo/?ref=dj” target=”_blank” size=”large” background=”#1b5df1″ color=”#ffffff”]Attempt SSC CPO Mock Tests[/gdlr_button]

Important Polity Questions

Q1) Who among the following recommend to the  Parliament for the abolition of Legislative council in state?

A) The President of India
B) The Governor of that State
C) The Legislative Assembly of that state
D) The Council of Ministers 

Answer: “C” – The Legislative Assembly of that state

Q2) The Legal Advisor to the State Government is known as:

A) Solicitor General
B) Advocate General
C) Attorney General
D) Chief Justice of High Court

Answer: “B” – Advocate General

Q3) Provisions regarding Municipalities and Panchayats were made in the constitution in which year?

A) 1991
B) 1992
C) 1993
D) None of these

Answer: “C” – 1993

Q4) The first speaker against whom a motion of no-confidence was moved in Lok Sabha was-

A) H.S Hegde
B) Acharya Kriplani
C) Balram Jhakhar
D) G.V Mavlankar

Answer: “D” – G.V Mavlankar

[gdlr_button href=”https://www.oliveboard.in/ssc-cpo/?ref=dj” target=”_blank” size=”large” background=”#1b5df1″ color=”#ffffff”]Attempt SSC CPO Mock Tests[/gdlr_button]

Q5) Who holds the power to increase the number of Judges in Supreme Court

A) Chief Justice of India
B) Parliament
C) Council of Ministers
D) The President

Answer: “B” – Parliament

Q6) The Supreme Court enjoys ___________.

A) Original Jurisdiction
B) Appellate Jurisdiction
C) Advisory Jurisdiction
D) All of the above

Answer: “D” – All of the above

Q7) To be recognized as a National Party, a political party must be recognized party in at least how many states?

A) 3
B) 4
C) 6
D) 8

Answer: “B” – 4

Q8) Andhra Pradesh was created in which year?

A) 1 October 1950
B) 1 January 1953
C) 1 October 1953
D) 1 November 1953

Answer: “C” – 1 October 1953

Q9) What is the minimum age for being elected as the President of India?

A) 40 Years
B) 35 Years
C) 30 Years
D) 25 Years

Answer: “B” – 35 Years

[gdlr_button href=”https://www.oliveboard.in/ssc-cpo/?ref=dj” target=”_blank” size=”large” background=”#1b5df1″ color=”#ffffff”]Attempt SSC CPO Mock Tests[/gdlr_button]

Q10) Which part of the Indian Constitution deals with Union Territories?

A) Part VII
B)  Part VIII
C) Part VI
D) Part IX

Answer: “B” – Part VIII

Q11) Which of the following committee suggested to incorporate fundamental duties in the constitution?

A) Dalwai Committee
B) Raghavan Committee
C) Swaran Singh Committee
D) Narasimhan Committee

Answer: “C” – Swaran Singh Committee

Q12) The Chief Justice and other Judges of High Court are appointed by which of the following?

A) Prime Minister
B) Chief Minister
C) Governor
D) President

Answer: “D” – President

Q13) On which of the following ground can a judge of the Supreme Court be impeached?

A) Violation of the Constitution
B) Proved misbehavior
C) Incapacity to act as judge

Select the correct answer from the below-given options:
A) 1 Only
B) 1 & 2 Only
C) All of the above
D) 2 & 3 Only

Answer: “D”  – 2 & 3 Only

[gdlr_button href=”https://www.oliveboard.in/ssc-cpo/?ref=dj” target=”_blank” size=”large” background=”#1b5df1″ color=”#ffffff”]Attempt SSC CPO Mock Tests[/gdlr_button]

Q14)  The number of ministers including the Prime Minister shall not exceed?

 

A) 20% members of the Lok Sabha
B) 10% members of the Lok Sabha
C) 15% members of the Lok Sabha
D) 25% members of the Lok Sabha

Answer: “C” – 15% members of the Lok Sabha

Q15) Who among the following enjoys the highest ceremonial protocol, as per the table of precedence?

A) Cabinet Ministers of the Union
B) Holders of Bharat Ratna
C) Deputy Chairman of Rajya Sabha
D) Judges of the Supreme Court of India

Answer: “A” – Cabinet Ministers of the Union

Q16) _____________ was the Prime Minister of India during “The Emergency” between the year 1975 & 1977?

A) Rajiv Gandhi
B) Morarji Desai
C) Charan Singh
D) Indira Gandhi

Answer: “D” – Indira Gandhi

Q17) Which schedule of the constitution of India contains the format of oaths to be taken by different constitutional functionaries?
A) 2nd Schedule
B) 5th Schedule
C) 3rd Schedule
D) 4th Schedule

Answer: “C” – 3rd Schedule

Q18) According to the constitution of India, ___________ members from the Anglo-Indian community can be nominated to the Lok Sabha by the President?

A) Three
B) Two
C) Five
D) Six

Answer: “B” – Two

Q19) By which legislation were India and Pakistan divided into two independent nations?

A) India Independence Act 1947
B) Pakistan Partition Act 1947
C) Pakistan Independence Act 1947
D) India Partition Act 1947

Answer: “A” –  India Independence Act 1947

Q20) ________ article of the constitution of India provisions for the reservation of seats for scheduled casts and scheduled tribes in the house of people?

A) Article 330
B) Article 321
C) Article 335
D) Article 325

Answer: “A” – Article 330

[gdlr_button href=”https://www.oliveboard.in/ssc-cpo/?ref=dj” target=”_blank” size=”large” background=”#1b5df1″ color=”#ffffff”]Attempt SSC CPO Mock Tests[/gdlr_button]

This was all from us in this blog, Important Polity Questions. Hope this blog will help in your exam preparation. Stay tuned with Oliveboard for more such blogs.

Also Check:


Leave a comment