SSC CGL Reasoning | Coding-Decoding Questions

Home » SSC & Railways » SSC » SSC CGL » SSC CGL coding-decoding questions

Coding-Decoding: In this blog for SSC CGL Reasoning Preparation, we are going to help you with an important question type of SSC CGL Reasoning Syllabus which is Coding-Decoding. In this blog, we will be explaining Coding-Decoding and also tips to solve the questions along with a few practice questions.

SSC CGL Coding Decoding Questions | Download PDF

Click on the link below to download the SSC CGL Coding Decoding Questions Ebook

How to download a Free ebook

  1. Click on the given download link. You will be taken to Oliveboard’s FREE Ebooks Page. Alternatively, you can download the Oliveboard Android App to access these on your smartphone.
  2. Register/Login to the Free E-Books Page of Oliveboard (It is 100% free, You just enter your valid email id and a password to be able to download the PDF).
  3. Once logged in you’ll see the message “Please click here to download the Free Ebook“. Click on the message to download that particular ebook.

SSC CGL Reasoning – Coding Decoding

What is Coding Decoding?

Coding is an important type of reasoning question that is asked in competitive exams like SSC CGL. In this section, codes will be used to designate or represent a word and we need to identify the pattern of the code. Some logic will be there behind each coding.

Types of Coding-Decoding

The various types of coding and decoding are as follows:

  • Coding using letters
  • Number Coding
  • Coding by substitution
  • Mixed letter coding
  • Mixed number coding etc

Coding Using Letters

In letter coding questions, each alphabet will be replaced by another alphabet.  This replacement will be based on one rule. For example, replacing every alphabet with its next alphabet i.e. B for A, C for B like that.

Number Coding

In number coding, the alphabet will be replaced by numbers. Questions will contain a word and its numerical representation, and we will have to identify the representation of another word using the same logic that is used for the given one.

Coding by Substitution

In this type, a word or object will be substituted with another word. For example, sand for pen and pen for sand and question will be what we use to write.

Mixed Letter Coding

In Mixed letter coding, three or four sentences will be coded in a particular manner and we will be asked to identify the code for a particular word that is there in any one of the sentences.

Mixed Number Coding

In mixed number coding, some sentences will be coded with numbers, and by considering all the sentences we have to identify a certain word.

Tips to Solve Coding-Decoding Questions

  • Letter positions as per English Alphabet Series: (A=1, B=2, C=3, D=4…….Y=25, Z=26). To learn this, remember a shortcut for the position of letters i.e. EJOTY where E=5, J=10, O=15, T=20 & Y=25)
  • Letter positions as per reverse English Alphabet Series (A=26, B=25, C=24 …., Z=1)
  • The corresponding letter of each letter i.e., the pair of letters at the same distance from the start and end of the English Alphabet Series (A is opposite to Z; B is opposite to Y, and C is opposite to X and so on)

SSC CGL Coding Decoding Practice Questions

1.  In a certain code language, “YEARLY” is written as “BVZIOB”. What will be the code   for “ANNUAL” in the same language?

a.  XCADGF

b.  ZMMFZO

c.  ZNNFZA

d.  ZFMOMM

Answer: b

2.  If in a certain code language ‘SIMILAR’ is written as ‘IZORNRH’, then how will ‘NATURAL’ be written in that language?

a.  OZIFZMG

b.  OZIFGMZ

c.  OZIFGZM

d.  OZIFMZG

Answer: c

3.  In a certain code, LUTE is written as MUTE and GATE is written as HATE, then how BLUE will be written in that code?

a.  GLUE

b.  FLUD

c.  FLUE

d.  CLUE

Answer: d

4.  In a certain code language ‘CLUB’ is written as ‘XOFY’, ‘NOT’ is written as ‘MLG’, Then how will ‘PUNCTUAL’ be written in that code language?

a.  KFMXGFZO

b.  KFMGXZFO

c.  KFMXGFOZ

d.  KFMGZFO

Answer: a

5.  In a certain code, ‘LATE’ is written as ‘VGZO’. How will ‘SHINE’ be written in that same code?

a.  VMRSH

b.  VMSHR

c.  MVRSH

d.  VRMSH

Answer: a

6.  In a certain code language ‘TOP’ is written as ‘OQNPSU’, ‘RAT’ is written as ‘SUZBQS’, then how will ‘GUN’ be coded in that language?

a.  MOTHFV

b.  MOTVFH

c.  MOTVHF

d.  MTOHFV

Answer: b

7.  In a certain language ‘NIL’ is written as ‘MOHJKM’, then how will ‘COMB’ be written in that language?

a.  BDPNLNAC

b.  BDNPLNCA

c.  BDNPNLCA

d.  BDNPLNAC

Answer: d

8.  In a certain code language ‘GO’ is written as ‘FHNP’, then how will ‘SUN’ be written in that language?

a.  RTTOVM

b.  RTTVOM

c.  RTTVMO

d.  RTTOMV

Answer: c

9.  If in a certain code, ‘INSTITUTION’ is written as ‘NOITUTITSNI’. How will ‘PERFECTION’ be written in that language?

a.  NOITCEFRPE

b.  NOITCEFERP

c.  NOITCEFREP

d.  NOICTEFREP

Answer: c

10. If in a certain code language ‘CHOLINE’ is written as ‘OCIHLEN’ then how will ‘SURGEON’ be written in that language?

a.  RESUGNO

b.  RSEUGNO

c.  RSUEGNO

d.  RSEGUNO

Answer: b

Check more questions by downloading the ebook provided

We hope this blog on SSC CGL Coding-Decoding was helpful to candidates for SSC CGL 2022 exam preparation.

If any have any further queries or suggestions regarding SSC CGL 2022 Exam you can connect with us on FBTwitterInstagram and YouTube as well.

All the best for SSC CGL 2022 Exam

Related Articles – :

SSC CGL Study Material: List of All National Parks in India

SSC CGL Study Material: Important People in India

SSC CGL Study Material – List of Important Battles/Wars of Medieval and British India

SSC CGL Study Material: Chief Justice of India – Appointment Procedure and List of all CJI

SSC CGL Study Material: Free GK Ebook – List of CMs, Governors and CJIs

Interact with your fellow aspirants about SSC CGL Exam and SSC CGL Study Material in our discussion forum.


SSC Push
BANNER ads

Leave a comment

Download 500+ Free Ebooks (Limited Offer)👉👉

X